– Berlinerkransen er kanskje den som skiller seg mest ut blant de syv slagene. Den er litt fetere, og har ikke den knekk-krønsjen som mange av de andre har.
Sverre Sætre ler litt.
Fakta: Sverre Sætre
Driver Sverre Sætres konditori i Oslo. Var på laget som vant kokke-VM i 2006 og kokke-OL i 2008.
– Du kan kanskje si at den mangler litt motstand.
På Erichsens konditori i Trondheim, der han begynte sin karriere, brukte de en gammel oppskrift med et triks han gjerne lærer bort: Kok halvparten av eggene til gulen fortsatt er myk og oransje, og rør deretter kokte og rå eggeplommer sammen med smøret til en fast masse. Bland så inn mel og sukker, og ha massen i en sprøytepose.
– De kokte eggeplommene gjør at massen får en bedre konsistens og blir fastere. Hvis du bare bruker rå eggeplommer, flyter kaken gjerne ut under stekingen.
En tradisjonell berlinerkrans skal være «veldig lite søt», fordi sukkeret – og eventuelt hakkede mandler – skal legges på toppen. Sverre Sætres variant har pistasjnøtter i stedet for mandler, og sitron både i deigen og oppå kakene.
Når sprøyteposen er full, lager han en lang og tynn pølse på benken foran seg, som han pensler med pisket egg, før han strør over sitronskall og nøtter. Så kutter han den i ti centimeter lange pølser, som brettes sammen og stekes.
– Norske kaker mangler gjerne syre, sier han.
– Det blir ofte tungt og fett. Derfor synes jeg det fungerer veldig godt med sitron. Og siden berlinerkransen nesten forsvinner i munnen, er det godt å få inn nøttene. Gjerne pistasj, og gjerne de med salt.
Han putter en kake i munnen og ser ut over de syv slagene. Han kan ikke huske når han sist bakte så mange slag i en sleng.
– Jeg rekker det ikke, sier han og ler.
– Det ender som regel med at jeg tar med noe hjem fra bakeriet.
Tradisjonelle
- 1 stkhardkokt eggeplomme
- 1 stkrå eggeplomme
- 135 gsmør, romtemperert
- 30 gsukker
- 135 ghvetemel
- 1 stksammenrørt egg
- perlesukker
Sverres vri
- 0.5 stksitron, finrevet skall og saft
- hakkede pistasjnøtter
Slik gjør du
- Pisk de kokte og rå eggeplommene, smøret og sukkeret godt sammen i en kjøkkenmaskin.
- Rør inn sukkeret og melet til slutt.
- Bruk en sprøytepose med tyll på én centimeter i diameter og sprøyt pølser av massen.
- Pensle pølsene med egg og strø på perlesukker.
- Del opp pølsene i lengder på cirka ti centimeter og form til en krans.
- Stek på 180 °C i ti til tolv minutter, til de blir lett gylne.
Sverres vri
- Lag den klassiske deigen, men tilsett skallet og saften fra 1/2 sitron sammen med eggeplommene.
- Bruk en sprøytepose med tyll på én centimeter og sprøyt pølser av massen.
- Pensle pølsene med egg og strø på perlesukker og hakkede pistasjnøtter.
- Del opp pølsene i lengder på cirka ti centimeter og form til en dråpe.
- Stek på 180 °C i ti til tolv minutter, til de blir lett gylne.
- (Vilkår)