Morgenstund med grill i munn. Kokk Kim Asserson lover at grillede brødskiver vil kickstarte enhver sommerferiedag.
Fakta: Kim Asserson (28)
Medeier og kokk på ostesmørbrød-restauranten Melt Grilled Cheese.
Har nå restaurant på St. Hanshaugen og i Østbanehallen i Oslo. Åpner i Torggata til høsten.
Gir deg oppskriften på utradisjonelle, grillede ostesmørbrød i sommer.
Du må riktignok ikke ha ferie for å mekke dette ostesmørbrødet til frokost – selv om det er en fordel å ikke måtte rekke 07-bussen til jobb.
Løk skal karamelliseres, egg skal stekes, brød skal grilles. Ting tar tid, til tross for at Asserson har gjort oppskriften enkel.
Les alle oppskriftene i serien her: Sandwich på grillen
– I restauranten vår, Melt Grilled Cheese, serverer vi denne sandwichen med eggekrem. Det tar litt tid å lage, så denne oppskriften er med speilegg.
Plommen i egget i dette ostesmørbrødet er ikke eggeplommen – men den karamelliserte løken.
– Folk har mange rare unnskyldninger for ikke å spise løk. Jeg har til og med hørt noen si at de er allergiske mot løk i biter. Sannsynligvis liker de ikke den beske smaken av rå løk. Jeg synes løk er det beste som finnes.
I denne sandwichen er det vårløken som er rå, mens den gule løken skal karamelliseres. Alt legges mellom to brødskiver, også egget og osten, grilles i noen minutter, så er frokosten klar.
Ikke gå glipp av noe!
Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.
Meld deg på herMen vent litt, mangler det ikke litt grisefett for å gjøre dette måltidet komplett?
– Er det lov å ha bacon inni der?
– Jajaja, bacon er lov. Selvsagt.
* (Vilkår)
Ostesmørbrød
- 8 stkskiver brød av ønsket type
- 4 stkegg
- 0.5 stkbunt vårløk
- 16 stkskiver Jarlsberg-ost
- bacon (hvis du vil)
- saltet smør (til pensling)
Karamellisert løk
- 4 stkgul løk
- 1 dlsolsikkeolje
- 2 sssmør
- hvitvinseddik
- salt
Slik gjør du
- Stek eggene i stekepanne, slik du selv foretrekker det. For eksempel speilegg med «sunny side up».
- Pensle brødskivene med romtemperert smør på den ene siden (den som skal grilles).
- Snu brødskivene og legg på to skiver Jarlsberg-ost.
- Spre den karamelliserte løken over skivene.
- Kutt vårløken og dryss den over.
- Legg på speilegg og to skiver Jarlsberg-ost.
- Legg sammen brødskivene og grill sandwichen i pressgrill eller grillpanne i 3-4 minutter.
- Hvis du ikke har pressgrill: Stek sandwichene på medium varme i en stekepanne med smør til de er gyldne på begge sider. Hvis du ønsker det, kan du avslutte med å varme sandwichene i ovnen i 180 grader i 2 minutter.
Karamellisert løk
- Kutt løken i skiver og ha den i en kjele.
- Tilsett 1 dl solsikkeolje og 2 ss smør.
- Rør litt og la det surre på medium varme til løken får en gyllen farge.
- Smak til med litt hvitvinseddik og salt.