Kjøkkensjefen har en liten drøm om at hans egen kreasjon, stekt kveite med bønnecassoulet, skal bli den nye signaturretten på Kafé Oslo. Og den øker stadig i popularitet. Men enn så lenge må Atle Foss Kolberg innse at silderetten på Litteraturhuset fortsatt er på poppistoppen etter syv år. Det er ikke hvilken som helst sild.
– Det er Christiansøpigens sild, dansk sild. Danskene er veldig glade i sild, og veldig gode på det også, sier Kolberg som har vært kjøkkensjef siden nyttår.
SKINNENDE FISK
– Hva er galt med norsk sild?
– Det er ikke noe galt med norsk sild, men ofte er den syltet i stykker. Denne danske silden får lov til å smake sild, det smaker ikke bare lake. Det er fisken som skal skinne, sier Kolberg.
Christiansøpigens fileter er fine, faste og store. Kokken legger en rugbrødskive på tallerkenen, så er det biter av rødbeter og potet som er surret sammen, litt hakket rødløk hører med, og rømme. På toppen et lite dryss reven pepperrot. Det skal være et glass riktig godt øl til, og en liten snaps. Heia Danmark!
kafeoslo.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Fakta: SILD OG POTET
4 skiver dansk rugbrød ◆ 600 g god, syltet sild ◆ 4 syltede rødbeter ◆ 8 poteter ◆ 1 rødløk, hakket ◆ 8 ss rømme ◆ pepperrot
▶ Kok potetene møre. Skjær rødbetene i biter og surr dem sammen med potetene i panne. Potetene skal få en rødrosa farge på utsiden, skjær dem i biter så får du fin polkagriseffekt. Legg blandingen på rugbrødet, dander sild oppå, ha på hakket rødløk og rømme og topp med litt revet pepperrot. Får du ikke tak i god syltet sild, kan du sylte selv med et oppkok 1-2-3 lake, altså én del eddik, to deler sukker og tre deler vann, samt litt sjalottløk. Det samme gjelder rødbetene.
Nok til fire skiver