Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Slik rengjør du ovnen: - Det er lettere å holde det rent enn å gjøre rent

Tekst
Det er lettere å holde ovnen ren enn å gjøre den ren, men er den først blitt skitten får du de beste rådene her.

Det er lettere å holde ovnen ren enn å gjøre den ren, men er den først blitt skitten får du de beste rådene her.

Nytt år, og på tide å rengjøre ovnen etter julens utskeielser. Ekspertene forteller hvordan og hvor ofte ovnen bør rengjøres.

- Alle kjenner seg sikkert igjen at de skal være så flinke og passe på når de får en ny ovn, alle må bruke folie og bakepapir. Men så sklir det ut etter hvert, og så bobler lasagnen over og så er man i gang, sier Malin Skaar, leder av Lilleborgs forbrukerservice.

Hun gir stadig forvirrede ovnseiere råd om rengjøring, enten spørsmålet er om ovnen de har er pyrolytisk og dermed ikke skal vaskes, eller om det er mulig å gjøre rent udelikate ovner i utleieleiligheter.

Og slik går nu dagan, helt til glassdøren er så gjengrodd av brunt og fastbrent fett at vi tror lyspæren inni er gått, mor får skamrødmen til å stige i kinnene når hun påpeker at ovnen er langt fra i perfekt stand – eller brannalarmen går mens søndagssteken godgjør seg.

De beste tipsene for oppvaskstabling

Lettere å holde rent

- Det er lettere å holde det rent enn å gjøre rent, sier Hanne Nordhagen, daglig leder i City Maid.

Hemmeligheten bak en ovn du uten blygsel kan vise frem, er dessverre å tørke ut av den etter nesten hver bruk som har resultert i sprut eller søl av fett og proteiner.

Men hvem gjør egentlig det?

- Jeg tror ikke folk flest gjør det en gang i året en gang, sier Nordhagen.
City Maid vasker rundt 3000 ovner i løpet av et år for folk som synes oppgaven fremstår som uoverstigelig. Hun sier hun ikke vil henge ut kundene selskapet lever av, men hun er tydelig ikke imponert over innsatsen folk legger i å holde ovnen ren.

Årlig vask for sjelden

En gang i året er egentlig i sjeldneste laget for den som ikke vil gnukke sot.

Da melder spørsmålet seg for de mange som ennå ikke har investert i pyrolyse: Hvordan skal egentlig stekeovnen rengjøres? Og hvor ofte burde det vært gjort?

Høyskolelærer Ellen Nygard, som blant annet underviser i ulike lederoppgaver knyttet til renhold på studiet i Facility Management ved Høyskolen i Oslo og Akershus, har svar uten kommersielle interesser.

- Jeg er ikke av dem som bruker bakepulver eller setter inn en skål med salmiakk. Jeg er opptatt av tid. Jeg bruker produkter som er spesialtilpasset til ulike rengjøringsoppgaver, og bruker Jif for rengjøring av ovner fra Lilleborg, sier hun og forklarer hva som skjer når man gjør rent i ovn og hvorfor hun mener et slikt spesialmiddel er det beste:

- Når vi underviser i rengjøringskjemi, opererer vi med de fire faktorene i Sinner Sirkelen som forklarer hvordan vi fjerner uønskede urenheter: rengjøringskjemien, tiden brukt til rengjøringsoppgaven, temperatur og mekanisk bearbeiding. Effektiv rengjøringskjemi betyr at vi kan redusere noe på de andre faktorene, sier hun.

For å løse opp forkullet fett og proteiner, er det nødvendig med et alkalisk middel. Zalo er et relativt nøytralt rengjøringsmiddel, og fordi det har en pH på rundt 7, krever rengjøring med et slikt middel betydelig mer tid og muskelkraft.

Natron og bakepulver er mer alkaliske, men fortsatt såpass svake baser at rengjøring med dem heller ikke fritar ovnseieren for kroppsarbeid.

Bruk ovnsrens

Spesialtilpasset ovnsrens derimot, oppfyller alle Nygards krav til enkelhet.

- Rengjøringskjemi med en tilpasset pH til smusstypen gjør at vi kan redusere noe på de andre faktorene, sier hun.

Jo skitnere ovn, jo lenger skal det ligge og virke etter at det er sprayet på.

- Det betyr at med et relativt kraftig rengjøringsmiddel, så vil det ligge og virke over noe tid. Det betyr at vi ikke trenger å bruke varme, og i liten grad trenger å bruke en voldsom mekanisk bearbeiding, sier Nygard.

Pasta i og utenfor ovn

Bruk beskyttelse, men ikke vær redd

Ulempen med kraftige rengjøringsmidler - i ytterkanten av pH-skalaen - er nettopp at de er så kraftige. Advarslene bakpå en flaske fra Mr. Muscle eller Jif om utlufting og beskyttelsesutstyr kan skremme mang en stakkar til å la ovnen stå skitten enda litt lenger.

Men Nygard mener frykt er unødvendig.

- Jeg har respekt for rengjøringskjemi, men jeg er ikke redd for det. Jeg bruker hansker og øyebeskyttelse, og så har jeg god lufting og holder igjen munnen ved påføring. Jeg vet det er kraftige saker, men jeg bruker det sjelden.

Og hvor ofte, sa du?

Og da er vi inne på dette med frekvens.

- Jeg bruker sansene mine, sier Nygard.

- Vår stekeovn har ikke pyrolysefunksjon og er ikke en speilblank flate midt i hjertet av kjøkkenet. Jeg skammer meg ikke over at den ikke er skinnende blank, den har ingen ulukt når jeg steker mat. Men jeg ønsker ikke at den skal gro ned.

Nygard gjør ordentlig rent i egen ovn et par ganger i året - etter ribben og påskelammet er stekt og fortært.

City Maids Hanne Nordhagen mener derimot 3-4 ganger i året er nærmere idealet, og tipser om å bruke en ovnsskrape til å fjerne gjenstridig smuss.

Og om det fortsatt virker uoverstigelig å vaske ovnen? Så vidt smak.no har klart å bringe på det rene, er skam og potensiell røyktuvikling det mest problematiske ved en skitten ovn. Alt det fastbrente har tross alt blitt behørig varmebehandlet og bakteriene drept.

Lag barbacoa i ovnen

Slik tilbereder du rådyr

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.