Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Asiatisk sandwich. Med pulled pork, rødkål og koriander.

Asiatisk sandwich. Med pulled pork, rødkål og koriander.

– Dette ostesmørbrødet blir ekstremt godt

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hanna Norberg publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Noen ostesmørbrød tar to dager å lage. Som dette.

– Jeg prøver alltid å konsentrere smakene mest mulig.

Kokk Kim Asserson danderer blodrød kål utover ostesmørbrødene. Dette er Kims kimchi, hans egen versjon av koreanernes nasjonalrett. Kimchi er en syltet kålsalat, alltid supersterk. Som oftest består den av kinakål og ulike rå grønnsaker, som hvitløk, vårløk, ingefær og gulrot.

Kims versjon består av rødkål, ingefær og chili. Men sterk, det er den.

Fakta: Kim Asserson (28)

Medeier og kokk på ostesmørbrød-restauranten Melt Grilled Cheese.

Har nå restaurant på St. Hanshaugen og i Østbanehallen i Oslo. Åpner i Torggata til høsten.

Gir deg oppskriften på utradisjonelle, grillede ostesmørbrød i sommer.

Les alle oppskriftene i serien her:Sandwich på grillen

– I et ostesmørbrød døyver både brødet og osten smakene litt. Alene er denne kålen ekstremt sterk, men hvis den ikke hadde vært det, hadde ikke smørbrødet smakt noe særlig. Det er ganske utrolig hvordan oppvarmet fett og brød reduserer det hotte.

For å gjøre ostesmørbrødene, som i seg selv ikke er typisk asiatisk, mest mulig asiatisk, får kimchien selskap av svinenakke og koriander mellom brødskivene.

Blir du sulten? Dette er ingen spontan-sandwich; her skal kimchien fermentere i minst et døgn, og svinenakken forvandles til pulled pork.

– Når man kjøper pulled pork på butikken, får man som regel med en pose med saus som man skal tilsette. Jeg lager som oftest min egen, eller så piffer jeg opp den som følger med.

I denne oppskriften har Asserson valgt å gjøre det førstnevnte.

For å få best mulig smak, anbefaler han å sløyfe snarveiene.

– Det tar lengre tid å lage dette ostesmørbrødet enn det tar å fly til Korea?

– Ja, men det er mer miljøvennlig å lage det hjemme. Og det blir ekstremt godt.

* (Vilkår)

-
+

Ostesmørbrød

  • 8 stkskiver brød av ønsket type
  • 1 stkpotte fersk koriander
  • 16 stkskiver Jarlsberg-ost
  • saltet smør (til pensling)

Syltet rødkål

  • 0.2 stkhode rødkål
  • 1 sssalt
  • 1 sssukker
  • 1 dleddik
  • 2 stkrøde chili
  • ingefær

Pulled pork

  • 400 gpulled pork (svinenakke)
  • 3 stkfedd hvitløk
  • 1 dlsoyasaus
  • 1 sseddik
  • 1 sskajennepepper
  • 100 ghavsalt

Slik gjør du

  • Pensle brødskivene med romtemperert smør på den ene siden (den som skal grilles).
  • Snu brødskivene og legg på to skiver Jarlsberg-ost.
  • Sil av all juice fra kålen og spre den utover brødet.
  • Fordel pulled pork.
  • Grovkutt korianderen og dryss den over.
  • Legg to skiver Jarlsberg-ost på toppen.
  • Legg sammen brødskivene og grill sandwichen i pressgrill eller grillpanne i 3-4 minutter.
  • Hvis du ikke har pressgrill: Stek sandwichene på medium varme i en stekepanne med smør til de er gyldne på begge sider. Hvis du ønsker det, kan du avslutte med å varme sandwichene i ovnen i 180 grader i 2 minutter.

Syltet rødkål

  • Finkutt chili og ingefær.
  • Ha chili, ingefær, eddik, sukker og salt i en blender og kjør til alt er mikset godt sammen.
  • Kutt kålen i så tynne strimler som du klarer.
  • Legg den kuttede rødkålen i et norgesglass og hell laken over.

Pulled pork

  • Bruk svin av ønsket type. Det beste er å velge svinenakke, forbi det høye fettinnholdet gir mye smak.
  • Salt kjøttet godt med havsalt og la det ligge kjølig i 4-5 timer.
  • Fjern saltet og legg kjøttet i en ildfast form. Hell over vann til det nesten når kanten. Dekk så hele formen godt med aluminiumsfolie og la den stå i ovnen på 120 grader. Sjekk med jevne mellomrom. Når kjøttet er mørt og faller fra hverandre, er det ferdig. Beregn 4-5 timer.
  • Mens du venter på kjøttet, kan du hakke hvitløk og kjøre den sammen med eddik, soyaolje og kajennepepper i en blender. Miksen er ferdig når den har en glatt konsistens.
  • Kjøl kjøttet ned til romtemperatur. Riv det fra hverandre og bland det med kryddermiksen.