Allmuen Bistro heter det lille spisestedet i Valkendorfgaten, midt i Bergen sentrum. «Allmuen» betyr «småkårsfolket» kan vi lese i bokmålsordboken. Et sted for folk flest.
Allmuen er en bar som holder lenge åpent, og ofte levende musikk eller andre arrangementer. - Det føltes mer som å være på en klubb enn en restaurant, sa Pepper.
Fakta: Allmuen Bistro
Valkendorfgaten 1b,
Bergen
Telefon: 91 91 80 08
Meny: ★★★★
Mat: ★★★★★
Service: ★★★
Miljø: ★★★★
Pris: ★★★★
Totalt: 20
Gode smaker i klubblokale
Det nedstrippede interiøret, hiphopmusikken på anlegget, tatoveringene på de ansatte, samt de store, synlige lufterørene i taket og betonggulvet.
Og ikke minst, følelsen av å ikke være kul nok.
Åpen mat
«Vi kombinerer eksotiske urter og krydder med lokale råvarer» står det på Allmuens hjemmeside, og det er mange spennende innslag fra både Asia og Midtøstens kjøkken her. Konseptet er det samme som mange andre steder: småretter som gjerne kan deles. I tillegg har menyen «dagens» av både suppe, fisk og kjøttrett.
– Korona drepte visst ikke sharing-menyen, sa Pepper.
Vi måtte vente lenge før vi fikk bestilt. Vi slo til på «åpen mat» til 650 kroner, et sammensatt måltid av det meste kjøkkenet har å by på. Og første rett skuffet ikke: Bolinho er en sprø, fritert bolle av klippfisk og potet, vakkert lagt opp med grønne urter, vårløk, en syrlig og skarp ramsløkmajones, samt mild, revet holtefjellost. Gjennomtenkt og ujålete.
Det var et inntrykk av kjøkkenet som befestet seg.
Stol på oss
Vi hadde ikke fått bestilt drikke til maten, og spurte servitøren hva drikkepakken til 600 kroner inneholdt.
– Noen ganger bare vin, noen ganger bare sider, sa servitøren.
Hummer vs kanari
Allmuen går i likhet med flere andre uformelle spisesteder for hummer og kanari, både i interiør og i servise. Bordene er alle forskjellige, men stolene var like og behagelige. Noe av maten kom på tallerkener det var gått skår i, noe på skåler med Thorbjørn Egner-motiv. Nå fikk vi flere småretter på bordet samtidig, et utvalg bugnende meze, smårettene som serveres rundt Middelhavet og i Midtøsten. Her var grillet, tynt brød med yoghurtdressing, en salat med små, vidunderlig søte gule og røde tomater med myk, skarp fetaost, samt hasselnøtter som rundet av smaken. Falafel, friterte boller laget av kikerter, var i tørreste laget. Men rødbethumusen og de grillede bitene med squash som fulgte med, hadde så mye saftighet og smak at det veide opp.
Mye grilles hos Allmuen. En stor pose grillkull sto ved det åpne kjøkkenet.
Søte grønne asparges var grillet, servert med en røre av røkt torsk og raust med dill.
Dagens fisk var sei, den samme som den vi fikk i suppen, og akkurat det var kanskje litt uoppfinnsomt. Men nå var den fint grillet, saftig, med grillet blomkål og nykål. Og i likhet med flere av de tidligere rettene, ble den servert med raust med dill. Ikke et vondt ord om dillen, men den fikk dominere litt for mye i måltidet.
Blek dessert
Desserten så litt blek og blodfattig ut: Vaniljekrem med karamelliserte peanøtter og rabarbrabiter. Det smakte mest peanøtter. Til desserten fikk vi en japansk plommevin, av den veldig søte sorten, Takara Plum.
Andre anmeldere har kommentert at servicen er på grensen til nonchalant. Det kan virke som Allmuen har oppfattet det som et slags kompliment, og videreført den litt nedlatende tonen.
Andre anmeldere har kommentert at servicen er på grensen til nonchalant. Det kan virke som Allmuen har oppfattet det som et slags kompliment, og videreført den litt nedlatende tonen.
– Heldigvis behandlet maten oss bedre, sa Pepper.
*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.