Vi testet 19 typer smør; 17 med salt og to uten. Målet var å finne ut hvilket smør som smaker best. Vi kjøpte det som var å få tak i på en gitt dato i Oslo, og hadde i tillegg et håndlaget smør fra Voss.
Smør skal smake godt
Et godt smør skal smake friskt og tydelig av smør, som får den gode smaken av molekylet diacetyl. Når det harskner, frigjøres smørsyre og skaper dårlig smak og lukt.
Konsistensen skal være kremet, men ikke føles unyansert fettete, og saltsmaken skal være godt integrert enten det er et lettsaltet eller kraftigere saltet smør. I testen varierte saltinnholdet fra 0,03 gram per 100 gram i usaltet smør til 4 gram i det salteste franske smøret.
Testet blindt
DNs vinanmelder Merete Bø testet smøret uten å vite hvilke produsenter de forskjellige smørene kom fra. Det ble derfor vurdert kun ut fra sanseinntrykk: Utseende, lukt og smak.
Siden D2 sist testet smør i 2011 har utvalget blitt større. Den gangen inkluderte testen 12 smør, nå var utvalget på 19. De fleste var norske, og nesten en tredjedel av dem kom fra meierikjempen Tine, som også produserer Kviteseidsmør og Setesdalssmør. Mens fransk smør har rykte på seg som verdens beste, viste testen at norsk smør kan mer enn hevde seg når det er på sitt beste.
Tine økologisk vant
Den soleklare vinneren var Tines vanlige meierismør – i økologisk versjon. Dette smøret har 0,4 gram mer salt per 100 gram enn konvensjonelt meierismør, og smaken skilte seg virkelig positivt ut.
Rørossmørets milde utgave kom også godt ut, i likhet med et par franske gourmetsmør. Men eksklusivitet garanterer ikke maksimal smørnytelse. Nederst på skalaen lå et av de franske gourmetsmørene, et håndverkslaget Fjellsmør fra ostebutikken Fromagerie i Oslo, samt Avdem Gardsysteris smør, som smakte så harskt at vi måtte dobbeltsjekke best-før-datoen.
Scroll for testresultatene.
Tine meierismør økologisk. Dette er veldig godt! Balansert salthet, fin og kremet tekstur. En veldig fintunet smakskurve og en veldig flott lengde. Dette smaker fransk smør på sitt beste. Det beste, helt klart. 9 poeng.
Rørossmør mild. God lukt, med en fin syre og balansert salt. Fin og kremet smøraktig lengde. Varer en stund, og har fin balanse. 8 poeng.
Grand Fermage aux cristaux de sel de mer de Noirmoutier. Et mer nøytralt smør, som ikke er så salt. Balansert, og veldig fransk i stilen, med en fin melkesødme og lengde, utrolig behagelig salthet som du sjelden får i et norsk smør. 8 poeng.
Beurrerie d'Etrez beurre aux cristaux de sel des Alpes. Balansert salthet, men bondsk i stilen, flott fylde og fin syre. Et ganske godt laget smør, som nærmest smaker litt småskala produksjon med karakter. Fin balanse og bra lengde. 8 poeng.
Tine Meierismør. Fin duft, balansert salt, kremet og bløt konsistens. Veldig korrekt laget. En balansert og fin smak. 7 poeng.
Rørossmør. Lukt av seterrømme, dette må være laget med kjærlighet. Veldig godt på smak, men litt mer rustikt i smaken, med en tydelig syre. Litt mer salt enn man trenger, men ikke for mye, fin balanse. Norskt i stilen. 7 poeng.
Vossasmør. Har en nærmest lagret karakter uten at er dårlig på noen måte. Ganske fint saltet, men får seterrømmepreg uten at jeg det er laget på seterrømme. Mye karakter, dette smaker som håndlaget smør. 7 poeng.
Le Beurre Bordier Beurre de Baratte Demi-sel. Lukter ganske mye, men det er veldig salt på smak, balansert med en fin syre, men kunne med fordel vært mye mindre salt. Sitter igjen med en veldig saltsmak, det er bondesmør med hjemmelaget følelse. Jeg liker lengden og syren, men saltet er for høyt og trekker ned. 6 poeng.
Brimi Lett salta meierismør frå Brimis Kjøken. Beskjeden på duft, med preg av litt karamellisert melk. Beskjedent på smak, og veldig lite salt, med en fin fylde og ok lengde.
6 poeng.
Tine Setertype smør. Ganske salt, litt i overkant. Men veldig godt, med integrerte smaker. Hvis det er et minus, så er det for salt. 6 poeng.
Tine ekte geitesmør. Noe beskjedent både på smak og duft. Det tar tid før smaken kommer, og saltet ødelegger nok litt for smaken. Geitemelk smaker syrligere enn vanlig melk, men dette smøret har lite preg av det. Saltet overdøver litt av den fine smaken. 5 poeng.
Le Gall Grand Cru à la creme maturée non pasteurisée demi-sel. Nøytralt på duft. Ganske salt, med en litt kort smak kombinert med en fin kremet tekstur. Litt nøytralt og lite ettersmak. Saltet følger ikke smakskurven. 5 poeng.
Tine Setesdalssmør. Ganske salt, veldig norsk i stilen, konsistensen er fin, men saltet trekker ned. 4 poeng.
Kviteseid smør. Skremmende gult på farge, kanskje det er farget? [Kviteseidsmøret får farge fra betakaroten.] Det er i tillegg veldig salt, og smaker mer av salt enn av smør. Har lite karakter bortsett fra saltet, litt kjedelig uten at det er noe galt. 4 poeng.
Le Beurre BordierBeurre de baratte Salé 4%. – Satan så salt. Dette er altfor salt, og smaker litt som om det har smeltet og blitt herdet igjen, og litt gammel ettersmak uten at det er harskt. Veldig, veldig salt. 3 poeng.
Fromagerie Fjellsmør. Lukter lite, smaker lite med preg av litt av harskt fett. 2 poeng.
Avdem gårdsysteri smør. Lukter smør, men det er ganske salt på smak, og har et harskt preg, med smak av smørsyre. Smaker som harskt, innpakket plastfett. Og det er ikke utgått på dato. 1 poeng.
USALTET SMØR
Le Beurre Bordier Beurre de Baratte Doux. Lukter syrnet melk. Smaker mer smør enn fett og har en fin balanse. 6 poeng.
Tine usaltet meierismør. Dufter lite og smaker lite. Melkete og emmen karakter, smaker bare fett. 3 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.