– Vi ville bare starte en fet bar der vi selv hadde lyst til å henge. Ikke noe fancy, men et sted med god kvalitet, og til en pris alle har råd til, sier Petter Trillingsgaard (24).
Fakta: Fætter Fætter
Toastbar i Griffenfeldsgate 17 på Nørrebro i København.
Serverer toast og en mange vintyper, øl og limonade. Åpnet i 2015.
Ble kåret til «Københavns beste spisested» av I byen-sidene i Politiken.
Sammen med Mik Frikke-Grundahl (26) står han bak den ett år gamle toastbaren Fætter Fætter på Nørrebro i København. Da Politiken i vår besøkte spisestedet med 25 sitteplasser, ble fetterne belønnet med fem av seks stjerner i storavisen – «en ny hit for de tømmermændsramte». Senere ble Fætter Fætter kåret til Københavns beste spisested i samme avis. Og det med toast til 35–40 kroner stykket – billigere enn kaffen på hovedstadens langt mer berømte nye nordiske restauranter.
Kvalitetstoast
Oslo er fremdeles rammet av burger-oppstartsbonanza, synes godt forsynt med både gourmetpølser, ceviche, ramen eller bahn mi. Men hva med toasten? Territoriet på Grünerløkka serverer en smakfull variant, men ingen har kommet på ideen å ta skrittet fullt ut: lage en ren toastbar med kjøkken i Norge.
– Toast er tradisjonell dansk ting. Alle som er kommet hjem fra skolen og skulle lage mat, har klemt skinke og ost mellom to stykker hvit brød i en toastmaskin. Men det har alltid vært snakk om en «slavetoast» - det tarveligste stykke brød, billigste skinke og ost, sier Frikke-Grundahl.
Trillingsgaard istemmer.
– Vi tenkte: hva om vi prøver å ta det «next level?»
Cheesus Christ
I dag tilbyr de to fetterne mange typer toast: ost og skinke med persille og «djonaise» (en blanding av dijon og mayonaise), toast med bechamel, avokado og flambert parmesan, tunfisk med røkt scarmoza-ost, dansk thybo og gruyere med pesto, samt posjert egg med spicy saus – titulert med småharry og erkedanske navn som «fucking toast» og «cheesus christ».
– Vi har angrepet det på en uproff måte. Målet var at man ikke trengte kokkekunnskap for å lage maten. Vi står ikke og langtidssteker noen av ingrediensene, en 16-åring skal kunne gjøre det. Produsentene har gjort råarbeidet, og så setter vi det sammen på best mulig vis.
Brødene er laget av «baker Gorm», som blant annet leverer til det kongelige danske hoff, angivelig «Danmarks sejeste baker».
– Han er en stor mann, med fisketrofeeer tatovert på armene og en 200 kvadratmeter kjeller i sentrum av København der han baker sine brød, sier Frikke-Grundahl.
Fetterne testet «tusen brød», før de falt ned på ett med kanadisk mel, hevet i tre dager.
– Først var de bakt i en større form. Men vi halverte størrelsen på formen, meningen er at folk skal kunne prøve flere ting.
– Har dere alltid vært interessert i ost?
– Nei, på ingen måte. Men jeg har spist mer ost det siste året enn resten av livet, sier Trllingaard og ler.
Søt Lambrusco
De to unge mennene fra Jylland er selv kanskje aller mest opptatt av vinmenyen, som består av flere typer oransjevin, rødvin, cava – mye biodynamisk – og den gamle italienske, alkoholsvake åttitallsklassikeren, Lambrusco.
– Den har et litt dårlig rykte som en søt og klissete vin. Men den er også litt «undiscosvered»: en mørkerød og boblende «saft» som står godt til toast, sier Mik Frikke-Grundahl.
Han smiler skjevt, hilser på en jente som raser forbi på sykkel, «hei smukke», før han kommer tilbake til poenget.
– 250 kroner for fire toast og en flaske vin er ikke så verst. Og så er den festlig fordi den sier pop, ikke sant?
Fætter Fætter ligger midt i den noe belastede Griffenfeldsgate på Nørrebro, her er hipsterbarer som Café Auto og Mikkeler godt etablert, men også ekte gangstere – stikkord: tatoverte ansikter, joggedresser og raske biler - noen titall meter unna Fætter Fætter. De gode anmeldelsene i danske aviser har lokket høyt og lavt til baren.
– Igår kom det en dame på 84 som skulle på kunstkurs, som syntes det var en bedre idé å spise her enn på en dårlig kafé rundt hjørnet. Det kommer mange utdrikningslag som skal ha et billig matstopp og drinker, en del «suits» på grunn av de gode anmeldelsene og mye familier som spiser frokost i helgen. Til og med gangsterne i gaten kommer hit hver dag for en toast, sier Petter Trillingaard.
Han tar et drag av sigaretten.
– Så vi har alle de gode.
Fetter fetter. Petter Trillingsgaard (høyre) og Mik Frikke-Grundahl befant seg på tidenes heisatur i Beograd ”i en annen dimensjon av dårlighet” da de ble vekket av en telefon sa de hadde fått lokalet i Griffenfeldsgate i København. Ideen om å lage en toastbar kom ganske kjapt til dem: --Toasten er den gode historiem, men opprinnelig ville vi bare lage en kul bar vi selv ville henge på. Om kvelden er det tjukt av folk som står utenfor og drikker øl, sier Frikke-Grundahl.
Toast experience. En meny med to toast en såkalt «toast experience» koster 95 kroner og kommer med avocadosalat. Her a «fucking toast» med dansk skinke, gouda, dijonaise og persille, samt «Croque cousin» - toast med bechamel og flambert parmesan.
Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.