Nodee i Barcode er et lite panasiatisk imperium. Sichuan og kantonesisk kjøkken i moderne drakt på bakkeplan, og moderne japansk i høyden. Heisen som sklir diagonalt oppover langs hussiden til byggets to øverste etasjer er det nærmeste Oslo kommer et svar på Fløibanen i Bergen.
Fakta: Nodee Sky
Dronning Eufemias gate 28, Oslo
Tlf: 23 62 40 10
nodee.no
Miljø: ★★★★★
Meny: ★★★★★
Mat: ★★★★★
Pris: ★★★★
Service: ★★★★★
Totalt: 24
Utstrakt bruk av trøffel
Det var fullt i restaurantdelen i 14. etasje, men vi ble lovet samme meny i baren en trapp ned, før en servitør geleidet oss ut på den godt overbygde og skjermede balkongen der koronatiltak har ført til at hvert bord på en fin måte er en liten verden for seg selv.
I pandemiens tid fungerer det som skal være en livlig minglebar som fullverdig restaurant; alle gjestene må bli sittende ved bordet gjennom kvelden, og bare toalettbesøk en etasje opp er tillatt.
Innforstått meny
– Feirer vi noe i dag? spurte servitøren da vi ba om et glass champagne.
Da Nodee Sky åpnet for fire år siden, var topprestauranten av strammere japansk støpning der kjøkkenet leverte en moderne kaiseki-meny der presentasjon nok gikk på bekostning av smak. Helt ærlig: Jeg liker dette bedre, selv om det er nyrikt i all sin luksus, innforståtthet og utstrakte bruk av trøffel og bladgull.
– Jeg bare må ha hiramasa usuzukuri med yuzu trøffeldressing, sa Pepper og himlet litt med øynene, om det som på nesten godt norsk var tynnskårede, rå skiver av sydhavsfisken seriola lalandi med en dressing der japansk sitrus møtte trøffel med sjokkerende heldig resultat.
Menyen gir ikke ved dørene, språklig sett – og det krever litt konsentrasjon å sette sammen et balansert måltid av de nær 50 smårettene.
Men servicen var varm, effektiv og oppmerksom uten å bli stiv. Små ting vi knapt ville lagt merke til, som at vinen måtte hentes i kjelleren nede og ville bruke noen få ekstra minutter på veien, ble opplyst om. Ingen maste, men vi savnet heller aldri noen for å dekke våre behov. Vinen, en Alsace-Riesling i den moderate enden av det eksklusive vinkartet, ble skjenket, og tilbudet om mer da den gikk tom, var umiddelbart.
Trøffel og kaviar
Vårt utvalg av maki og sushi kom på et langt brett: Wagyukjøtt på toppen av ris rullet inn i reddik, tunfisk-toro med kaviarperler, kamskjell med krem av røkt ål og kongekrabbemaki toppet med fritert softshellkrabbe. Kokkens futomaki var en tander kombinasjon av små enokisopp, grønnsaker og laks.
Og det skal Nodee Sky ha, selv bisarre kombinasjoner i japansk sammenheng som rått oksekjøtt med chèvre treffer alle smaksapparatets knapper med full styrke.
Vi holdt oss til havet, der sjømat møtte smør i stadig nye versjoner: Kongekrabbe med sitrussmør, tigerreker med brødsmuler og steinsoppsmør, og hummerhale med «spicy sitrussmør» – det ene mer smakfullt enn det andre.
Dessertene er også små kunstverk. Miso blandet med toffee ga en smaksdybde hinsides det søte i en kremfylt paibunn servert med bringebærsorbet på siden. Melkesjokolademousse og hasselnøtter på en fantastisk sprø bunn var også vellykket.
Høye priser
Men det er dyrt her; det skal mange små munnfuller til for å bli mett. Prisen på nær 500 kroner for en enslig hummerhale og litt urtesmør i overkant finansierer komfortable omgivelser, en av byens beste utsikter og god service, men det er og blir kostbart. Vår regning, for aperitiff, tilsammen 14 småretter, en flaske og to glass vin kom på drøyt 4500 kroner.
Råvarene i bunnen er solide og luksuriøse. De er godt behandlet, og smakene er skikkelig lekre. Likevel klarer jeg ikke helt å fri meg fra en følelse av å være blendet av trøffel og bladgull, at det ligger mer skamløs kommersialisme enn ren kjærlighet til kokkefaget bak et måltid her.
Men det er kanskje ikke noe galt i det, når det fungerer så bra som det gjør.
Hvis penger ikke er viktig, og du vil ha et sorgløst, imponerende måltid i lekre omgivelser, er Nodee et veldig godt valg.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.