Alt du trenger for å lage majones, er en stavmikser, en høy beholder, og 20 sekunders tålmodighet.
– Det er så latterlig lett. Det tar kortere tid å lage den enn å gå på butikken og kjøpe en tube Mills! sier kokk Kristian Rønnestad.
Først helles oljen, eggene, eddiken, salt og sennep i et høyt glass eller beholder. Sett stavmikseren i bunnen av glasset, miks til det begynner å tykne, løft stavmikseren rolig opp mot overflaten. Væsken blir raskt kremet, gul og tykk. Etter 20 sekunder har du laget hjemmelaget majones.
Det eneste du må huske på, er at ingrediensene skal holde samme temperatur.
– Det er viktig. Ellers kan ingrediensene skille seg.
Gullkortet
Kan du lage majones, så har du et gullkort for hånden, ifølge kokkene. Det vil åpne seg en liten verden av muligheter for å trylle frem tilbehør og pålegg. Majones er basis for potetsalat, rekesalat, rødbetsalat, eggesalat og mye annet.
– Majones er genialt. Jeg bruker det på brødskiven, sier Jostein Medhus.
Tilsett crème fraîche, kapers og sylteagurk, så blir majonesen til remulade. Du får aioli hvis du tilsetter hvitløk i oppskriften. Bruker du sennep, får du en type majones som er perfekt til gravlaks.
– Du kan også tilsette dill eller basilikum. Eller litt sterk chilisaus.
– Majones er en av grunnsausene, på linje med hollandaise og bearnaise. Det tror jeg ikke så mange vet, sier Medhus.
Majones
- 1 stkeggeplomme
- 1 stkegg
- 1 sssennep
- 1 tssalt
- 1.5 sshvitvinseddik
- 4.5 dlrapsolje
- Sitronsaft, salt og litt frisk, grovhakket dill
Slik gjør du:
- Du trenger litersmål og stavmikser. Alle ingrediensene bør ha lik temperatur. Ha alle ingrediensene i et høyt glass/beholder, f.eks Norgesglass. De vil naturlig legge seg lagvis, men slik skal det være!
- Sett stavmikseren i bunnen på glasset, miks til det begynner å tykne, løft stavmikseren rolig opp mot overflaten, på 20 sekunder har du laget hjemmelaget majones.
- Oppskriften gir 500 gram majones.