– Ideen om vinbar ble til mens vi så etter et kontorlokale for vinselskapet vårt, forteller Jens Føien, en av gründerne bak det nye stedet Brutus som åpner mandag 14. november.
Hjørnelokalet med adresse Eiriks gate 2 på Tøyen har tidligere huset gatekjøkken og har bredt utsyn mot den noe falmende baksiden av Grønland politistasjon.
– Vi tenkte det hadde vært fett med et kontorlokale som kunne ha skjenkebevilling på kveldstid, forteller Føyen.
Ideen har nå utviklet seg til restaurant. Fire kokker og fire servitører stiller til start når dørene åpnes neste mandag. På laget har de fått med seg selskapet Lava som investorer. Restaurantgruppen driver i dag steder som Smalhans, Strand og Sentralen.
– Men, altså. Vi kaller Brutus for en vinbar. Det handler litt om hvilke forventninger folk har nå de kommer inn døren. Det blir en enkel meny tilpasset vinstilen, forklarer Føien.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Jens Føien og John Sonnichsen startet vinimportselskapet Vin John i 2014 og har utelukkende satset innenfor sjangeren naturvin. Det vil si vin laget uten tilsetningsstoffer i vinmark eller i kjeller, gjæret og modnet i nøytrale beholdere.
– Men vi kommer selvsagt også til å selge vin fra andre selskaper som arbeider med denne sjangeren, sier Sonnichsen.
Les også: En av verdens beste på naturvin.
Føien og Sonnichsen har tidligere skjenket vin på velkjente steder som Noma i København, Maaemo, Bagatelle og The Fat Duck i Berkshire i Storbritannia. Til Brutus tar de med seg en islandsk kjøkkensjef. Arnar Jakob Gudmundsson har tidligere kvesset sine kniver på Dill i Reykjavik, Ylajali og Sentralen i Oslo.
Vinbibliotek
– Det er flere steder nå som har noen få flasker med naturvin på vinkartet, men vinkelnere og restauratører er ofte redde for å ta inn mer fordi de tror de ikke får solgt vinene, forteller John Sonnichsen og fortsetter:
– Det skorter på kunnskap og formidlingsevne rundt disse vinene. Det vi ønsker, er et sted som formidler essensen av naturvinsjangeren. Et sted hvor folk som ikke har smakt naturvin før kan komme inn og oppdage noe nytt, og et sted for dem som ønsker seg noe virkelig nerdete.
Les mer:Her er de beste vinbarene i Barcelona
– Det diskuteres ofte hvor holdbare naturviner er, nå har vi god lagringskapasitet og kommer til å lage et bibliotek hvor vi legger unna flasker for at folk skal kunne smake vinene når de fem år gamle. Folk flest forbinder jo naturvin med ferskvare, men det er flere produsenter som lager vin som kan holde i mange år, det vet jeg fra min tid på Noma, forteller Sonnichsen.
De sier at interessen for deres foretrukne viner er voksende, og at produsentene selv har begynt å lage bedre vin.
– Det blir vennlige priser på mat og vin. Fra rundt 500 til 1000 kroner for en flaske. Det blir jo billigere med disse vinene enn hvis vi skulle satset på viner fra Burgund, Bordeaux eller Champagne, forteller Jens Føien.
Må tenke annerledes
– Når man skal bygge opp et godt vinkart med bare naturvin, så må man tenke litt annerledes enn for tradisjonelle vinkart hvor man bygger opp vinlisten rundt områder. Vi kommer til å jobbe mer inn mot spesifikke produsenter, forklarer Sonnichsen.
Les mer om Brutus' nabolag:Da Tøyen ble hipt
– De fleste vet at en barolo eller årgangschampagne trenger tid i kjelleren. Men når det kommer til naturviner, så går det mer på produsentenes evne til å lage gode viner, og ikke så mye på druetyper eller område, sier han.
Brutus vil ha åpent syv dager i uken, fra klokken fem på ettermiddagen til dørene låses klokken ett om natten. Mat serveres frem til ti. Kjøkkenet serverer en fast fireretters meny, ved siden av fire retter som kan bestilles alene.
Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.