Når en åpner døren og tar steget inn i Credos nye lokaler på Lilleby, føles det som å ankomme et sted som er så altfor stor for en liten by som Trondheim, men på samme tid bevitne at byen nettopp fortjener dette. Både Credo Restaurant og lillesøsteren Jossa har tatt seg inn i det 850 kvadratmeter svære maskinhallen.
– Det er et storslagent bygg, men ikke sånn jålete storslagent, sier sjefskokk Heidi Bjerkan.
At Credo og Jossa skulle havne her, bare utenfor bykjernen, var nok litt overraskende for de fleste.
– Da nyheten om at vi skulle flytte ble kunngjort, trodde alle at vi kom til å flytte på landet, forteller Bjerkan.
Men den gang ei.
For et par år siden ble Credo-kokken spurt om hun ville se på de gamle lokalene til Finnes Barnehjem på Lilleby.
– Jeg var sikkert den siste de spurte, forteller hun.
Bjerkan tenkte at hun sikkert kunne drive en kaffe der, hvilket hun nå gjør gjennom Finnes Café. Men hun spaserte hundre meter unna, og satte øynene i den gamle maskinhallen som i sin tid produserte landbruksutstyr. Om det kunne la seg gjøre?
Nå har Bjerkan hånd om Finnes Café, Jossa og Credo, pluss Vippa i Oslo.
– Jeg fikk muligheten her, og tok den. Jeg vil ikke høres negativ ut, men i Ørjaveita var det en slags ondskapens akse med utesteder over alt. Å holde til i Lilley er ikke så fjernt unna byen som folk kanskje tror. Da Solsiden ble etablert, sa folk omtrent det samme. Men byen er på vei østover, på vei hitover, sier Bjerkan.
Plass til 180
I et av beddene ved resepsjon-baren i 1. etasje, er Elin Östlund fra den biodynamiske gården Skjølberg Søndre i Svorkmo i gang med å plante forskjellige typer mynte, sammen med kruspersille, sitronmelise og cherrytomater. Det er hun, i tospann med Stephen Bartsow i Malvik, som er restaurantens gartner.
– Denne papaya-urten kommer til å vokse seg stor i løpet av våren. Og se, dette er sukkerrør, sier Östlund.
En trapp fører opp til et mesanin med behagelige skinnstoler, og det som skal bli et lite bibliotek. Det er herfra en kan ta en aperitiff og litt snacks før en begir seg ned til høyre til Credos 20-30 sitteplasser, eller til venstre der Jossa holder til med sine 150 gjester. Jossa er først ute. De åpner 20. februar, mens Credo venter én dag til.
– Vi kommer til å ha flytende menyer, avhengig av årstidene. Nå er det perfekt å servere fermenterte grønnsaker, fisk og skalldyr, men vi har også en ku og hest som har hengt i moderat lang tid. Vi har også egen melkekjøle og bakerovn, sier Bjerkan.
Credo og Jossa samarbeider med over tjue lokale gårder i Trøndelag, pluss med forgreninger i Hattfjeldal, Loftoten, Porsanger og Lofoten.
– Credo skal ta vare på tradisjonene i Trøndelag, mens Jossa er den som reiser rundt. Vi planlegger turer til Thailand og Irland, så får vi se hva som skjer, sier Bjerkan.
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på her19 år mer erfaren
Det er gått nesten tjue år siden Bjerkan etablerte Credo og ble en institusjon i Trondheim.
– Det er ingenting sentimentalt rundt det her. Det er kanskje trist å si det. Det er en tid for alt. Ferdig med det, sier hun og tilføyer:
– Jeg var tjue år yngre, for å si det sånn. Med erfaringen jeg nå har, vet jeg kanskje bedre hva som fungerer og ikke. Samtidig er det enklere å få til ting, hvis en ikke har bestemt seg selv for å være eldre og mer bedagelig anlagt. Det er unge folk jeg jobber med her, og jeg har ikke tenkt å legge meg på sofaen. Da er jeg fort ferdig, sier Bjerkan.
* (Vilkår)