For første gang siden 2004 står en nordamerikansk restaurant øverst på listen over verdens beste restauranter. Eleven Madison Park i New York City ble i dag kåret til verdens beste i britiske Restaurant Magazines årlige kåring av verdens 50 beste restauranter som fant sted i Melbourne Australia i dag.
– Vi gjør ikke dette for å få bekreftelse, men det er godt å bli belønnet, sa restauratør Will Guidara i takketalen sin.
Han eier restauranten sammen med den sveitsiske kjøkkensjefen Daniel Humm.
– Alle i dette rommet har viet karrieren sin til å skape viktige opplevelser i andre menneskers liv. Det er noe vi har valgt å gjøre fordi det er noe vi tror på.Vi gjør det ikke for å få applaus, men det er deilig å bli belønnet. Dette er den største bekreftelsen av alle, sa Guidara, som i år klatret fra tredje til førsteplass på listen.
Eleven Madison Park, som i år fyller 11 år, serverer vanligvis en åtte- til tiretters smaksmeny til sine gjester, og maten beskrives som «storslått og innviklet så vel som avslappet og fokusert på gjestenes komfort».
Jubileum
Årets kåring var den 15. i rekken av det som begynte som en featureartikkel i bladet Restaurant Magazine og som nå er blitt et globalt nyhetsevent. Listen har fått stadig mer prestisje, og regnes nå som minst like innflytelsesrik som den tradisjonsrike Michelin-guiden.
I 2016 var Massimo Botturas Osteria Francescana i Modena øverst på listen, mens spanske El Celler de Can Roca stakk av med den gjeve topp-plasseringen året før.
Disse to havnet henholdsvis på andre og tredjeplass i år.
Geranium, Danmarks første trestjernersrestaurant, krabbet opp fra 28. til 19. plass på årets liste.
Noma i København har vært en gjenganger i teten de siste årene, men falt fra pallplass i fjor og er nå helt ute av listen fordi restauranten er stengt i påvente av gjenåpning med egen gård. Danske Relæ krøp opp en plass på listen, fra 40 til 39.
Alternativ til Michelin
Listen, som genereres av 900 smaksdommere verden over, har litt andre kriterier enn Michelin-guiden og legger tilsynelatende mer vekt på nyskapning enn tradisjon og formaliteter. Blant annet har Tickets, den sprelske og uformelle tapasbaren Ferran Adria åpnet i Barcelona etter at han la ned listetopperen El Bulli, fått 25. plass.
De neste 50 restaurantene på listen, der norske Maaemo hadde falt fra 61. plass til 79. plass, ble offentliggjort forrige uke.
Verdens beste restauranter i 2017
1. Eleven Madison Park, New York, USA (beste i Nord-Amerika)
2. Osteria Francescana, Modena, Italia (beste i Europa)
3. El Celler de Can Roca, Girona, Spania
4. Mirazur, Menton, Frankrike
5. Central, Lima, Peru (beste i Sør-Amerika)
6. Asador Etxebari, Axpe, Spania
7. Gaggan, Bangkok, Thailand (beste i Asia)
8. Maido, Lima, Peru
9. Mugaritz, San Sebastian, Spania
10. Steirereck, Wien, Østerrike
11. Blue Hill at Stone Barns, New York, USA («Highest climber»)
12. Arpège, Paris, Frankrike
13. Alain Ducasse au Plaza Athénée, Paris, Frankrike
14. Restaurant André, Singapore
15. Piazza Duomo, Alba, Italia
16. D.O.M., São Paulo, Brasil
17. Le Bernadin, New York, USA
18. Narisawa, Tokyo, Japan
19. Geranium, København, Danmark
20. Pujol, Mexico City, Mexico
21. Alinea, Chicago, USA
22. Quintonil, Mexico City, Mexico
23. White Rabbit, Moskva, Russland
24. Amber, Hong Kong, Kina
25. Tickets, Barcelona, Spania
26. The Ledbury, London, Storbritannia
27. The Clove Club, London, Storbritannia
28. Nahm, Bangkok, Thailand
29. Le calandre, Rubano, Italia
30. Arzak, San Sebastian, Spania
31. Alléno Paris au Pavillion Ledoyen, Paris, Frankrike (beste nykommer på listen)
32. Attica, Melbourne, Australia (Australasias beste restaurant)
33. Astrid y Gaston, Lima, Peru
34. De Librije, Zwolle, Nederland
35. Septime, Paris, Frankrike
36. Dinner by Heston Blumenthal, London, Storbritannia
37. Saison, San Francisco, USA
38. Azurmendi, Larrabetzu , Spain
39. Relæ, København, Danmark
40. Cosme, New York, New York
41. Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai, China
42. Boragó, Santiago, Chile
43. Reale, Castel di Sangro, Italia
44. Brae, Birregurra, Australia
45. Den, Tokyo, Japan
46. L'Astrance, Paris, Frankrike
47. Vendôme, Bergisch Gladbach, Köln, Tyskland
48. Restaurant Tim Raue, Berlin, Tyskland
49. Tegui, Buenos Aires Argentina
50. Hof Van Cleve, Kruishoutem, Belgia
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.