Etter at Vinmonopolet opphevet importmonopolet i 1996, startet den tidligere vinkelneren på Bagatelle, Christopher Moestue med å bygge en imponerende portefølje av kvalitetsprodusenter fra klassiske vinregioner i importselskapet Moestue Grape Selections.
- Det har hele tiden vært en bevist politikk å jobbe med solide produkter, og vi har ikke vært sultne på å skape den neste bestselgeren, men heller å spre salget over mange produkter som selger jevnt godt. Vi jobber med en rekke små og rare ting uten at dette lukker døren for andre. Men poenget er at det må være bra kvalitet, slår Christopher Moestue fast.
Les også:Går fra medeierens importselskap til konkurrent.
Nå har selskapet vokst, og samler totalt fire selskaper under paraplyen Moestue Group hvor Christopher Moestue selv eier 87,5 prosent. Resten eies av Inge Hilland.
Hva hadde du sett for deg når du begynte?
- Jeg hadde ikke en fjerneste idé om at dette kom til å bli så stort som det har blitt. Når man starter et slikt firma, så vet man at det er tøft økonomisk. Jeg sendte et brev til alle aktuelle produsenter om at hvis de hadde troen på prosjektet, så måtte de hjelpe til med lang kreditt-tid og gode introduksjonspriser. Jeg tror ikke noen har angret, forteller Christopher Moestue.
Les også: Druetyveri til 400.000 kroner.
- Med så stor vekst, hvorfor har du valgt å beholde stillingen som produktsjef?
- Det var én ting jeg var sikker på fra starten av - og det var det at hvis dette ble en suksess, så skulle ikke jeg være en daglig leder som satt på toppen og bestemte alt. Men heller gi fra meg det ansvaret og konsentrere meg om produktene. Jeg kommer fra jo fra restaurantbransjen og er en god kremmer. Nå er Inge Hilland daglig leder og jeg er produktsjef. Det fungerer helt utmerket, forteller Christopher Moestue.
Moestue Grape Selections, det største selskapet i Moestue Group, hadde driftsinntekter på 252 millioner kroner - og et årsresultat på 14,7 millioner i 2014.
I 2002 etablerte Moestue et vinimportselskap i Sverige, og i 2009 i Finland.
Christopher Moestue har kjøpt vinmarker i de franske vinregionene Burgund og Rhône - og investert i vingården Nervi i italienske Piemonte - sammen med tidligere corporatesjef i SEB Enskilda, Erling Astrup.
Tjente mest i fjor
Geir Sviland kom også på banen tidlig og har gjort det svært skarpt med import av vin til det norske markedet de siste årene. Med en inntekt på nærmere syv millioner kroner i 2014 og en formue på over 15 millioner, troner han helt i toppen på listen over vinimportørene som tjente mest i fjor.
Geir Sviland var den syvende som fikk importlisens med selskapet Best Buys i 1996. I 2007 etablerte han Better Wines sammen med partner Jan Stubne.
Better Wines hadde driftsinntekter på 34 millioner – og et årsresultat på 7,6 millioner i 2014.
- Det er et tøft et marked, og vi tapte mye penger i begynnelsen. Hele 12 millioner det første året. Men så har det gradvis gått bedre, og nå tjener vi penger. Det handler om å skape volum siden man tjener så få kroner per flaske. Nå er vi oppe i 1,5 millioner flasker i året, sier en fornøyd Geir Sviland på telefon til DN.
Vinene fra La Chablisienne står for den største inntjeningen i Better Wines sin portefølje.
- Vi skulle gjerne hatt den store bestselgeren, men nå har vi rundt 40 viner som selger helt greit. Det betyr også en mindre risiko enn hvis vi hadde vært helt avhengig av ett eller to produkter, understreker Geir Sviland.
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.