Hverdagspølse, bursdagspølse, 17. maipølse, bodpølse, pølse i brød. pølse i lompe, og hot dog. Kjært barn har mange navn – og i dette tilfellet en noe uklar opprinnelse. Legenden sier at den slanke, lettrøykte pølsen av finmalt kjøtt i naturtarm ble oppfunnet av en slakter i Frankfurt, som senere flyttet til Wien – derav de sprikende navnene. Mens vi i Norge og en del andre land snakker om wienere, kaller østerrikerne pølsen frankfurter. Amerikanernes wiener er liten og gjerne lagt på boks, mens de kaller wienerpølsens amerikanske motsvar for frankfurter.
Testet 15 pølser
Vi testet 15 ulike wienerpølser for smak og konsistens. En wienerpølse er en såkalt emulsifisert pølse, der kjøttet er finmalt og blandet med fett, salt og krydder til en homogen røre som varmebehandles. De har et høyt vanninnhold, og har derfor begrenset holdbarhet.
Panelet besto av tre kokker på Sentralen i Oslo, kjøkkensjefene Mads André Hansen ( 28) og Christina Grønning (25) samt souschef Petter Befring, pluss Dagens Næringslivs vinanmelder Merete Bø (41).
Kriteriene våre for en god wienerpølse var en god balanse mellom kjøtt og fett slik at den fremstår som saftig og smakfull. I tillegg spiller også skinn og konsistens en stor rolle.
– En god wienerpølse må ha en god knekk, sier Christina Grønning.
Ideelt skal wienerpølser trekkes i varmt vann, gjerne i følge med litt løk og laurbærblader for optimal smak. Av praktiske hensyn ble våre pølser varmet i dampovn på 75 grader før smaking. Alle pølsene ble testet blindt og i tilfeldig rekkefølge.
Store prisforskjeller
Pølsene i utvalget strakk seg fra kjedenes egne rimelige merkevarer til håndverkspølser i spesialbutikker. Vår erfaring var at flere av håndverkspølsene fremsto som langt fra idealet for en wienerpølse med tanke på smak og konsistens, mens industripølsene i større grad holdt seg innenfor spesifikasjonene – uten at det nødvendigvis gjorde underverker for god smak. Imidlertid var det større forskjell i pris enn smak mellom testens to beste pølser: Den ene fra en uavhengig pølsemaker og den andre fra en av landets største slakterbedrifter.
De fleste av pølsene var først og fremst kjennetegnet av anonym smak. Et begrep som gikk igjen var «smak av pølsevann, » vannet pølsene har trukket i.
Les testen her:
Strøm-Larsen wienerpølse
216 kroner/kg
8 poeng
Tradisjonelt wienerutseende og god konsistens med bra knekk i skinnet, tydelig røyksmak og balansert peppersmak.
– Slik skal en wiener smake. Dette føles veldig bra, sier Merete Bø.
Gilde wienerpølser
84,62 kroner/kg
7 poeng
Testens beste skinn: tynt, sprøtt og porøst skinn som knaser i tennene. God og saftig konsistens med fint balansert krydder.
Pølsemakerens utvalde wienerpølser (Nordfjord)
69,44 kroner/kg
5 poeng
Lukt og smak av grillpølser, einerbærrøyk og skogsbål gir et fint førsteinntrykk, en helt grei pølse som skaper dissens i panelet.
– Den er melen og farseaktig og smaker servelatpølse. Jeg hadde blitt sur hvis jeg fikk den, sier Merete Bø.
Rema 1000 Prima wienerpølser
73,60 kroner/kg
4 poeng
Seigt skinn og manglende knekk, men en markant peppersmak som skiller seg litt ut.
Metervare Winnern wienerpølser
195 kroner/kg
4 poeng
Kompakt konsistens og ujevn farge. Litt seig i skinnet men fin, god kryddersmak med preg av pepper.
Coop Reale wienerpølser
74 kroner/kg
4 poeng
Greit utseende, men slapp konsistens. Duft av svin, potetball og røkt svineknoke med smak av kokt kjøtt og salt.
– Denne skaper litt lapkausstemning. Den detter gjennom, sier Mads Andre Hansen.
Gilde Go' & mager wiener
115 kroner/kg
4 poeng
Seigt skinn, men ganske god knekk, kjøttfull konsistens med ganske balansert duft av knoke og pepper, bismak av servelat.
Coop xtra wienerpølser
3 poeng
Bra knekk i pølsen og duft av potet og svin, men kjedelig konsistens og smak med preg av muskat.
Leiv Vidar wienerpølser
88,73 kroner/kg
3 poeng
Klassisk wienerpølseutseende, men lukt av stresset gris og smak av muskat og potetmel.
– Minner om ikea-pølse, sier Petter Befring.
– Ikeapølsen er nesten bedre, sier Christina Grønning.
Finsbråten Wiener
88,39 kroner/kg
3 poeng
Svak knekk i skinnet, med svak einerpreget røyksmak.
Annis pølsemakeri wienerpølse
139 kroner/kg
3 poeng
Testens beste utseende, men seigt skinn uten knekk, litt for luftig konsistens og smak av vannet etter røykt svineknoke.
Åkeberg -Skoglunn wienerpølser
122 kroner/kg
2 poeng
Seigt skinn og overbearbeidet konsistens, gulaktig farse med lite lukt og tam, søtlig smak.
– Det er som de har blendet kjøttet som nuggets og stappet inn i pølse, sier Christina Grønning.
Gilde Favorittwiener
77,70 kroner/kg
2 poeng
Grei knekk, parfymert duft, men svak struktur i konsistensen og vassen smak.
– Den bare faller fra hverandre og blir ekkel i konsistensen av ett tygg, jeg får følelsen av noe som har ligget for lenge og har ikke lyst på mer etter én bit, sier Petter Befring.
Byens beste pølser (produsert av Åkeberg-Skoglunn på egen resept)
125 kroner/kg
1 poeng
Kompakt, fast konsistens og god knekk med mer smak av msg og potetmel enn wienerpølse. Minner om kyllingfarse og har en ubehagelig ettersmak.
– Knekk er ikke alltid en bra ting, sier Christina Grønning.
– De har gjort alt for å binde den sammen til en solid blokk, sier Petter Befring.
Grøstad wienerpølse
203 kroner/kg
1 poeng
Grålig farge, seigt skinn og kompakt tekstur. Markant smakt av muskat og en malplassert syrlighet.
– Denne tryna på startstreken.(Vilkår)