Matfotograf Lisa Westgaard og kokk/matstylist Tone Dahl har tacodilla og viser sine beste oppskrifter på sunn taco laget fra bunnen, i D2s miniserie. Se oppskrifter nederst i saken.
– Den er særlig god dagen derpå, sier Lisa Westgaard.
Matfotografen med røtter i Texas, og kokkekone Tone Dahl, lager gjerne taco uten kjøtt eller fisk, og mye smak er det uansett alltid i texmex-kjøkkenet. Huevos rancheros er en klar tacofavoritt til frokost. Selv om den er mektig og full av næring, føles den ikke tung på morgenkvisten, rik på grønnsaker som den er. Retten er heller ikke chili-hot.
Det er vanlig å ha baconbiter i bønnestuinger i Mexico, men litt chipotle – tørket, røykt chili – gjør nesten samme nytten ved å tilføre røykaroma. Hvis baconlysten blir for stor etter en tequila for mye kvelden før, er det altså bare å frese noen biter og ha i bønnene.
To chilier. To typer tørket chili brukes i salsaen pipian de 2 chiles; ancho chili og guajilo chili. De må rehydreres (se tips) før de mikses med nøtter, frø og kjerner |
Pappataco
Da Westgaard var liten jente og bodde i New York med familien, hadde de av og til retten tacos de papa. Lisa trodde alltid det betydde pappas taco. Først da hun ble voksen, forsto hun at betydningen var potet-taco.
– Jeg trodde det var noe de lagde fordi vi hadde pappas familie fra Norge på besøk. Onkelen min mente det ikke var middag, hvis det ikke var potet i.
Uansett, nå er tacos de papa en populær rett som får følge av pipian, en nøttesalsa som er nokså omstendelig å lage. Denne retten er helt vegan, uten egg og meieriprodukter.
– Nøttesalsaen minner om mole, en saus meksikanerne bare lager ved spesielle anledninger, som bryllup. Det skal helst være minst 70 ingredienser i, sier Tone Dahl.
Hun kommer fra en familie med matglade sjøfolk og grandonkelen, som var krigsseiler, ble forgapt i meksikansk mat da han seilte på ruten New Orleans – Yucatan. Hjemme på Tjøme etter krigen heiste han en grønn vimpel med hvit skrift ved huset sitt som han kalte Habanero-stuen. Og lot seg fortvile over at det var umulig å få tak i råvarer til mex-mat. Men en lokal kjøpmann forbarmet seg over mannen, og skaffet jalapeño på boks. Slik ble Tone tidlig introdusert for mex-lignende mat og sjømannshistorier fra Mexicogulfen.
Varmende
I pannen ligger hvetetortillaer som får seg fine grillstriper. Svarte bønner sautert med krydder og løk skal legges i lefsen, sammen med grønnkål marinert i lime og blandet med feta og koriander. Grillet tortilla, varm bønnestuing, og jalapeño som gir litt trøkk til ranchero-salsaen.
På den måten blir det en litt chilisterkere taco som får opp varmen i kroppen etter en kald vinterdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Pipian de 2 chiles
- 2 rehydrerte ancho chili
- 4 rehydrerte guajillo chili
- 0.5 salatløk i skiver
- 2 store hvitløk
- 3 store modne tomater i skiver
- 1 sssesamfrø, ristes i panne
- 4 ssrå peanøtter, ristes i panne
- 2 dlgresskarkjerner
- 0.5 tsmalt sort pepper
- 0.12 tsmalt nellik
- 0.5 tsmalt spisskummen
- 5 dlgod grønnsakskraft
- 1 ssvegetabilsk olje
Poteter
- 4 store poteter skrelt og kuttet i terninger
- 0.5 finhakket salatløk
- 2 finhakkede hvitløksbåter
- 1 finhakket jalapeño chili uten frø
- 1 hermetisk chipotle chili (eller en rehydrert chipotle, se tips)
- 2 ssfinhakket kapers
- 1 tssalt
Salat
- 1 hjertesalat i strimler
- 2 vårløk i strimler
- 0.25 bunt eller potte grovhakket koriander
Slik gjør du
Løk, hvitløk og tomater sauteres raskt i en panne.
Sesamfrøene og peanøttene kjøres til pulver i kjøkkenmaskin.
Gresskarkjerner kjøres i kjøkkenmaskin, men ikke til pulver.
Alt bortsett fra frøene skal småkoke i 15 minutter. Kjør så salsaen i en blender og sil deretter blandingen gjennom et dørslag. Kok opp og tilsett sesam og peanøttblandingen. Rør og la det koke noen minutter. Til slutt tilsettes de malte gresskarkjernene. Gi salsaen et siste oppkok og den er ferdig.
Poteter
Bland ingrediensene i en bolle og stek blandingen i 2 ss olje på medium varme til potetene er møre.
Servering
Serveres i 24 små maistortilla som legges dobbelt, eller åtte hvetetortilla.
Sett frem limebåter som man kan klemme over om ønskelig.
Salsa ranchera
- 4 store tomater
- 1 jalapeño eller serrano chili i biter
- 1 stor hvitløksbåt
- 2 ssmild olivenolje
- 0.5 grovhakket salatløk
- 0.5 tssalt
- 1 liten stang canela (meksikansk kanel) eller 0,25 ts malt kanel
Grønnkål og feta
- strimlet grønnkål
- 0.25 bunt koriander, grovhakket
- 100 gfetaost brukket i biter
Bønner
- 1 hermetisk chipotle chili (eller en rehydrert chipotle)
- 0.5 finhakket salatløk
- 2 finhakkede fedd hvitløk
- 0.5 finhakket jalapeño chili uten frø
- 1 boks svarte bønner, skylles godt
- 1 tsmalt spisskummen
- 0.25 tssalt
Slik gjør du
Tomater tørristes i medium varm panne til de er myke. Fjern så skallet.
Tomatene, chili og hvitløk kjøres i blender til en jevn blanding. Ha oljen i en medium varm panne og stek løken i cirka fem minutter. Tilsett tomatblandingen og gi det et oppkok. Skru ned varmen og tilsett salt og kanel. La salsaen småkoke i rundt 20 minutter til den har tyknet litt.
Grønnkål og feta
Klem saften av én lime over blandingen og vend rundt nå og da. La den trekke fra 20 til 40 minutter.
Bønner
Stek løk og hvitløk på medium varme i tre til fire minutter. Tilsett resten av ingrediensene og la blandingen steke i noen minutter og vend rundt på den. Det er bare fint om noen av bønnene moser seg. Varm åtte hvetetortillas i en panne. Legg dem fortløpende i stabel under et kjøkkenhåndkle så de holder seg varme.
Bønneblanding
- 1 boks kidney eller svarte bønner i chilisaus
- 1 hermetisk chipotle chili (eller en rehydrert chipotle, se tips)
- 1 tsmalt spisskummen
- 1 tsmalt koriander
Salsa pico de gallo
- 4 finhakkede modne tomater
- 0.5 finhakket salatløk (eller gul løk)
- 1 finhakket jalapeño chili
- 0.25 bunt finhakket koriander
- saften av 1 lime
- litt salt
Tortilla med ost
- 4 store, myke maistortillas
- 80 gfast ost, for eksempel blanding av hvit cheddar og parmesan
Slik gjør du
Sil av chilisausen fra bønnene, men ikke kast den. Ha chilisaus, krydder og 1/3 del av bønnene i en blender. Kjør noen runder til det moser seg. Ha blandingen i en kjele og tilsett resten av bønnene. Kok opp forsiktig under omrøring.
Salsa pico de gallo
Bland alle ingrediensene og smak til med salt og lime. Dette er en fersk salsa som skal smake sterkt og syrlig. 1 stor avocado kuttes i terninger.
Tortilla med ost
Sett ovnen på 250 grader overvarme.
Stryk noen dråper olje med en pensel på tortillaene. Sett dem inn i varm ovn noen minutter. Ta tortillaene ut, snu dem, strø over osteblandingen og gi dem noen minutter i ovnen for å smelte osten. Stek ønsket antall egg per person. Legg bønneblandingen, stekt egg, salsa og avocadoterninger på maistortillaen. Server gjerne med ekstra koriander og limebåter. Dette er en taco som trenger kniv og gaffel.
Fakta:
Tacotips
Marinering av rå grønnkål i lime, mørner bladene og gjør dem mer lettspiselige.
Bønner er essensielle i vegetartaco. Pintobønner er best i taco, men kan være vanskelig å få tak i. Svarte bønner er også vanlig. Kidneybønner, som de fleste butikker har, er helt ok. Orker du å bløtlegge, koke og så videre, er det fint. Men boks duger greit. Prøv gjerne bønnebokser tilsatt chili til bønnestuinger, de fungerer bra.
Nøtter og frø i vegantacoen er lurt for å øke proteininnholdet. Med en nøttesalsa får du en litt kjøttaktig smak på kjøpet, om det savnes i tacoen.
Alle slags grillede grønnsaker fungerer godt i taco. Poteter også, og søtpotet er vanlig.
Rå salatløk, som er mildere enn gul, er vanligst i salsa. Salatløk kan imidlertid være vanskelig å få tak i her om vinteren. Prøv å legge skiver av vanlig, gul løk i kaldt vann en halvtime-time, så blir den mildere.
Rehydrering av tørket chili gjøres slik: Vend chiliene hvert annet/tredje sekund i panne på høy varme. Pass på at ikke chiliene brenner seg. Da må de kastes. De lukter aromatisk etter cirka 20–30 sekunder – da skal de ut av pannen og over i en bolle med varmt vann (cirka 60 grader). Klipp et snitt i chiliene så de åpner seg. La dem svelle 20 minutter i vannet. Fjern frø og vegger, så er de klare til bruk.
Bruk gjerne chipotle fra boks for å slippe rehydreringsprosessen. Skrap vekk frø og vegger om den heteste tacoen blir for heftig. d