– Erna Solberg bestilte kake til et møte her forleden. Det var jo stas, sier dessertsjef Linda Kaarstein på kafeen Funky Fresh Foods i Oslo.
Statsministeren har tydeligvis skjønt noe som flere og flere har fått med seg: Raw food er ikke skummelt.
– Lenge trodde nok ikke folk at rå desserter og kaker var særlig godt, at det bare var grønnsaker og ikke noe søtt. Nå som stadig flere prøver det, skjønner de at det ikke bare ser fargerikt og fint ut, men smaker godt også. Og så er det sunt. Og lett å lage.
Fakta: Linda Kaarstein (29)
Dessertsjef hos Funky Fresh Foods, et raw food-konsept med restaurant og catering i Oslo. I denne miniserien deler hun gode dessertoppskrifter.
En rask forklaring for deg som ennå ikke er helt stø på begrepet raw food: En rå vegetarisk diett består av ubehandlet vegetarmat som ikke er blitt varmebehandlet over 42 °C. Raw-food-tilhengernes argument er at mat som er laget over denne temperaturen, mister en vesentlig mengde næringsstoffer, enzymer og mineraler. Eller som Linda Kaarstein sier det:
– Vi vil beholde alt det gode.
Da de to svenske jentene Jenni Mylly og Josefine Andrén i Funky Fresh Foods først startet opp i 2009, dro de rundt på festivaler i Norge og misjonerte om rå mat. Nå er kafeen, som åpnet i 2015, åpen sju dager i uken, og cateringdelen selger produkter til blant annet Sunkost-butikkene, Smoothie Exchange og Starbucks. Snart åpner Funky Fresh Foods et eget produksjonslokale for desserter og kaker.
Det beste med å lage rå kaker, er at de kan fryses ned. Da holder de i minst tre måneder. Det som kan være utfordrende, er at kaken ikke er laget i en fei.
– Det er viktig å sette av nok tid, sier Linda Kaarstein.
– Når du lager en rå kake, er den rennende. Kokosoljen gjør at kaken blir fast når den avkjøles, men den trenger å stå i fryser i tre timer eller over natten i kjøleskap.
Et annet viktig element er å bruke råvarene når er best og ferskest. Funky Fresh Foods bruker ferske, økologiske grønnsaker.
– Bananene kan derimot gjerne være overmodne. Bananen erstatter egg og gir en bra, kremete konsistens i kaker. Den har mye fylde, men er også klebrig, så den holder massen sammen, sier Kaarstein.
De aller fleste raw food-kaker lages med nøtter. Cashewnøtter erstatter for eksempel Philadelphia-ost i toppingen til Funky Fresh Foods-bestselgeren I can't believe this is not cheese cake. Bunnen lages av blant annet paranøtter. Det er imidlertid også mulig å lage rå kaker for dem som ikke tåler nøtter. I Kaarsteins nøttefrie sjokoladekake er de erstattet med havregryn og dadler.
– Noen av ingrediensene i rå mat er der mer på grunn av tekstur og næringsinnhold enn smak. Dadlene er der på grunn av sødmen. Jeg personlig er ikke så glad i å spise dadler, men i kake er det kjempegodt.
Bunn
- 2 dlparanøtter
- 2 dldadler
- kokosmasse
Fyll
- 300 gfryste jordbær
- 100 gdadler
Topping
- 2 ssraspet kakaosmør
- 2 dlcashewnøtter
- 150 gsitron- eller limejuice
- 100 gagavesirup/honning
- 80 gkokosolje
- salt
- vaniljesukker
Slik gjør du
- Legg cashewnøtter i bløt. Ta fram bær.
- Strø kokosolje i bunnen av en 25 cm stor rund kakeform.
- Kjør paranøtter og dadler til bunnen i en matprosessor i cirka to minutter, stopp og rør etter halve tiden. Trykk deretter massen ut i formen.
Fyll
- Kjør bær og dadler til fyllet i en matprosessor i minst to minutter, til det er helt most.
Topping
- Press saft fra sitron eller lime, og vei opp resten av ingrediensene til ostetoppingen. Når cashewnøttene har ligget i bløt i halvannen time, knus dem først i en matprosessor og tilsett deretter resten av ingrediensene. Kjør i minst fire minutter og stopp med jevne mellomrom.
- Bre røren utover til et jevnt lag i formen og sett i fryseren i 30 minutter. Avslutt med toppingen og strø et jevnt lag med kokosmasse/-flak over kaken.
Key lime pie
- 3 dlmandler
- 2 dldadler stein
- 1 sskaldpresset kokosolje
- 1 krmsalt
- 3 sskokosmasse (til å strø i bunnen av kakeformen)
- 3 stkmodne avokado
- 3 stkjuice fra små lime
- 2 stkbananer
- 3 sskaldpresset kokosolje (smeltes i vannbad)
Slik gjør du
- Kjør mandlene til et grovt mel i matprosessor. Tilsett dadler, kokosolje og salt, og kjør til du får en deig. Pass på å ikkje kjør for lenge, slik at mandlene begynner å skille ut olje. Massen skal være klebrig og bli fast når du klemmer på den. Strø jevnt med kokosmasse i bunnen av en springform på 20-24 cm, og trykk deigen utover kokosmassen.
- Del avokadoene i to og fjern steinen. Ha ut avokadomassen med en spiseskje. Legg avokado, limejuice, banan og smeltet kokosolje i en blender og kjør til du får en kremet og jevn konsistens uten klumper. Stopp og skrap om nødvendig.
- Hell fyllet over paibunnen, og sett paien i fryseren i tre timer slik at den får satt seg. Tin kaken opp 15 minutter før servering.
Nøttefri, rå og økologisk sjokoladekake
- 2 stkmodne bananer
- 60 gkakao (tilsett mer om du ønsker en kraftigere sjokoladesmak)
- 6 dldadler
- 3 ssagave (kan sløyfes)
- 3 sskaldpresset kokosolje
- 3.5 dlglutenfri havregryn (ukokt)
- smak til med Himalayasalt
- 1 stkplate raw mørk sjokolade til pynt
Sjokoladesaus
- 120 gagave
- 60 gkokosolje
- 60 gkakao
Slik gjør du
- Start med å legge dadlene i lunkent vann (ikke over 42 grader celsius) og la de stå i en time eller til de kjennes myke.
- Miks banan, agave, dadler og kokosolje sammen i en foodprosessor til du får en jevn og seig masse. Smak til med salt og mer kakao om ønskelig.
- Bland inn havregryn til du får en jevn og tykk deig, og ha blandingen i en rund kakeform på cirka 24 cm. La kaken kjøle seg ned i fryseren i minst tre timer.
Sjokoladesaus
- Lag sjokoladesaus ved å mikse agave, kokosolje og kakao i en blender, og dekorer kaken med glasuren og ønsket pynt.