Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Michelin-stjerne til sushi-restaurant

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Blir sushirestauranten Sabi Omakase Norges nyeste stjernerestaurant?

Blir sushirestauranten Sabi Omakase Norges nyeste stjernerestaurant?

Ekspertene fikk rett: Sushi-baren Sabi Omakase i Stavanger fikk Michelin-stjerne.

I morgen formiddag klokken 10 offentliggjør Michelin-guiden hvilke nordiske restauranter de hedrer med stjerner i 2017.

– Jeg tror nesten jeg kan vedde på at Sabi Omakase får en stjerne, sier Sven Erik Renaa, som fikk Norges første stjerne utenfor Oslo for sin restaurant Re-Naa i Stavanger i fjor. Nå er han nær overbevist om at sushi-nykommeren Sabi Omakase blir stjernekollega i oljebyen.

Sven Erik Renaas restaurant Re-Naa fikk en stjerne i fjorårets Michelingruide. 

Sven Erik Renaas restaurant Re-Naa fikk en stjerne i fjorårets Michelingruide. 

Fakta: Michelin-guiden

Utgitt av bildekkprodusenten Michelin første gang i 1900 som en guide for franske bileiere.

Gir fra en til tre stjerner.

Tre stjerner gis til en restaurant som har et eksepsjonelt kjøkken og er verdt en egen reise.

To stjerner gis til en restaurant med utmerket mat som det er verdt å ta en omvei for.

En stjerne gis til en restaurant som er veldig god i sin kategori.

I tillegg kommer «Bib Gourmand» – som er god matlaging til moderate priser.

Sabi Omakase åpnet i fjor under sushikokken Roger Asakil Joyas kulinariske ledelse, og fikk raskt strålende anmeldelser for sin luksuriøse og autentiske japanske sushiservering basert på norske råvarer.

Les anmeldelse av Sabi Omakase her:

I tillegg tvitret Michelin-guiden selv om «superbe norske råvarer» like før jul, et – ifølge kjennerne – sikkert tegn på at restauranten er besøkt og funnet verdig.

– Det er kjekt at de kommer, men det viktigste er deres terningkast i avisene, sier Roger Asakil Joya til Smak.

– Det er en ære å få en stjerne, men vi må bare vente til i morgen for å høre hva de sier, fortsetter han.

Flere stjerner til Fäviken?

I fjor var første gang Michelin-guiden delte ut stjerner utenfor de skandinaviske hovedstedene, men også første gang skandinaviske restauranter fikk ærefulle tre stjerner, en kategori som betyr at et måltid på restauranten er en egen reise verdt.

Maaemo i Oslo ble den ene av to restauranter i Skandinavia med tre Michelinstjerner i 2016. Beholder den alle? 

Maaemo i Oslo ble den ene av to restauranter i Skandinavia med tre Michelinstjerner i 2016. Beholder den alle? 

Maaemo i Oslo var den ene, mens Rasmus Kofoeds Geranium i København var den andre. En av fjorårets andre store nyheter var at den avsidesliggende Fäviken Magasinet nord i Sverige debuterte i Michelin-guiden med to stjerner.

Jubelen sto i taket over hele Skandinavia.

I år tror Bent Stiansen, hvis restaurant Statholdergaarden har hatt en stjerne i guiden i 19 år på rad, at Fäviken kan få en tredje stjerne.

Bent Stiansen håper Statholdergaarden får en Michelinstjerne for 20. gang i morgen. 

Bent Stiansen håper Statholdergaarden får en Michelinstjerne for 20. gang i morgen. 

– Den er absolutt verd en egen reise. Det er en helt unik og spesiell opplevelse, og jeg håper og ønsker at Fäviken skal få tre stjerner, sier Stiansen.

For egen del sier han at Statholdergaarden vil være svært fornøyd med å beholde sin egen stjerne.

Les Smaks anmeldelser av Michelin-restaurantene

Stjerner til Bergen og Trondheim?

Hverken Bergen eller Trondheim har hittil fått noen stjernerestauranter, selv om flere kokker holder frem Heidi Bjerkans Credo som en kandidat. Samtidig går Credo med flytteplaner i løpet av året, noe som ofte forpurrer en stjerne inntil restauranten er etablert på ny.

I Bergen nevnes ofte Lysverket som en potensiell kandidat til stjerne, men Bent Stiansen tror ikke Lysverket når helt opp.

– For Michelinstjerner er det Colonialen som er aktuell. Lysverket har ikke helt den type restaurant som Michelin sikter etter, mener han.

Laila Skorge, eier og daglig leder i Colonialen, sier imidlertid til Smak at restauranten ikke har hatt besøk av inspektørene fra den franske guiden.

Bokbacka fikk besøk

Oslo-restauranten Bokbacka har derimot hatt besøk av inspektørene.

– Men det var ganske sent på året, så derfor har vi ikke altfor store forhåpninger, sier kjøkkensjef Simon Weinberg.

– Det er klart at det er fantastisk kult å få en stjerne, men det er ikke vårt hovedfokus.

Bokbacka har hatt Michelinbesøk. Men får den en stjerne? 

Bokbacka har hatt Michelinbesøk. Men får den en stjerne? 

Både Stiansen og Re-Naa tror norsk stjernestatus kommer til å være mye den samme etter morgendagens tildeling, altså med unntak av Sabi Omakase. Om de har rett, betyr det at Maaemo beholder tre stjerner, mens Statholdergaarden, Re-Naa og Kontrast beholder sine. Siden i fjor er Norges fjerde restaurant med en stjerne, Bjørn Svenssons Fauna, nedlagt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sjekk hvordan maten smaker på årets potensielle stjernerestauranter