Fakta: Taleggio
Italiensk kumelkost
Stort sett laget av pasteurisert kumelk, uten at det gjør osten smakløs. Taleggio er alltid avlang, men kan variere i størrelse. Osten er å finne i de fleste ostedisker her til lands.
Osten er lagret i seks til ti uker, og finnes både industrielle og håndlagde utgaver. Sistnevnte blir gjerne lagret i grotter.
Fakta: Cervaro della Sala 2014
90 poeng
Tydelig steinete duft med hint av tre og toast. Bløt, lett moden og fyldig frukt på smak, med fremtredende mineralitet. Lang, tørr utgang med trepreg.
March. Antinori, Umbria, Toscana
349,90 kroner, 3287501, bestilling, Vinetum
Taleggio er kremet, lett saltet og har en frisk og markant syrestruktur. Den er forholdsvis mild på smak, lett å like – og nærmest umulig å ikke like. Taleggio er blant Italias mest kjente oster, og en av få italienske rødkittoster. I tillegg er den lett å få tak i; den fås kjøpt i små biter i de fleste ostedisker her til lands.
Osten ble skapt på 1100-tallet av bønder i landsbyen Taleggio, ikke langt fra byen Bergamo i den italienske regionen Lombardia. Den ble laget sent på høsten og om vinteren, etter at kuene var kommet ned fra fjellet. Tradisjonelt ble osten lagret i grotter, noe de beste produsentene fortsatt sverger til.
Taleggio er en utpreget hvitvinsost – da gjerne en fyldig og eikelagret utgave med mineralsk karakter. En chardonnay-basert hvitvin fra Umbria eller Toscana er ostens beste følgesvenn. Disse vinene har et lett trepreg og en nøttaktig smaksutgang som passer den kremete osten godt. Skulle man i tillegg ha en trøffel liggende, vil et dryss av denne vidunderlige skapningen være prikken over i-en.(Vilkår)