Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Husker du 80-tallsklassikeren?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Randi Fuglehaug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
En lørdagsklassiker. Fylt squash med bolognesesaus er god familiemat til lørdagskosen.

En lørdagsklassiker. Fylt squash med bolognesesaus er god familiemat til lørdagskosen.

Fylte grønnsaker er god restemat, som blir ekstra smaksrike i ovnen.

Fakta: Saken handler om:

Restemat-blogger Louise Brunborg-Næss viser deg hvordan du skal spise opp maten din. Denne uken: sauser og stuinger.

Fakta: Louise Brunborg-Næss

Født 1978 i Oslo

Bosatt i Son i Akershus

Står bak bloggen restemat.no

I denne serien lager hun enkle hverdagsretter av vanlige rester.

Når trebarnsmor og restematblogger Louise Brunborg-Næss lager spagetti bolognese, lager hun ofte en ekstra stor porsjon saus, slik at hun kan bruke den til lasagne i helgen.

– Det er jo lurt å fryse den ned, men den holder seg også fint 4–5 dager i kjøleskapet. Og jeg synes alltid det er morsomst å ha restene tilgjengelig der!, sier hun.

– Dette er en fin måte å bruke opp rester av stuinger og sauser på. Jeg synes ofte slike ting er bedre når de har stått litt og smakene har fått satt seg.

På 70- og 80-tallet var bakt paprika med kjøttdeig og ris noe av det mest eksotiske du kunne servere til middag eller foran tv-en til lørdagskosen. Fortsatt er variasjoner av denne retten vanlig i mange land i verden. Det er ikke så rart, og det er ikke bare fordi det smaker godt.

Man får både brukt opp bologneserester og osteskorper som ligger innerst i kjøleskapet, og man får i ungene grønnsaker samtidig, sier Brunborg-Næss.

– Jeg liker å bruke squash, men man kan også bruke nevnte paprika, aubergine eller løk. Alle grønnsaker som kan hules ut, funker. Og når de bakes i ovnen blir de ekstra søte og smaksrike.

Kosemat

Det er selvsagt også mulig å bruke andre sauser enn bolognese, påpeker restematbloggeren.

– Jeg har laget denne med tunfiskpastasaus, det er minst like godt og mindre 80-tallsharry!

Trebarnsmor og restematblogger Louise Brunborg-Næss lager fylt squash med bolognesesaus.

Trebarnsmor og restematblogger Louise Brunborg-Næss lager fylt squash med bolognesesaus.

Brunborg-Næss mener fylt squash passer godt hvis man skal lage kosemat til én person, eller hvis du vil fråtse i saus og ikke ha dårlig samvittighet for å spise pasta. Andre måter å bruke opp bolognesesaus på, er å lage en «Shepherds Pie» med potetmoslokk, eller legge sausrestene lagvis med aubergine eller squash i en slags «jukse-moussaka».

- Det er ganske low carb, dette her, sier hun og strør godt med fetaost på toppen av den fylte squashen, fordi «et generelt tips til restemat» er at alt blir godt med smeltet ost.

– Men ikke så veldig low fat.

-
+

Fylt squash

  • 2 stkhele squash (kan erstattes med aubergine, paprika eller løk)
  • 4 dlbolognesesaus eller annen stuing/kjøttsaus
  • 1 dlsmuldret fetaost, parmesan eller osteretter
  • Olivenolje
  • Pepper

Slik gjør du:

  • Del en quash i to på langs. Bruk en liten skje til å huke ut mesteparten av innmaten i squashen.
  • Pensle squashen med olivenolje, strø over litt salt og stek dem i 10-15 minutter på 200 grader.
  • Grovhakk innmaten fra squashen og stek det i en panne med litt olivenolje.
  • Bland den stekte squashen med sauseresten og fyll forsiktig opp i de halve squashene.
  • Ha smuldret eller revet ost og kvernet pepper over.
  • Stek videre i ovnen i 10-15 minutter, eller til alt er gjennomvarmt og osten er smeltet og gyllen.