– Du hører jo på navnet hvordan de smaker, sier Sverre Sætre.
– De er … sandete.
Fakta: Sverre Sætre
Driver Sverre Sætres konditori i Oslo. Var på laget som vant kokke-VM i 2006 og kokke-OL i 2008.
På benken foran ham står et brett med lett stekte sandkaker, som kollapser når de puttes i munnen. Ingrediensene er stort sett de samme som i flere av de syv slagene – smør, mel og sukker – som kjøres til en deig, men sammensetningen gjør den litt mer klissete enn deigen til for eksempel de tyske skivene.
Det enkleste er å trykke den ut med fingrene, rett i formene, som bør smøres litt først. Kakene skal være litt tykke i formen, så ikke trykk ut deigen like mye som med en tertebunn.
– De hever litt i ovnen, og når de kommer ut skal det bare være et lite rom igjen, sier Sætre.
Sandkakene kan selvfølgelig serveres som de er, men kan også fylles med for eksempel multekrem, bringebær – eller hans egen favoritt fra barndommen: Smør og brunost.
– Jeg husker at denne kaken var litt ekstra spennende, den fine formen, det lille rommet som inviterte til å putte noe oppi.
Denne varianten er litt mer forfinet: en sitronterte med marengs, der sitronkremen lages på sukker, sitron, egg, maisenna og smør – den skal være fastere enn en lemon curd – og legges i den ferdigstekte sandkaken. Når kremen har satt seg, sprøyter konditoren litt marengs på toppen, som han brenner av for å få en enda finere farge og smak. Men det går også å spise marengsen som den er.
– Sandkaken er en fantastisk base å bygge videre på, og funker veldig bra sammen med syrlige smaker og gode kremer, sier Sverre Sætre, som er så fornøyd sin egen variant at han vurderer å selge den i bakeriet.
– Den tar konseptet sitronterte et hakk videre, sier han.
– En klassisk tertebunn er mye sprøere, men her er det faktisk verdt å bytte den ut med den norske sandkaken.
Neste uke: Berlinerkrans
Sandkaker
- 200 gkaldt smør i små terninger
- 100 gsukker
- 100 gskåldede og malte mandler
- 1 stkegg
- 250 ghvetemel
Slik gjør du
- Smuldre mel og smør godt sammen.
- Tilsett sukker og mandler.
- Kna inn egget til slutt.
- Sett i kjøleskapet til deigen setter seg litt, cirka én time.
- Forvarm stekeovnen til 175 °C.
- Smør formene.
- Press deigen ned i formen og opp langs kantene slik at den dekker både bunn og kant.
- Prikk bunnen med en gaffel.
- Stek på 175 °C i ti–tolv minutter til de blir gylne.
- La dem avkjøles. Oppbevar i tett boks i romtemperatur.
Sitronkrem
- 1.25 dlnypresset sitronsaft
- 100 gsukker
- 2 stkegg
- 3 stkeggeplommer
- 10 gmaisenna (1 ss)
- 80 gkaldt, usaltet smør i terninger
Marengs
- 3 stkeggehviter
- 130 gsukker
Slik gjør du
Lag klassiske sandkaker. Pass på at det blir stor nok fordypning i sandkaken til å fylle i sitronfyllet.
- Visp sammen alt bortsett fra smøret i en kjele.
- Varm blandingen til kokepunktet, visp hele tiden.
- La blandingen småkoke i 20 sekunder til den blir tykk og glatt. Rør hele tiden i bunnen av kjelen med en visp slik at den ikke brenner seg.
- Hell blandingen over i en bolle.
- Rør smøret inn i den varme kremen med en håndvisp. Det er viktig å røre smøret inn mens det smelter.
- Fyll kremen i de stekte sandkakene og sett til kjøling.
Marengs
- Pisk eggehvite og 30 g sukker halvstivt på halv hastighet i kjøkkenmaskin eller med håndmikser.
- Tilsett resten av sukkeret og pisk marengsen stiv på høy hastighet.
- Fyll i en sprøytepose og sprøyt marengs på toppen av terten.
Tips
- Bruk en skibrenner eller lignende til å brenne marengsen lett.
- (Vilkår)