– Laks er jo supert nå som det er villaks å få, sier kjøkkensjef Simon Weinberg. Rå, marinerte fiskebiter er en lettvint favoritt i sommervarmen, det tar kun få minutter å tilberede en rett som er saftig, sunn og full av ulike smaker. Det sies at metoden var kjent i Peru allerede for 2000 år siden.
– Du bare vender sammen og spiser, sier Weinberg. Han serverer gjerne lakseceviche med det samme, og lar ikke fisken “koke” i sitrus en stund, slik mange oppskrifter sier.
– Jeg synes det er godt når laksen er rå, men det er smak og behag.
En annen ting som kjennetegner Simons ceviche er at han blander litt olivenolje i marinaden.
– Det gir en nøttighet i smaken og runder all syren fra sitrusen. Litt fett balanserer og får fram smakene, sier kokken.
Les alle Simon Weinbergs oppskrifter her: Sommermat
Den svenske kjøkkensjefens regel synes å være at det ikke er noen regel.
– Jeg liker å ha grønnsaker og noe søt frukt i ceviche. Ofte blir det ulike typer løk, mango, agurk og avocado. Det er som oftest basen. Men det kan like gjerne være andre ting, om det er noe i kjøleskapet man vil bruke. Av det søte, er eple og plomme også godt i ceviche. Og umodne jordbær! Laks og grønne jordbær er supert, sier Weinberg. Alle typer fisk kan selvfølgelig også brukes.
– Bare den er fersk, kan nesten hva som helst brukes. Om ikke fiskehandleren ikke har det du tenkte, ta noe annet da vel. Eller bruk rå reker, kamskjell eller andre skjell, sier kokken og setter fram en fristende, fargesprutende bolle delikat fisk, frukt og grønnsaker som dufter av sitrus og koriander.
Her er Simon Weinbergs oppskrift på ceviche:
Ceviche
- 600 gvillaks
- 1 stkstor mango
- 1 stkstor avocado
- 1 stkagurk
- 2 stkbanansjalottløk
- 1 stkrød chili
- 1 stkgrønn chili
- 2 stkkløfter hvitløk
- 2 stklime, saften og revet skall
- 2 stksitron, saften og revet skall
- 7 ssolivenolje
- svart pepper
- fingersalt
- 1 stkbunt koriander
- 1 stkbunt basilikum
Skjær løken tynt, og resten av ingrediensene i cirka 2 cm biter. Bland sammen alt og smak til med salt, pepper og olivenolje. Riv urtene over det hele og servér med det samme.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.