– Dette er skikkelig kokkemat.
Christopher Davidsen smiler mens han prøver å dandere en pølse oppå et lite berg av kålrotstuing.
Fakta: Christopher Davidsen
Kokk og sølvvinner i årets Bocuse d'Or
Konsernkjøkkensjef for restaurantene Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim.
Har mottatt en rekke utmerkelser, som sølv i OL med det norske kokkelandslaget, gull i Global Chefs challenge VM og gull i Årets kokk.
I denne spalten viser han hvordan du kan lage smart hverdagsmat.
– En god røkt pølse, en god stuing og masse sprøstekt løk – du trenger ikke mer enn det.
Sølvvinneren i årets Bocuse d'Or begynte å kokkelere allerede i tiårsalderen: de fire søsknene i familien laget middag hver sin dag i uken. Christopher Davidsen, som hadde torsdagene, prøvde seg frem med enklere retter, og ble til slutt en mester i å steke pannekaker, som ble servert med bacon. Når han lager middag til kona og de to døtrene sine, serverer han gjerne en enkel, røkt kjøttpølse, med kålrotstuing.
– Det viktige er at du trekker pølsene i et godt krydret vann, sier han.
– Og her er det bare å bruke det du har i kjøleskapet; masse løk, hel svart pepper, laurbærblader, og hvis du har noen gulrotrester, er det bare å hive dem oppi.
Pølsevannet kan gjerne lages kvelden før, da er det bare å sette gryten på ovnen og legge pølsene oppi. Men husk å lage noen små snitt i skinnet, for at de skal ta til seg godt med smak.
Christopher Davidsen serverer helst pølsene med en kålrotstuing og masse sprøstekt løk.
– Du kan gjerne kjøre på med en kjøpt variant, for den er like god som den du lager selv – hvis du ikke går for de aller billigste variantene, som kan smake litt bittert, sier han.
Her kan du lese alle To for en-spaltene
Og pølsene som ikke blir spist? De blir det pytt-i-panne av.
– Du har sikkert noen poteter i kjøleskapet, fra en middag tidligere i uken. Og litt løk. Sammen med litt cayennepepper blir det en enkel, rask og veldig god rett.
Oppskriften har han med seg fra mathuset Solvold i Sandefjord, der pytt-i-panne var den retten det gikk aller mest av mellom klokken ett og fem på dagen.
– Med denne retten vil jeg vise at det ikke trenger å være kjipt å servere pytt-i-panne til middagsmat – for det tror jeg mange tenker, sier han, og setter stekepannen rett på bordet, med noen speilegg på toppen.
– Vi kaster altfor mye mat, sier han.
– Her har du en mulighet til å få en god middag ut av å tømme kjøleskapet litt.
Oppskrift under.(Vilkår)
Røkt middagspølse trukket i buljong
- 2 lvann
- 2 løk
- 1 gulrot
- 1 stangselleri
- 1 buljongterning, høns
- 1 sshel svart pepper
- 1 tssalt
- 4 røkte middagspølser
Bacon- og sennepssmør
- 50 gbacon
- 6 sssaltet smør
- 2 ssgrov sennep
- Hakket persille
- Salt og pepper
Kålrotstappe
- 300 gkålrot
- 1 gulrot
- 150 gpotet
- 5 dlh-melk
- 5 dlfløte
- 5 sssaltet smør
- salt og pepper
Slik gjør du:
Røkt middagspølse, trukket i buljong
- Skjær grønnsakene i skiver, kok opp vann og buljong, ha i grønnsakene sammen med krydderet. La trekke i cirka 30 minutter. Snitt pølsene i skinnet. Kok opp buljongen, ha i pølsene og la dem trekke i cirka 20 minutter. Server med kålrotstuing, bacon og sennepssmør og masse sprøstekt løk.
Bacon- og sennepssmør
- Kutt baconet i strimler og stek i en tørr panne på middels temperatur. Når baconet begynner å bli sprøtt, skrus temperaturen ned og smøret has i. Tilsett sennep og hakket persille, smak til med salt og pepper.
Kålrotstappe
Skrell grønnsakene og kutt dem i mindre biter, kok dem møre i vann og sil dem godt. Stamp dem godt og rør inn fløte og smør. Smak til med salt og pepper.
Pytt-i-panne med røkt pølse og speilegg
- 8 mellomstore poteter, kokte
- 3 røkte middagspølser
- 3 sjalottløk
- 2 klyper paprikapulver
- 1 tscayenne
- 3 sssaltet smør
- 4 egg
- Gressløk
- Salt og pepper
Slik gjør du
- Kutt potet og pølse i små terninger, kutt sjalottløk i tynne skiver.
- Stek potetene i rapsolje sammen med pølse til alt er gyllent.
- Ha i løk, krydder og stek videre i smør. Smak til med salt.
- Lag speilegg, ha på salt og pepper.
- Anrett med egget på toppen, øs over smøret fra pannen til slutt. Strø over gressløk, server gjerne med salat og brød.