Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Sverre Sætres syv slag til jul: sandkaker

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Formfullendt. Med sitronkrem og lettbrent marengs går den ellers romslige sandkaken julen relativt velfylt i møte.
Formfullendt. Med sitronkrem og lettbrent marengs går den ellers romslige sandkaken julen relativt velfylt i møte.

Sandkaken har plass for det meste. Sverre Sætre byr på sitronkrem med marengs.

– Du hører jo på navnet hvordan de smaker, sier Sverre Sætre.

– De er … sandete.

Fakta: Sverre Sætre

Driver Sverre Sætres konditori i Oslo. Var på laget som vant kokke-VM i 2006 og kokke-OL i 2008.

På benken foran ham står et brett med lett stekte sandkaker, som kollapser når de puttes i munnen. Ingrediensene er stort sett de samme som i flere av de syv slagene – smør, mel og sukker – som kjøres til en deig, men sammensetningen gjør den litt mer klissete enn deigen til for eksempel de tyske skivene.

Det enkleste er å trykke den ut med fingrene, rett i formene, som bør smøres litt først. Kakene skal være litt tykke i formen, så ikke trykk ut deigen like mye som med en tertebunn.

– De hever litt i ovnen, og når de kommer ut skal det bare være et lite rom igjen, sier Sætre.

Sandkakene kan selvfølgelig serveres som de er, men kan også fylles med for eksempel multekrem, bringebær – eller hans egen favoritt fra barndommen: Smør og brunost.

– Jeg husker at denne kaken var litt ekstra spennende, den fine formen, det lille rommet som inviterte til å putte noe oppi.

Denne varianten er litt mer forfinet: en sitronterte med marengs, der sitronkremen lages på sukker, sitron, egg, maisenna og smør – den skal være fastere enn en lemon curd – og legges i den ferdigstekte sandkaken. Når kremen har satt seg, sprøyter konditoren litt marengs på toppen, som han brenner av for å få en enda finere farge og smak. Men det går også å spise marengsen som den er.

– Sandkaken er en fantastisk base å bygge videre på, og funker veldig bra sammen med syrlige smaker og gode kremer, sier Sverre Sætre, som er så fornøyd sin egen variant at han vurderer å selge den i bakeriet.

– Den tar konseptet sitronterte et hakk videre, sier han.

– En klassisk tertebunn er mye sprøere, men her er det faktisk verdt å bytte den ut med den norske sandkaken.

Neste uke: Berlinerkrans

-
+

Sandkaker

  • 200 gkaldt smør i små terninger
  • 100 gsukker
  • 100 gskåldede og malte mandler
  • 1 stkegg
  • 250 ghvetemel

Slik gjør du

  • Smuldre mel og smør godt sammen.
  • Tilsett sukker og mandler.
  • Kna inn egget til slutt.
  • Sett i kjøleskapet til deigen setter seg litt, cirka én time.
  • Forvarm stekeovnen til 175 °C.
  • Smør formene.
  • Press deigen ned i formen og opp langs kantene slik at den dekker både bunn og kant.
  • Prikk bunnen med en gaffel.
  • Stek på 175 °C i ti–tolv minutter til de blir gylne.
  • La dem avkjøles. Oppbevar i tett boks i romtemperatur.

 

-
+

Sitronkrem

  • 1.25 dlnypresset sitronsaft
  • 100 gsukker
  • 2 stkegg
  • 3 stkeggeplommer
  • 10 gmaisenna (1 ss)
  • 80 gkaldt, usaltet smør i terninger

Marengs

  • 3 stkeggehviter
  • 130 gsukker

Slik gjør du

Lag klassiske sandkaker. Pass på at det blir stor nok fordypning i sandkaken til å fylle i sitronfyllet.

  • Visp sammen alt bortsett fra smøret i en kjele.
  • Varm blandingen til kokepunktet, visp hele tiden.
  • La blandingen småkoke i 20 sekunder til den blir tykk og glatt. Rør hele tiden i bunnen av kjelen med en visp slik at den ikke brenner seg.
  • Hell blandingen over i en bolle.
  • Rør smøret inn i den varme kremen med en håndvisp. Det er viktig å røre smøret inn mens det smelter.
  • Fyll kremen i de stekte sandkakene og sett til kjøling.

Marengs

  • Pisk eggehvite og 30 g sukker halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser.
  • Tilsett resten av sukkeret og pisk marengsen stiv på høy hastighet.
  • Fyll i en sprøytepose og sprøyt marengs på toppen av terten.

Tips

  • Bruk en skibrenner eller lignende til å brenne marengsen lett.