Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Denne mannen har laget sin livs årgang

Tekst
2010-årgangen var den første som ble laget i Roagnas nye vinkjeller Foto. Gunnar Lier

2010-årgangen var den første som ble laget i Roagnas nye vinkjeller Foto. Gunnar Lier

2010-årgangen kler Luca Roagnas viner på en utmerket måte.

Kaldt vær og mye regn gjennom hele året 2010 førte til lave avlinger. Vinmarkene krevde mye arbeid for å opprettholde kvaliteten. Vinene fra 2010 er elegante og raffinerte, med en frisk syrestruktur og moderat alkohol. De beste vinmarkene og de beste produsentene har laget delikate klassikere dette året. En av dem er Luca Roagna som i 2010 kunne ta i bruk sin flunkende nye vinkjeller for første gang. Det merkes på vinene, aldri før har den pasjonerte vinprodusenten laget bedre viner.

Luca Roagna  er en av Piemontes mest talentfulle unge vinmakere, og er etterhvert vist seg å være mer enn bare et etterlengtet friskt pust i regionen. Reflektert, uredd og handlingskraftig har han gjort mye i sitt unge liv. Selv er han langt i fra fornøyd, og slik vil det nok forbli en stund.

- Det er ikke så lett for meg, som er ung, å diskutere med de gamle og mest erfarne vinbøndene. De sier bare at vi er alle bønder som gjør vårt beste, har Luca Roagna tidligere forklart til DN.

Luca Roagna Foto: Gunnar Lier

Luca Roagna Foto: Gunnar Lier

  Det er få vinprodusenter undt å ha upodede gamle vinstokker i sine vinmarker. Luca Roagna er en av de få. Det takker han sine forfedre for. Foto: Gunnar Lier.

På vinstokkens betingelser. Roagna har en helt egen vinfilosofi. Han forklarer pedagogisk hva han syns er rett og galt i en vinmark, men han innser at det er ikke opp til ham å få alle til å endre retning. Selv om han tilsynelatende lett hadde tatt på seg oppgaven med å misjonere rundt i Piemonte.

- Vinmarken er som en skog. Og man gjødsler ikke en skog, den klarer seg selv, sier han.

Familien Roagna har laget vin i Barbaresco siden midten av 1800-tallet. Luca, som er femte generasjon, overtok i 2001 etter at han var ferdig utdannet ønolog fra Alba og Torino.

- På skolen lærte jeg hva jeg ikke ville gjøre og hva jeg kunne gjøre. Nå gjør jeg det samme som min bestefar gjorde, den eneste forskjellen er at jeg har flere tekniske hjelpemidler og kan mer teknikk, forteller han.

- Bestefaren min sa alltid: Hvorfor lage for mye vin når planten ikke vil, det skaper bare stress. Det kommer ikke noe godt ut av stress.

Luca berømmer generasjonene før seg for de vinmarkene han sitter igjen med i dag. Disse gamle vinstokkene blir ikke så gamle uten riktig pleie og omsorg, mener han.

- Unge vinstokker er ikke i stand til å lage vin, bare drikkbar væske, som en Langhe Rosso, sier han eplekjekt. 

Luca Roagna har en egen vinmarksfilosofi som han følger. Foto: Gunnar Lier

Luca Roagna har en egen vinmarksfilosofi som han følger. Foto: Gunnar Lier

Luca Roagna har en egen vinmarksfilosofi som han følger. Foto: Gunnar Lier

 

I morgen kan en av disse bli dine 

Skog Vs. vinmark. Bestefar Giovanni døde i 2006, samme år som Lucas mor Luigina. Begge betydde mye for utviklingen av den lille vingården, som opprinnelig befant seg i Barbaresco by, men Giovanni flyttet den til Pajé. Luigina gjorde sammen med pappa Alfredo så mye utvikling i vinmarkene på 1980-tallet at de sammen fikk råd til å kjøpe den 500 år gamle gården Cascina Pira i Rocche di Castiglione Falletto. Her er pappa Alfredo og Luca i full gang med å bygge en flunkende ny vinkjeller i tillegg til et lite overnattingsted.

Totalt eier familien Roagna i dag 20 hektar med vinmark i Barbaresco og Barolo. Fra i fjor av leier Roagna en vinmark i Barbaresco og to i Neive. Rundt 12 hektar ev deres vinmarker er delt på fem historiske og berømte vinmarker, monopolmarken Rocche Pira utgjør syv av disse.

- Egentlig er marken på 11 hektar, men de siste fire bruker vi til skog, og sånn skal det forbli, sier en bestemt Luca.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.