– Ugh, mandag morgen, du har ikke ferskt brød, bare noen gamle brødskriver. No problem! Lag french toast. Alle elsker varm frokost, og det tar liten tid.
Angela Taliaferro dynker en brødskive i melk og egg, skviser den inn i et belgisk vaffeljern, drysser på litt melis. På tolv sekunder er brødskiven forvandlet til en kjær, internasjonal frokost med mange navn: arme riddere, eggebrød, fransk toast, tysk toast, sigøynertoast, Poor Knights of Windsor, Bombay toast.
Fakta: Sørstatsmat
Kokk Angela Taliaferro (38) er fra Texas og har bodd i Norge i 15 år. Hun startet Texas Barbecue Café for tre år siden.
I D2s nye serie viser hun mat fra sørstatskjøkkenet.
Hver dag går 100.000 brød i søppelbøtten her i landet, ifølge beregninger fra matsvinnkampanjen Matvett. Vi er ikke alene om å mislike tørt brød: 44 prosent av alt britisk brød havner i søppelet. Årlig går 1,3 milliarder tonn av verdens mat til spille – en tredjedel av all mat som produseres – fordi den anses for å være uskjønn, uspiselig eller ubrukbar.
Texmex-kjøkkenet omfavner bruk av restemat. Dagens middag kan bli morgendagens fullverdige frokost og lunsj. Det tilberedes kjøtt i store mengder i Texas, som oppbevares og benyttes i ulike måltider over de neste dagene – eksempelvis i frokosttaco og chili con carne.
– Kjøtt spises til alle døgnets måltider, men ikke nødvendigvis i store mengder, sier Taliaferro.
Det meste kan med hell puttes inn i en tortilla etter smak og behag: eggerøre, pølsebiter, kjøtt, skinke, grønnsaker, stekte champignoner, ovnsbakte poteter, rømme, jalapeños, ferskhakket koriander, ferske tomater, finhakket rødløk, bønner.
– Det finnes tusen forskjellige måter å lage dette på. Og helt ærlig: Alle elsker det.
Taliaferro har et tips til siste finish på frokosttacoen, rett før servering:
– Ha klar en stekepanne som du setter på høy varme. Legg én og én tortilla i pannen og snu den rett etter at den begynner å boble opp. Dette gjør dem mykere og ekstra saftig og deilig.
Taliaferro liker å bruke ulike typer sterk saus og er ivrig forbruker av koriander, inspirert av det meksikanske kjøkken.
– Texas hadde ikke hatt noe god mat uten Mexico, sier hun.
Frokost-tacos
- 1 pakke tortillas
- 2.5 egg
- pølse, chorizo, skinketerninger, «breakfast sausages», pulled pork-rester, rester fra barbecue-måltid eller lignende
- 1 boks mais
- stekt løk og/eller paprika
- revet ost
- 1 moden avocado
- salsa eller annen sterk saus som Valentina's, Cholula eller Tabasco
- 1 lime
Slik gjør du
- Du kan også bruke eggerøre, grønnsaker, stekt champignon, grønn squash, ovnsbakte poteter, rømme, jalapeños, hakket koriander, ferske tomater, finhakket rødløk, aubergine, bønner.
- Når alt er klart på bordet, ha en stekepanne på med høy varme for å varme opp tortillas. Snu den rett etter at den begynner å boble opp.
- Server umiddelbart.
French Toast
- brødskiver
- 1.5 egg
- en liten skvett med melk
Topping
- bær, nøtter, pisket krem, lønnesirup, litt melis, bananbiter, sjokoladebiter
Slik gjør du
- Bland godt sammen på et fat. I blandingen kan du også bruke kanel eller lønnesirup, nellik eller muskatnøtt.
- Dypp brødet i eggeblandingen på begge sider så brødskiven suger opp væske og er helt dekket på begge sider. Stek i vaffeljern eller i panne.
- Du kan bruke stekepanne eller belgisk vaffeljern. Hvis du bruker vanlig vaffeljern, må du kutte brødskivene litt tynnere.
- Trikset for å se om pannen er tilstrekkelig varm, er å sprute noen dråper vann i pannen med fingrene. Om dråpene blir til dansende kuler, er den klar til å steke pannekaker eller french toast.
Huevos Rancheros
- 2 maistortillas
- 2 egg
- avocado
- ost
- råkostsalat
- purre
- hot sauce
- lime
Slik gjør du
- Huevos Rancheros betyr «rancherens egg». Stek egget slik du vil ha det. Varm maislefsen i stekepannen, dander på en tallerken med det du ønsker av ingredienser.