Kraftkar er kanskje den mest kjente norske gårdsosten, oppkalt etter drengen Tore Nordbø og hans overnaturlige og mytiske styrke. Han skal angivelig ha vært så stor at han måtte gå sidelengs inn døren. Det var familien Waagen på gårdsmeieriet Tingvollost i Torjulvågen på Nordmøre som for første gang laget osten i 2004. Meieriet ble startet året før på gården som har vært i drift siden 1303.
Fakta: Kraftkar
Laget første gang i 2004.
Veier 1,8 kilo og har en diameter på 18 centimeter.
I 2016 ble en Kraftkar som var modnet i tolv måneder, kåret til World Champion Cheese av 266 dommere.
Det vil si den beste osten i World Cheese Awards i San Sebastian i Spania det året, i konkurranse med 3021 oster uavhengig av type fra 31 land.
Osten blir ystet av pasteurisert helmelk og fløte som kommer fra egen gård. Deretter blir den stukket med nåler og tilsatt Penicillium Roqueforti, som skaper de tradisjonelle blåmuggårene. Kraftkar modnes normalt i seks måneder, men noen oster modnes noen ganger lenger. Osten har en kremet og litt kornet konsistens og kraftig smak med et tydelig saltpreg. Og det er saltet og den kraftige smaken som man trenger å ta hensyn til når man velger en vin til. Tradisjonelt sett er det beste valget en dessertvin eller en søt hetvin. Og til kraftkar er en fyldig vintage portvin så absolutt det beste.
Portvinshuset Niepoorts Bioma fra 2009 har akkurat nok kropp, fylde og sødme til å takle den nordmørske kraftkaren. I tillegg finnes den i både hel- og halvflaske, som gjør at man kan tilpasse flasken lettere ut i fra størrelsen på selskapet.(Vilkår)
Navn: Niepoort Bioma Vintage 2009
Produsent: Niepoort , Douro , Portugal
Pris: 500,00 Varenummer: 162701 Utenfor sortiment, Importør: Winetailor as
Dufter av mørke bjørnebær og plommer med hint av vanilje og tre. Vinøs og fersk frukt på smak med en fin syre og integrert alkohol kombinert med en balansert sødme og lett tørre tanniner. Pen lengde. MB
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.