Saken oppdateres.
I kveld lanserer Michelin-guiden sin guidebok for de nordiske landene for 2022, på Konserthuset i Stavanger. Presentasjonen av Guide Michelin Nordic Countries 2022 vil også sendes direkte via Michelins Youtube-kanal.
Årets store spørsmål er hvorvidt den stavangerbaserte restauranten Re-Naa kan få sin tredje Michelin-stjerne.
– Det hadde jo vært helt vilt, sier kjøkkensjef Sven Erik Renaa.
– Ellevilt, om det skulle skjedd. Men jeg tror også at det kanskje er litt tidlig. De vil se om du holder nivået over tid. Det har jo vært korona, så de har ikke besøkt oss så mye i det siste. Jeg tror vi må smøre oss med tålmodighet litt til.
– Men det er jo kjempekjekt at noen spår det. Det betyr jo at vi holder et nivå.
Selv har kokken moderate forventningene før kveldens utdeling, både på vegne av sin egen restaurant og for andre norske stjerner. Han bekrefter at han skal være til stede under utdelingen.
– Alle som har stjerner i Norden får invitasjon. Og jeg holder jo til i Stavanger, så da må jeg i hvert fall møte opp, sier han.
Hot sjappe
Også den nyeste restauranten til tidligere Fauna-kokk, Joe Bøe Klakegg, og hans kone Siri Haslund, Hot Shop på Dælenga i Oslo, ryktes å kunne bli dekorert med en stjerne.
– Jeg vet jo ingenting, det er så hemmelig alt sammen, sier Klakegg.
– Men hvis jeg skulle satt pengene mine på noe, tror jeg Rest og Schlägergården får stjerne.
– Det går jo også rykter om at Hot Shop kan få en stjerne. Hva tenker du om det?
– Det tenker jeg ikke noe om egentlig. Nei, jeg skal snart på ferie og gleder meg til det. Så får det komme det som kommer.
En annen restaurant det er knyttet stor spenning til om hvorvidt endelig får sin første Michelin-stjerne i 2022, er À L'aise på Majorstuen i Oslo.
«Ingen steder i Oslo er blitt spådd en Michelin-stjerne uten å få den så mange ganger som À L'aise, og kjøkkensjef og medeier Ulrik Jepsen har heller ikke lagt skjul på ambisjonene,» skrev en av DNs matanmeldere tidligere i år.
Stjernekokken
Den eneste norske restauranten med tre stjerner er Esben Holmboe Bangs Maeemo.
Maaemo åpnet først i 2010, og ble belønnet med to stjerner i den prestisjefylte guiden et knapt år etter åpning. Fire år senere, i 2016, ble restauranten Norges første og eneste restaurant med tre stjerner.
Restauranten stengte i 2019 for å flytte til større lokaler, og måtte med det samme gi fra seg alle sine tre stjerner. Da den åpnet på nytt i 2020, var det like etter Michelin-guiden ble utgitt. Maeemo var derfor uten stjerner frem til fjorårets utdeling. Da gikk de umiddelbart opp til tre stjerner igjen.
Men Esben Holmboe Bang er ordknapp om hvem han tror kan få stjerner i år.
– Jeg vet ikke, sier han og ler.
– Det er alltid spennende med Michelin, og jeg håper på det beste for alle og at alle får som fortjent.
– Hva tenker du om sjansene til Re-Naa til å få en tredje stjerne?
– Jeg håper jo at alle blir belønnet for jobben de gjør.
Tidligere i år åpnet Holmboe Bang også den franske fine dining-restauranten Mon Oncle på Tullinløkka i Oslo. Det ryktes at også den kan bli belønnet med en stjerne i kveld, men det tror ikke Holmboe Bang.
– Vi åpnet for sent til å være med på Michelin. Det er jeg helt overbevist om. Den kan man legge død med én gang.
– Er det noen andre restauranter du synes fortjener en stjerne?
– Det er så mange som fortjener masse suksess, svarer den danske kokken.
– Men vet du hva, fortsetter han.
– Det viktigste når man driver restaurant, er å sørge for at man har glade gjester og gjør en god jobb.
Fakta: MICHELINSTJERNER I NORGE 2021
I den nordiske Michelin-guiden for 2021 hadde Norge 11 restauranter med stjerne.
Maaemo, Oslo ★★★
Re-Naa, Stavanger ★★
Omakase Oslo, Oslo ★
Under, Lindesnes ★
Bare, Bergen ★
Speilsalen, Trondheim ★
Fagn, Trondheim ★
Credo, Trondheim ★
Sabi Omakase, Stavanger ★
Statholdergaarden, Oslo ★
Kontrast, Oslo ★
Fakta: Guide Michelin
- Årlig guide til restauranter og hoteller som gis ut av den franske dekkprodusenten Michelin.
- Anonyme inspektører vurderer mat og service på restauranter og belønner dem med stjerner.
- Tre stjerner betyr verd en egen reise, to stjerner verd en omvei og en stjerne verdt et besøk.
- Siden 2014 har Michelin gitt ut en egen guide til Skandinavia.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.