– Jeg har drevet restaurant i Oslo i tolv år. Hvert lokale har sine fordeler og ulemper forteller Kari Innerå, nordisk mester i kokkekunst.
Med fortid fra restauranter som Cru vin og kjøkken på Majorstuen og Fru K på The Thief, har Innerå siden 2015 holdt stand i Bygdøy Allé med restauranten BA 53, som hun eier og driver.
Nå er restauranten inne i sin siste driftsmåned. 10. mai setter Innerå punktum for BA 53, og skifter beitemarker til Bjørvika og Munch Brygge. Her skal hun åpne ny restaurant – midt i det som blir Oslos nye kulturbydel, et steinkast fra fjorden, Operahuset, det nye Munch-museet og Akerselvas munning.
Fransk-norske bryggemat. Innerå var lenge nysgjerrig på området som vokste frem nede fjorden.
– Utbyggerne tok kontakt med meg for to år siden. Jeg var da høygravid, og tenkte at det kanskje ikke var lurt med et nytt prosjekt, men jeg var interessert i å vite mer. En liten periode tenkte vi på å drive både i Bygdøy Allé og på Munch Brygge, men jeg tror det beste er hvis man har fullt fokus på én restaurant. Jeg tror det er da man oppnår best resultater. Dermed valgte vi å ikke fornye leiekontrakten vår i Bygdøy Allé. Det er ingen dramatikk rundt dette – vi tar med oss personalet, flytter ut og åpner på nytt i Bjørvika, forteller Innerå.
Den nye restauranten blir et brasseri, og får navnet Rivoli. Navnevalget er ikke tilfeldig: Brasseriet er oppkalt etter Rue de Rivoli i Paris, som blant annet løper forbi kunstmuseet Louvre.
– Vi landet fort på at dette måtte bli et brasseri. Jeg elsker å reise til Paris, følelsen av å sitte på en fortausrestaurant, se på gatelivet og drikke et glass champagne. Maten i Paris er gjerne det man vender tilbake for, klassiske retter som østers, tartar, løksuppe, entrecôte, alle de gode rettene man gjerne spiser igjen og igjen. På Rivoli blir det lav terskel og god stemning, man skal kunne komme som man er. Mange jobber i Bjørvika, så vi kommer til å satse hardt på lunsj, med effektiv service som vil være imøtekommende for blant andre forretningslivet, sier Innerå.
Rivoli blir derimot ikke et erkefransk brasseri – noen friheter vil Innerå ta seg.
– Konseptet brasseri er annerledes i Norge enn det er i Frankrike. Vi vil lage et brasseri hvor den ene foten er plantet i Frankrike, men uten at vi vil fokusere på ytterpunktene i det franske, eksempelvis innmat. Den andre foten vil stå i min historie og i de norske råvarene. Som nordlending er jeg for eksempel veldig glad i skrei, og tørrfisk er en råvare som blir veldig lite brukt. Vi kommer til å ha grillet tørrfisk på menyen, samt piggvar, som er en av fiskeverdenens konger. Jeg gleder meg til å integrere råvarene fra min kokkefaglige bakgrunn med det franske, forteller Innerå.
Arbeidsfordeling
Når hun nå starter opp nytt, er det uten investorer. På eiersiden på den nye restauranten har hun med seg Silje Steien.
– Silje har vært daglig leder i Alex Sushi-gruppen i mange år, og driver i dag konsulentfirmaet Restcon, hvor hun bistår restauranter fra idéstadiet til den daglige driften. Jeg skal være daglig leder, men jeg er veldig glad for å ha henne med. Vi har fordelt arbeidsoppgavene etter hva vi er gode på. Å være klar over sin egen styrke, og ha folk i teamet som er gode på det man selv ikke er så flink til, er også grunnen til at vi klarer å gjøre dette uten en investor, forteller Innerå.
Innerå og Steien har også alliert seg med billedkunstneren Sverre Koren Bjertnæs, som i tillegg til å designe selv menyene, vil utsmykke restauranten med tegninger og skulpturer.
Rivoli blir Kari Innerås fjerde restaurantprosjekt.
– Det er fantastisk å starte med blanke ark, men jeg skal ikke legge skjul på at det er en intens prosess å åpne en restaurant. Jeg føler på mange måter at dette er voksenprosjektet mitt. Jeg er kvinnelig gründer, jeg går tilbake og blir kjøkkensjef, og hjemme har jeg et lite barn. Det finnes dem som har undret seg over at jeg tør – men det å drive restaurant er det jeg kan, og det å lage mat det jeg brenner for.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.