Jostein Medhus holder opp en spiseskje: det viktigste verktøyet for å lage en god saus.
– Alltid smak på sausen, sier Medhus, som er kokk og rådgiver ved Kulinarisk Akademi.
Spiseskjeen kan også brukes til noe annet: Dypp den i sausen og snu den runde siden opp. Hvis sausen blir liggende på skjeen, er sausen klar. Renner den raskt av, trenger sausen mer tid. Her er noen enkle, kjappe sauseoppskrifter til laks, torsk, kylling, lam og biff.
Saus til torsk/hvit fisk: Bacon- og løkvinaigrette
Så enkel at det knapt kan kalles saus: Putt løk og bacon i en ildfast form, sett i ovnen, tilsett eddik og kapers. Klar, ferdig, spis.
Saus til rød fisk: Eplesaus
Filetert oppdrettslaks er en kjær hverdagstraver på norske middagsbord, og en eplesaus gir en fin og frisk syrlighet til fiskemåltidet.
Saus til biff/rødt kjøtt: Peppersaus
Syltet grønn pepper frigjør fantastisk aroma i den franske sauseklassikeren peppersaus.
Saus til kylling: Grønn curry
Enten det er kyllingbryst, kyllinglår- eller klubber, blir det aldri feil med en spicy currysaus. Denne er kjapp og enkel.
Saus til lam: Lammesjy med rosmarin og hvitløk
Lammesjy er det ultimate tilbehøret til lammelår eller andre lammeretter.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.