Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Den sunneste gatematen er sillmacka

Tekst
Foto

Sillmacka med stekt sild er Skånes svar på burger - sunn, saftig og god.

– Nordmenn spiser lite sild! sier kjøkkensjef Simon Weinberg på Bokbacka der han står og steker filetert fisk. Riktignok legger nordmenn i seg mye syltet sild ved juletider, men ellers er det beskjedent.

– Streetfood her er jo pølse, eller kebab, men den hører hjemme i Istanbul. I Skåne har vi “sillådar”, vogner eller små hus der man kan kjøpe sillmacka. Det er ganske kult. Jeg tror ikke det er noe annet land der sild er streetfood, sier han.

Sillmackan består av fersk sild i brød, som en burger. Ellers spiser skåningene gjerne stekt sild med potetmos og brunt smør, i tillegg til gravet sild og nedlagt sild i alle slags marinader.

Sprø skorpe

Som lunsj eller kjapp middag om sommeren er sillmacka ideelt, og er anledningen der, smaker det ekstra godt med øl og akevitt til.

– Snapsen bør være skånsk, sier Weinberg med et smil. Fisken er både filetert og panert før steking. De tynne filetene går superraskt å steke.

– Det eneste man trenger å tenke på, er å få en sprø skorpe. Når den er blitt sprø, er den ferdigstekt. Siden fisken er så fet, blir den aldri tørr.

Den skånske “burgeren” må selvsagt ha ekstra godt brød til. Bokbackas surmelksbrød med rug er søtt, mykt, saftig og aromatisk, nesten som et fransk “pain d’épices”. Fennikelfrø sørger for det krydrete preget.

– Det søtlige brødet er godt med den saltede fisken, som også er fet.

Weinberg legger på løkringer, salatblad, sitron og dill.

Dressingen har han laget av løyrom, sitron og syrlig rømme fra sin spesialleverandør, Sansegården. Den er tykk, gulaktig og nesten som smør. Vanlig rømme går også bra. Slik blir sillmacka den totale pakken av søtt, salt, syrlig, sprøtt, krydret og fett.

Og har du ikke sild, kan du bruke annen fiskefilet som sik eller makrell.

Her er Simon Weinbergs oppskrift på sillmacka og surmelksbrød:

-
+

Sillmacka

  • 600 gfersk sildefilet
  • 1.5 dlbrødkrumme
  • 1.5 dlgrovt rugmel
  • 100 gsmør
  • 0.5 dlhakket dill
  • 0.5 dlhakket persille
  • salt og pepper

Løjromrømme

SE OPPSKRIFT PÅ SURMELKSSBRØD HER.

Smørstek brødet i en panne med rikelig smør på middels varme.  Server silden med frisk salat, rå rød og gul løk, dill og rømmeblandingen.

-
+

Surmelksbrød

  • 1
  • 350 gmørk sirup
  • 150 ghvetemel
  • 500 gsiktet rugmel
  • 25 gbakepulver
  • 25 gnatron
  • 1 stkneve ristet fennikelfrø
  • 30 gsalt

Oppskriften gir 2 vanlige brødformer

Slik gjør du:

Bland tørrvarene, tillsett kulturmelk, siden sirup.

Kjør i deigen i kjøkkenmaskin eller miks for hand til alt er blandet.

Hell i smurte former eventuelt med litt brødkrumme i.

Bak i ovn på 100 grader i 1 time, siden 40 minutter - 1 time på 175 grader. Temperaturen i brødet skal være over 96 grader.

Ta ut brødet fra formen og legg på rist. La kjølne.

Se oppskrift på sillmacka HER.

Flere gode oppskrifter med sild

Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.