Tirsdag åpner restaurant Noma for reservasjoner til sin fisk- og skalldyrsesong som strekker seg fra januar til juni. Bordene blir ofte utsolgt på minutter, og før forrige sjømatsesong var over 30.000 på venteliste. Og med det melder en rekke problemstillinger seg for alle som drømmer om et bord på den verdensberømte danske restauranten. Her er svarene:
1. Er det mulig å få bord?
Ja, alle har samme mulighet til å få bord, men man må være raskt ute når restauranten slipper bordene. Det er enklere å få bord i ukedagene enn på en lørdag. Et lite tips til alle studenter: Restauranten har rabatterte studentplasser man kan søke om å få.
2. Er det noen vits i å sette seg på venteliste?
Ja, det er mulig å stå på venteliste, men den er lang som et vondt år. Og siden gjestene forhåndsbetaler for maten, er det ytterst få som avbestiller. Så man skal ha rimelig flaks om man skal komme inn via ventelisten.
3. Hvordan går man kledd?
På topprestauranter i Sør-Europa er slips, pene sko og jakke ofte påkrevd. På Noma, derimot, ankommer gjestene i joggesko, flipflops og korte avklipte olashortser. Vel å merke med nybarberte legger og nystelte tær. Servitørene og kokkene er også avslappet kledd i duse farger.
4. Er det lov å gå på do eller må man spørre om lov?
Det er selvfølgelig lov å gå på do, men med mindre man har et akutt anliggende, kan det være greit å skvise inn toalettbesøket mellom to retter. Eller spørre om det er greit å forlate bordet et øyeblikk. Det samme gjelder røykepauser. Tempoet på Noma er raskt, så naturlige pauser er det få av.
5. Hva gjør jeg hvis jeg ikke liker noe?
Det er ikke uvanlig at det kommer retter på bordet med uvante smaker og teksturer. Og spiser man ikke opp, må man venne seg til at servitørene spør om du ikke er fornøyd eller ikke likte det. Det beste er da å være ærlig, det takler proffe restaurantarbeidere vanligvis bra.
6. Gir man tips? Hvor mye?
Siden maten blir betalt ved reservasjon, betaler man kun drikke ved bordet. Så man kan da velge om man vil tipse for hele beløpet eller for bare en av delene. Et et sted mellom fem-ti prosent er en hyggelig takk – hvis du er fornøyd.
7. Hvorfor må man betale på forhånd?
Når man reserverer bord på topprestauranter som Noma, blir det mer og mer vanlig at de tar seg betalt for menyen på forhånd. Pågangen av gjester som ønsker å komme er så stor og da er det ekstra synd for en restaurant om flere bord uteblir når de kunne ha vært besatt av betalende gjester. Forhåndsbetaling er derfor en forsikring for restauranten.
8. Blir jeg mett?
Ja, faktisk. Med 19 små retter i et forrykende tempo på i underkant av tre timer blir man svært så mett. Man trenger ikke tenke på at man bør spise på forhånd, eller lete etter nærmeste pølsebu når man er ferdig.
9. Hvordan vet man hva man skal spise og ikke?
Det har hendt at gjestene har spist bordpynten på Noma, men det er ikke så ofte lenger. Noe av årsaken er nok at servitørene er veldig etterrettelige når de beskriver rettene de serverer. Og klarer man ikke huske alt de sier, fortvil ikke: Når du går får du en egen printet meny.
10. Hvis man er veganer eller har matallergier, hva gjør man da?
I forkant av ditt besøk får du en mail, der du blir bedt om å oppgi eventuelle allergier. Men er du veganer, er det nok enklest for både deg som gjest – og for Noma – at du velger å reservere bord i grønnsakssesongen og ikke i vilt- og sjømatsesongen.
11. Må man drikke alkohol?
Nei, Noma har en egen juicemeny tilpasset menyen. Den består av drikke spesiallaget til rettene på restauranten, og kan være et vel så godt valg om man vil holde hodet klart og sikre neste dags morgenmøte.
12. Hvor lang tid tar måltidet?
På Noma er det to bordsettinger hver kveld og måltidet tar i underkant av tre timer. Går man for første bordsetning, kan man fint nå siste fly hjem fra København.
13. Hvor mye koster det, og er det verdt prisen?
Pris for mat og vinpakke blir rundt 5000 kroner avhengig av sesong. Er du interessert i mat og vin, er det verdt å spare til.
Kommentarer eller innspill?
Send gjerne en mail til smak@dn.no
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.