Norges eldste konditori befinner seg i Storgata i Halden og åpnet allerede i 1865. Her er brune og burgunderfargede tapeter og taklamper i art deco-stil. Bakerovnen er fra 1947.
Her nyter haldenserne sin Erlandsen spesial med en kopp kaffe, men nå trues stedet av nedleggelse. To psykisk utviklingshemmede karer, Daniel Harbo (til venstre) og Kim Robin Johansen (til høyre), står for mye av driften. De gjør en god jobb som altmuligmenn i konditoriet, men trenger oppfølging av en assistent. Og det vil ikke Halden kommune betale. I stedet vil kommunen gi dem plasser på dagsenter, som er mye dyrere.
Mange blir opprørt over kommunens tolkning av reglene, og advokat Geir Lippestad har tatt saken.
Overdådig
En spesial må være overdådig. Rullekake, marsipan, mandelmakron, aprikosmarmelade og pisket krem blir nærmest et fullt måltid.
– Det er min favorittkake, sier Harbo, som sammen med Johansen bistår baker Fred W. Olsen med å lage Erlandsen spesial og andre fristelser.
Bakeren lager kaken slik han husker den fra sin barndom. En gang i tiden var 20 lærlinger i sving på Erlandsens Conditori. Konditoriet laget egen musserende vin og produserte sukkertøy til apoteker i hele landet. På 1980-tallet fylte Haldenrockere og pensjonister lokalet. Legges konditoriet ned, går både kulturhistorie og en helt spesiell kremkake tapt.
Rullekake
- 3 egg
- 90 gsukker
- 90 ghvetemel
- 0.2 tsbakepulver
- bringebærsyltetøy
Mandelmakroner
- 1.5 dleggehvite
- 125 gsukker
- 125 gmelis
- 250 gmalte mandler
- aprikossyltetøy
- marispan
- 0.5 lkremfløte, pisket til krem
Slik gjør du
Pisk egg og sukker til eggedosis.
Sikt inn hvetemel blandet med bakepulver og bland forsiktig. Lag kaken litt tynnere enn vanlig.
Stek på 200 grader i ti minutter.
Smør kaken med godt bringebærsyltetøy og rør sammen.
Mandelmakroner
Pisk eggehvitene hvite, tilsett sukker forsiktig og pisk videre til passe stivt.
Bland inn melis og mandler for hånd.
Sprøyt ut rundinger på bakepapir, cirka fem centimeter i diameter og stek på 180 grader i ti minutter.
Montering
Skjær rullekaken i skiver. Det kan lønne seg å fryse bitene en stund, da er det lettere å få kakene til å holde seg etterpå.
Kjevle marsipan og skjær i strimler på 4 x 20 centimeter. Dra marsipanstrimlene rundt rullekakestykkene.
Sprøyt et tynt lag krem oppå rullekakeskiven.
Smør litt aprikossyltetøy på mandelmakronen.
Legg makronen oppå kremen og fyll på med krem på toppen.
Pynt med mandarinbåter og rips.
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.