I lokalene til Brygg i nedre del av Storgata, er det naturlige midtpunkt ølbaren i første etasje, med sitt omfangsrike og blanke blikkfang som ruver over bardisken.
– Det er en gammel vørterkjele, som var så og si helt sort før de pusset den. Den ble delt i to – den ene halvdelen henger over baren, den andre ved inngangen. Den kommer fra det gamle bryggeriet til Ringnes, det samme gjelder tappekranene, forteller barsjef Nicolai Gregersen.
Rundt omkring i lokalet henger dekorasjoner av illustratøren Lars Fiske. Høydepunktet er relieffet «Det store fylleslaget», en slags hommage til Leonardo da Vincis «Nattverden». I tråd med stedets industrielle preg, løper lange kobberrørsystemer langs veggene og takene, på toalettene og ved bardiskene, signert Oslo-foretaket LedHouse – som etter sigende tømte kobberrørlageret til rørleggerleverandøren Ahlsell i prosessen.
Ølsted for alle
Brygg tar sikte på å bli Oslos nye storstue for ølentusiaster, om man skal tro Gregersen.
– Vi har fått inn veldig mange ølsorter som man ikke får tak i andre steder i Oslo. Vi har 35 ølsorter på fat og et utrolig stort flaskeutvalg. Akkurat nå har vi 240 ulike flaskeøl, og det antallet kommer til å vokse, forteller Gregersen, som har gått til brygg etter seks år som daglig leder ved Café Fiasko.
Bryggs fatølutvalg vil bli dominert av bitrere øltyper, som IPA. Forklaringen på det er enkel, i følge Gregersen.
– Har vi mange IPA-typer på flaske, kan de fort bli stående og bli dårlige, rett og slett – de kan bli flate, humlen forsvinner, sier han.
– Men Brygg skal være et ølsted for alle. Man får en vanlig pils her, men også en mørk stout, porter eller barley wine om man vil ha det, sier Gregersen.
Driftssjef Jan Thomas Nybak startet Moss Bryggeri for tjue år siden, og har i årene etterpå startet ølbaren BD57 i Markveien, vært daglig leder på Una Bryggeri og Kjøkken i Bergen og jobbet på Ringnes Ølsenter. Han mener Oslo ikke står tilbake for så veldig mange andre europeiske byer når det kommer til utvalg i øl.
– Er man ølnerd i Oslo, har man det bra. Av alt øl som drikkes i Norge, tror jeg rundt tre prosent er håndverksøl. I USA er det nok oppe i femten prosent, men når jeg har gjester fra utlandet, blir de ofte imponert over hvor mange ulike ølsorter det er mulig å få tak i i Oslo, sier han.
Aktivitetsbar
Brygg byr ikke bare på øl. I andre etasje er en egen sal satt av til en bråte bordtennisbord, i første etasje er to petanque-baner nedfelt i gulvet. Utelivskonseptet «fritidsklubb for voksne» har vokst de siste årene, sist med minigolfutestedet Oslo Camping, som åpnet sine dører for et år siden.
Nybak håper petanque og bordtennis blir arvtageren til shuffleboard som den nye utelivssporten.
– Det er moro med shuffleboard, men trenden har vart i en del år nå. Bordtennis er også morsomt, og petanque er jo på mange måter en perfekt ølsport – man går frem og tilbake, kaster noen kuler. Og så er det gøy å konkurrere, særlig med et par innabords. Jeg tror folk liker å ha litt å gjøre, i stedet for å bare sitte ved bordet hele tiden, mener Nybak.
Ølbryggekurs
Tilsluttet Brygg ligger også utestedets egne bryggerisal. På «brygglaben», som de kaller den, vil det tilbys kurs hvor grupper kan få veiledning i hvordan man brygger øl.
– Brygglaben er morsom og unik. Vi har tolv bryggestasjoner. Man får plass til tre personer ved hver stasjon, så potensielt sett kan førti mennesker brygge samtidig. Problemet med Oslo er de små leilighetene – bryggeutstyr tar plass, prosessen lukter gjerne en del, og det er ikke alltid samboeren synes det er så kult med gjæringskar på soverommet, sier Nybak og ler.
Brygglaben har tre kjølingsrom, noe som muliggjør gjæring og lagring av øltyper med ulike temperaturbehov. Profesjonelle bryggere følger hele prosessen, og tar seg av etterarbeidet, som tapping på boks og etikettdesign.
– Jeg tror dette vil være bra for nybegynnere, mange er jo nervøse når de skal brygge øl for første gang. Her vil man kunne støtte seg på veiledere hele tiden. Jeg ser også for meg at dette vil bli en populær teambuilding-aktivitet. Man kan bruke fem-seks timer på å brygge øl, og komme tilbake etter fem-seks uker og hente det ferdige ølet, tappet på boks, som de kan drikke på firmafester eller lignende, sier Nybak.
Storgatas renessanse
Brygg er det andre utestedet som har åpnet i Storgata på kort tid – i midten av august åpnet utestedet Prindsens hage noen kvartaler lenger nord.
– Jeg tror både Storgata og Brugata vil forandres i årene som kommer. Storgata er litt som Torggata for ti år siden – ikke at det er samme sak, men Torggata var ikke den koseligste gaten for ti år siden, sier Nybak.
– Mottoet på kontoret den siste tiden har vært «Make Storgata stor again».(Vilkår)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.