Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik lager du Bølgen & Mois fiskesuppe

Tekst

Det enkle er det beste med Trond Mois fiskesuppe.

Kokk: Trond Moi<br>Sted: Bølgen & Moi

Kokk: Trond Moi<br>Sted: Bølgen & Moi

Trond Moi var på kokkelandslaget da han åpnet «kafeteria» på kunstgalleriet på Høvikodden sammen med Toralf Bølgen. Han fikk noen slengbemerkninger fra kollegene for det. Men han ville lage en uformell restaurant. Dessuten var det bare maten de hadde råd til å gjøre noe med, så da ble skalldyrsuppen et naturlig sted å starte.

Fortsatt, etter snart 20 år, er fiskesuppen på menyen i mange av Bølgen & Moi-filialene rundt i Norge. Sammen med ostekaken, pizzaen og Thorenfeldt-burgeren.

– Oppskriften på suppen varierer litt, jeg er ikke så streng på det. Kjøkkensjefene får lov til å gjøre sine egne varianter, sier Trond Moi.

– Men vi fikk klager da den ble laget som en bouillabaisse.

Han vokste opp i et hjem der 15 gjester til middag var mer vanlig enn i de fleste andre hjem.

Da var det ofte store gryter med fiskesuppe på bordet.

– Denne suppen tar utgangspunkt i en oppskrift jeg lærte av Harald Osa. Det er den enkleste varianten. Og den aller beste. Det er strengt tatt bare å koke opp et nett med blåskjell, hive oppi fisk, fløte og grønnsaker og sette gryten på bordet, sier han.

bolgenogmoi.no

 

Oppskrift på fiskesuppe

◆ 300 g blåskjell ◆ 2 ss ekstra god olivenolje ◆ 1 løk ◆ 2 dl hvitvin ◆ 300 g fiskefilet, 50/50 hvit og rød fisk  ◆ 2 skiver røkelaks ◆ 1 gulrot ◆ 1 fennikel ◆ 1 liten bit sellerirot ◆ 1 liten purre ◆ 2 champignoner ◆ 6 dl kremfløte ◆ 1 liter fiskekraft eller vann ◆ 100 g smør ◆ 150 g rensede reker ◆ 2 ss finhakket frisk basilikum ◆ 2 ss finhakket frisk gressløk ◆ 2 ss finhakket frisk persille ◆ salt og nykvernet pepper

Skyll, skrubb og rens blåskjellene godt i kaldt vann.

Varm olje i en stor kjele. Finhakk løk og ha i sammen med blåskjellene. Hell over hvitvin. Legg på lokk og la skjellene koke i cirka ett minutt til de har åpnet seg. Skjell som ikke åpner seg, skal kastes.

Del fisken i små terninger. Vask og skrell grønnsakene. Skjær gulrot, fennikel, selleri og purre i strimler og champignonen i skiver. Ha grønnsaksstrimlene, soppen og fløten over i blåskjellkjelen sammen med fisketerningene. Hell over fiskekraft. Kok opp og rør inn smøret. Idet suppen har kokt opp er den klar, og så tilsettes rekene og urtene rett før servering. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Nok til fire personer

Les mer om mat og vin på smak.no

Se også:
HELLSTRØMS KLASSIKERE: Lær deg Eyvind Hellstrøms bressekylling med morkelsaus og vårgrønnsaker.

UNDERHOLDNING: Twitter-stjernen Benjamin Lee lager humor av middelklassens klagesang.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.