Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du vietnamesisk phò-suppe

Tekst

Lille Saigons suppe er den samme som for 50 år siden.

Phò uttales noe sånt som fàh, og du har ikke vært i Vietnam hvis du ikke har spist den lette, men kraftfulle suppen med aroma av stjerneanis og ingefær. Helst til frokost.

For en liten slant kjøpes suppeskålen på gaten eller i et hull i veggen og slurpes kjapt som en styrkedrikk før ­dagens arbeid begynner, mellom 05.00 og 08.00.

Kokk: Thao Le<br>Sted: LilleSaigon1

Kokk: Thao Le<br>Sted: LilleSaigon1

 

Soldatsuppe

LilleSaigon1 og LilleSaigon er tvilling­­res­tauranter i Oslo, drevet av Thao Le (59). I 25 år har hun ­servert phò etter samme oppskrift, og det går med en 50-­liters sydende gryte med kraft til phò-gale oslofolk hver dag bare på LilleSaigon1. Maten lages kollektivt av viet­nameserne som jobber på restaurantene, men Thao Le ­holder overoppsyn og det er hennes familie som tok oppskriftene med fra Vietnam.

Da D2 banker på, er hun imidlertid i Los Angeles for å besøke barna, og er bare tilgjengelig på Facetime på telefonen. Klokken er fire om natten i L.A., men Thao Le er like blid.

– Familien drev restaurant i Phan Tiet, og oppskriftene er de samme som da vi laget mat til amerikanske soldater.

Phan Tiet ligger i sør, og den amerikanske basen der gikk under navnet Landing Zone Betty. Så falt Saigon til kommunistene, folk flyktet i båtene og suppen endte i Oslo.

-
+

Kraft

  • 3 kgokseben
  • 1 kgkyllingben
  • 10 små asiatiske løk
  • 10 stjerneanis
  • 4 fedd hvitløk
  • 1 chili
  • 2 sitrongress
  • røttene fra en bunt koriander (vasket)
  • 1 bit ingefær
  • 0.5 dlfiskesaus
  • salt
  • sukker (helst krystallisert)

I skålen

  • 200 gflatbiff skåret i tynne skiver
  • 200 grisnudler, såvidt kokt i vann og silt av
  • Litt fiskesaus
  • Svart pepper

Tilbehør som hver gjest forsyner seg med

  • limebåter
  • bønnespirer
  • thaibasilikum
  • frisk koriander
  • frisk mynte
  • chilisaus
  • hoisin-saus
  • frisk chili

Kraft

Kok først en kraft av tr e kilo okseben og ett kilo kyllingben. Ha på vann så det dekker godt. La det først koke i 30 minutter. Kast det første kokevannet og rens bena for kjøtt og slintrer. Dette for å få klar kraft. Hell tre liter nytt vann på bena og kok opp igjen. Sil av skummet.

Rist følgende til gyldent i varm panne: ti små asiatiske løk, ti stjerneanis, fire fedd hvitløk, én chili, to sitrongress, røttene fra en bunt koriander (vasket), én bit ingefær. Ha dette i en lukket linpose i kokevannet. La koke i minst tre timer til, du skal stå igjen med cirka én liter kraft. Smak til kraften med salt og sukker – helst krystallisert sukker og ha i cirka 0,5 dl fiskesaus. Sil kraften gjennom et egnet tøystykke.

I skålen

Slå kokende kraft over kjøttskiver og nudler og smak til med fiskesaus og svart pepper. Vietnamesere liker også kokekjøtt i suppen – for eksempel høyrygg som har fått koke med kraften.

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.