Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Dere forbinder sikkert ikke Texas med reker?

Tekst

Vil du få varsel hver gang Gøril Sæther publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Klassiske sørstatsretter. Shrimps & Grits stammer fra Sør-Carolina. Fritert okra er noe alle sørstatsfolk kjenner til – og Strawberry Shortcake er en fin sommerdessert.

Klassiske sørstatsretter. Shrimps & Grits stammer fra Sør-Carolina. Fritert okra er noe alle sørstatsfolk kjenner til – og Strawberry Shortcake er en fin sommerdessert.

Angela Taliaferro deler oppskriftene på ukens sørstatsmat: Shrimps & Grits, fritert okra og Strawberry Shortcake.

– Fritert okra! Jeg elsker det, sier Angela Taliaferro og koker opp solsikkeolje i en kjele.

Den sekskantede belgfrukten okra, ofte kalt «ladies' fingers» på grunn av den avlange formen som ender i en spiss, vokser overalt i Texas. I Norge må man oppsøke egne butikker for å finne den.

– For å lage amerikansk mat må du ha et stort tørrlager. Du kan ikke bare basere deg på Kiwi og Rema. Du bør ha en fast grønnsaksbutikk, drevet av tyrkere eller asiater. Der finner du de gode tingene, sier Taliaferro.

 

 

Fakta: Sørstatsmat

Angela Taliaferro (38) kommer fra Texas og har bodd i Norge i 15 år. Hun startet Texas Barbecue Café for tre år siden.

I D2s nye serie viser hun mat fra sørstatskjøkkenet.

Det antas at okraen kom til Amerika med skip fra Vest-Afrika for noen hundre år siden. Den viste seg å trives i Texas' klima.

– Texas har masse okra, squash, grønn og gul zucchini. Grapefrukt og fersken. Masse bønner og brun ris. Så kom oliven og druer, men det tok lengre tid. Jeg har lest at det var fordi spanjolene ikke ville at Texas skulle konkurrere med Spania – på 1600-tallet.

Langt senere var det noen som fant ut at grønnsaker kunne rulles i mel og friteres, dyppes i saus og suttes på. Men Taliaferro serverer ikke okra i restauranten.

– Jeg skulle gjerne servert okra, men jeg vil ikke ha frityr. I en restaurant krever det mye tid, og det blir mye oppvask.

Reker

Begrepet «komfortmat» betegner mat som virker beroligende under stress – med smak og aroma forbundet med barndommens trygghet. I Taliaferros familie var det matlaging på begge sider av familien. Mormor drev cateringfirma, og farmor og farfar var gårdbrukere.

Hennes andre komfortmat-favoritt er en maisgrøt med reker – Shrimps & Grits – som stammer fra kyststaten Sør-Carolina. I dag regnes den for å være typisk sørstatsmat.

– Dere forbinder sikkert ikke Texas med reker? Vi har mye reker, på grunn av nærheten til havet. Shrimps & Grits er det som kalles «new comfort food». Den har poppet opp ganske mange steder i det siste, sier Taliaferro.

Og sist, men ikke minst, blant favorittene: Strawberry Shortcake, myk scones med jordbær og kremfløte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

 

-
+

Shrimps & grits

  • 14 stkstore saltvannsreker (rå, uten skall)
  • 2 dlgrits eller grov polenta
  • 6 dlgrønnsaksbuljong
  • 4 sskremfløte
  • 5 ssmoden cheddar, revet
  • 1 dlValentina-saus eller annen «mild» hot sauce
  • 1 dlhvitvin
  • salt og pepper
  • koriander eller persille

Slik gjør du

  • Krydre rekene med salt og pepper og stek på høy temperatur i panne eller på grill. Legg til side.
  • Kok grits i 20–30 minutter eller til grøten er passe tykk. Ha i kremfløte og cheddar. Rør om. Hold varm.
  • Til sausen koker du inn hvitvinen til cirka halvparten er igjen. Hell i Valentina-sausen. Hold varm.
  • Ha grøten i en dyp tallerken. Legg rekene på toppen og sausen rundt. Pynt med koriander eller persille.
 

 

-
+

Fløtescones

  • 350 ghvetemel
  • 1 ssbakepulver
  • 0.5 tssalt
  • 3 sssukker
  • skall fra 1 sitron og 1 appelsin, finrevet
  • 2.5 sssmør
  • 250 mlkremfløte

Jordbær og krem

  • 1 kurv jordbær
  • litt sukker
  • 3 dlkremfløte
  • 1 ssmelis eller vaniljesukker

Slik gjør du

  • Bland alt det tørre. Hakk smøret inn i deigen.
  • Tilsett sitrusskallet og kremfløten. Du skal ha akkurat nok fløte til at hvetemelet forsvinner, men stopp før deigen blir våt. Elt tre–fire ganger med hendene, men ikke mer enn du trenger for å få alt til å henge sammen.
  • Strø litt mel på benken og legg deigen midt på. Press ned med hendene til den er 1 til 1 1/2 cm tykk. Skjær ut rundinger med 7–10 cm i diameter. Skjærer du av begge endene på en liten maisboks med en boksåpner, har du den perfekte scones-kutter – som kan vaskes og brukes om igjen. 
  • Legg sconesene i en liten smurt ovnsform. Pensle litt fløte på toppen. Stek på 180 grader i 15–20 minutter til de er gylne på toppen.

Jordbær og krem

  • Rens og kutt jordbærene i skiver eller biter mens sconesene står i ovnen. Bland jordbærbitene med 1 ss sukker og/eller 1 ss jordbærsyltetøy (valgfritt).
  • Rett før servering pisker du kremfløten med melis eller vaniljesukker. 
  • Åpne hver scones som en fastelavnsbolle. Legg en stor skje med jordbærbiter på scones-bunnen, deretter et lag krem oppå jordbærene. Legg scones-lokket på skrå over, dryss litt melis på toppen, eventuelt et par peppermynteblader, og server.
 

 

-
+

Fritert okra

  • 5 stkokra
  • 3 sshvetemel (eller rismel)
  • 2 stkegg
  • 1 dlhalvgrovt maismel (medium cornmeal)
  • solsikkeolje til frityr

Slik gjør du

  • Du trenger en sil og en hullskje. Finn frem tre små boller: en med hvetemel, en med vispet egg, en med maismel.
  • Kutt ferske okra i 1 cm store biter. Dypp okrabitene i hvetemelet til de er helt dekket. Fjern overflødig mel – enten ved å plukke ut en og en bit, eller ved å helle alle over i en sil.
  • Legg okrabitene i bollen med egg. Bruk en hullskje for å få bitene ut av eggeblandingen.
  • Legg okraen i maismelet og spinn bollen til okraen er helt dekket.
  • Friter okraen i oljen, litt om gangen. Legg bitene på et tørkepapir på en tallerken. Strø litt salt og pepper over.
  • De smaker godt uten tilbehør, men kan også dyppes i en enkel dressing.