Slutten av august markerer et nytt kapittel for restauratør Jonathan Romano (41), vinspaltist og sommelier Robert Lie (36) og kokk Frode Laupsa (37). Da åpner de nemlig deres første satsning sammen, restauranten The Pink Elephant på Tjuvholmen i Oslo.
- Vi har tenkt å åpne en moderne indisk restaurant. Når vi sier «indisk» så vil vi ikke nødvendigvis bli forbundet med de tradisjonelle indiske restaurantene som har ligget her i mange, mange år, forklarer Romano.
- Ønsket er å gjøre det med en litt annen finish enn det som er vanlig her i Norge.
Romano står bak blant annet suksessfulle Sabi Sushi, mens Laupsa har bakgrunn fra blant annet Palace Grill og Tjuvholmen Sjømagasin, samt det norske kokkelandslaget. Robert Lie er Dagbladets vinekspert og tidligere Europamester for sommelierer.
Restauranten, lagt til Tjuvholmaléen 2, vil romme 130 seter, et «Chef’s Table», langbord og mer private områder.
- Alle elsker jo indisk. Men de fleste indiske restauranter er jo relativt like. Du går inn, bestiller deg en curry, tar en øl, og er der i maks én time – det er god mat, men man får ikke hele pakka, sier Lie.
Vegetarpotensiale
Fokuset på drikkevarene vil være bredt, først og fremst på vin, men også øl, sider og cocktails. Ønsket er å servere en større meny, hvor gjesten kan sitte i flere timer og få drikkevarer som passer til maten.
Kjøkkensjef Frode Laupsa har spesielt hengt seg opp i det indiske kjøkkenets fokus på grønnsaker og vegetarmat.
- Indisk mat er ekstremt variert. Det er kjøkkenet med mest potensiale for vegetarmat, så vi kommer til å ha en egen smaksmeny med grønnsaksretter, i tillegg til en ordinær smaksmeny.
- Det er så vanvittig stor bredde i det. Maten skal ikke bare være nyansert, men også ha en viss fingerspissgefühl og balanse. Det gjelder styrke, sødme, fylde, syre, teksturer og presentasjonen av rettene, legger Laupsa til.
Ikke dogmatisk
Savnet etter en opphøyet opplevelse av det indiske kjøkkenet engasjerte trioen. Lie har tilbrakt tid i India, og fikk øyene opp for mangfoldet i de regionale kjøkkenene. En nylig reise til London med fokus på indisk på Michelin-nivå ble kronen på verket i researchprosessen. Variasjonen i rettene de fikk serverte belyste mangfoldet i verdenskjøkkenet.
- På et sted bestilte vi vaktel, og jeg forestilte meg at man kom til å få et lite lår å tygge på. I stedet kom den serverte som en dönerkebab. Det var enormt kult, forteller Romano.
- I en smaksmenysetting får man mulighet til å smake mye; vegetarisk, kjøtt, sjømat. Jeg kicket enormt på den sosiale måten å spise på, sier Laupsa smilende.
Fokuset vil være på norske råvarer, som sjømat og lam, ispedd høykvalitets krydderier. The Pink Elephant vil ikke være en direkte fusionrestaurant, men trioen vil heller ikke forholde seg dogmatisk til det indiske kjøkkenet.
- Vi er heller ikke bundet opp. Det er vår tolkning av det indiske kjøkkenet. Hvis det er noe vi ikke vil ha med, så trenger vi ikke det. Vi skal selvfølgelig respektere opprinnelsen og det indiske kjøkkenets utgangspunkt, men synes vi for eksempel dahl er dritkjedelig så gidder vi ikke å putte det på menyen, forklarer Lie.
The Pink Elephant vil tilby to smaksmenyer – en ordinær og en helvegetarisk, samt et utvalg streetfoodretter.
- Vår tanke er å lage en litt annen setting og en annerledes presentasjon av det indiske kjøkken. Vi å gi en totalopplevelse som vi føler Oslo mangler.(Vilkår)