Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du Ramps hummustallerken

Tekst

På Svartlamon i Trondheim har gjestene kost seg med hummus siden 2003.

Interiøret er godt rotfestet i 1950-tallet, respatexen preger til og med menykartet. All oppussing er gjort på dugnad, så klart – Ramp pub & spiseri ligger tross alt på ­Svartlamon, det okkuperte boligområdet som etter strid og forhandlinger fikk avtale med Trondheim kommune om lav boligleie og høy egeninnsats.

Kokk: Ingrid Gjerstadli <br> Sted: Ramp pub & spiseri

Kokk: Ingrid Gjerstadli <br> Sted: Ramp pub & spiseri

Kjøkkensjef Ingrid Gjerstadli gjør klar en myk og spicy hummus med raust innslag av spisskummen. En vegansk og økologisk rett som får smaksløkene til å våkne.

– Svartlamon er vedtatt som byøkologisk forsøks­område, opplyser Gjerstadli.

 

Kollektivt

– Vi lager husmannskost, men ikke nødvendigvis norsk, som chili con carne. Det skal være enkelt og godt, helst kortreist og man skal skjønne hva man spiser. Vi baker alt selv, sier kokken og legger rause brødskiver på tallerkenen.

Noen ganger selger de kanelsnurrer til 20 kroner. Hummus-tallerkenen har fulgt Ramp siden åtte venner og naboer ­åpnet stedet i 2003. Her skulle det styres kollektivt. 50 ­personer var kausjonister til lånet. Men det er en tid for alt.

– Man ble litt lei av at folk gikk og tråkket oppå hverandre, sier Ingrid Gjerstadli.

Nå er driften profesjonell, og det er kjøkkensjefen også. Gjester strømmer til fra hele byen. Det er ikke lenger bare gammelhippier og gammelpunkere som trives på Ramp.

Nett:facebook.com/lamoramp

 

Oppskrift på hummustallerken

Nok til 4 personer
300 g kikerter fra boks
1 ts salt
1,5 ss spisskummen
10 g hvitløk
10 g sesamfrø
5 g chili
½ sitron, saften
1 neve frisk koriander

Kjør alt i en blender til en glatt hummus. Legg mosen pent på tallerkenen med en spiseskje. Server med tzatziki, godt brød og en grønn salat med fetaost, oliven, urter og hakket løk.

Les mer om mat og vin på smak.no

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.