Galt og kokk Bjørn Svensson fikk sin første Michelin-stjerne under guidens Nordics-utdeling i København rådhus mandag kveld.
Utmerkelsen kom overraskende på teamet bak, som åpnet dørene for første gang i september 2017.
Utover Galt var det ingen nye Michelin-stjerner som ble delt ut til norske restauranter. Alle som fikk stjerner i 2017, beholder rankingen sin.
Sabi Omakase, kjøkkensjef Roger Asakil Joyas intime sushi-restaurant i Stavanger, står fortsatt med én stjerne. Det samme gjør Re-Naa, kokk Sven Erik Renaas «studio» i samme by.
I Oslo forsvarer Esben Holmboe Bang og Maaemo sine tre stjerner. Bent Stiansen og Statholdergaarden blir stående med én Michelin-stjerne. Det samme gjør Kontrast og Mikael Svensson.
— Ja, nå er det rekordmange stjerner. 54 med én stjerne, syv med to og tre med tre, sier Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis til Smak.
Det er femte gang Michelin-guiden utgir en egen guide til de nordiske landene.
Björn Frantzén fra restaurant Frantzén i Stockholm får tre stjerner i Michelin-guiden for de nordiske land. Her fra utdeling av stjerner i København mandag kveld.
Tre-stjerner
Sverige har endelig fått én restaurant med tre stjerner, og de gikk til ingen ringere enn Frantzén, som kun har hatt åpen sin nye restaurant siden august i fjor.
Kokken Björn Frantzén åpnet sammen med kokk Daniel Lindeberg deres felles restaurant Frantzén/Lindeberg i 2008. Det intime lokalet i Gamla Stan hadde kun 23 plasser, men de fikk raskt annerkjennelse fra hele verden. I 2013 forlot Lindeberg restauranten.
Restauranten som da ble omdøpt til Frantzén hadde to stjerner i Guide Michelin og plass nummer 31 på S. Pellegrinos liste over verdens beste restauranter da han valgte å stenge for å flytte til nye lokaler sommeren 2016. I august i fjor åpnet Frantzén sin nye restaurant i Klara Norra Kyrkogata 26. Denne også kun med bare 23 plasser, som nå nok kommer til å være besatt i overskuelig fremtid.
I tillegg ble restauranten Daniel Berlin i Skåne belønnet med to stjerner. Daniel Berlin hadde én stjerne fra før.
Her er alle de Nordiske restaurantene som har stjerner i Michelin-guiden:
Norge
Oslo
Maaemo ***
Statholdergaarden *
Kontrast *
Galt * (ny)
Stavanger
Re-Naa *
Sabi Omakase *
Finland
Helsinki
Grön * (ny)
Demo *
Olo *
Ask *
Danmark
København
Geranium ***
Kadeau ** (ny)
AOC **
Relæ *
Era Ora *
Restaurant Formel B *
Kiin Kiin *
Kokkeriet *
Søllerød Kro *
Den Røde Cottage *
Clou *
Marchal *
Studio at The Standard *
Kong Hans Kælder *
108 *
Århus
Restaurant Frederikshøj *
Gastromé *
Substans *
Domestic *
Jylland
Henne Kirkeby Kro **
Ti Trind Ned *
Bornholm
Kadeau *
Velje
Me I Mu * (ny)
Gentoft
Jordnær * (ny)
Sjælland
Slotskøkkenet *
Hotel Fredriksminde *
Færøyene
Koks *
Sverige
Stockholm
Frantzen *** (ny)
Oaxen Krog **
Aloë * (ny)
Agrikultur * (ny)
Operakällaren *
Esperanto *
Mathias Dahlgren - Matbaren *
Ekstedt *
Volt *
Gastrologik *
Sushi Sho *
Imouto *
Malmø
Vollmers **
Sav * (ny)
Blom in the Park *
Sture *
Skåne
Daniel Berlin ** (ny)
Gøteborg
28+ *
Sjömagasinet *
SK Mat & Människor *
Upper House *
Thörnströms Kök *
Koka *
Bhoga *
Järpen
Fäviken Magasinet **
Borgholm
Hotel Borgholm *
Växjö
PM & Vänner *
Island
Dill *
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.