Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

To retter i én: røkt kjøttpølse med kålrotstuing og pytt i panne

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Sølv­­vinneren i årets Bocuse d’Or, viser hvordan du kan lage to smarte hverdagsretter av samme base. Denne gangen: røkt kjøttpølse

– Dette er skikkelig kokkemat.

Christopher Davidsen smiler mens han prøver å dandere en pølse oppå et lite berg av kålrotstuing.

Fakta: Christopher Davidsen


Kokk og sølvvinner i årets Bocuse d'Or

Konsernkjøkkensjef for restaurantene Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim.

Har mottatt en rekke utmerkelser, som sølv i OL med det norske kokkelandslaget, gull i Global Chefs challenge VM og gull i Årets kokk.

I denne spalten viser han hvordan du kan lage smart hverdagsmat.

– En god røkt pølse, en god stuing og masse sprøstekt løk – du trenger ikke mer enn det.

Sølvvinneren i årets Bocuse d'Or begynte å kokkelere allerede i tiårsalderen: de fire søsknene i familien laget middag hver sin dag i uken. Christopher Davidsen, som hadde torsdagene, prøvde seg frem med enklere retter, og ble til slutt en mester i å steke pannekaker, som ble servert med bacon. Når han lager middag til kona og de to døtrene sine, serverer han gjerne en enkel, røkt kjøttpølse, med kålrotstuing.

– Det viktige er at du trekker pølsene i et godt krydret vann, sier han.

– Og her er det bare å bruke det du har i kjøleskapet; masse løk, hel svart pepper, laurbærblader, og hvis du har noen gulrotrester, er det bare å hive dem oppi.

Pølsevannet kan gjerne lages kvelden før, da er det bare å sette gryten på ovnen og legge pølsene oppi. Men husk å lage noen små snitt i skinnet, for at de skal ta til seg godt med smak.

Christopher Davidsen serverer helst pølsene med en kålrotstuing og masse sprøstekt løk.

– Du kan gjerne kjøre på med en kjøpt variant, for den er like god som den du lager selv – hvis du ikke går for de aller billigste variantene, som kan smake litt bittert, sier han.

Her kan du lese alle To for en-spaltene

Og pølsene som ikke blir spist? De blir det pytt-i-panne av.

– Du har sikkert noen poteter i kjøleskapet, fra en middag tidligere i uken. Og litt løk. Sammen med litt cayennepepper blir det en enkel, rask og veldig god rett.

Oppskriften har han med seg fra mathuset Solvold i Sandefjord, der pytt-i-panne var den retten det gikk aller mest av mellom klokken ett og fem på dagen.

– Med denne retten vil jeg vise at det ikke trenger å være kjipt å servere pytt-i-panne til middagsmat – for det tror jeg mange tenker, sier han, og setter stekepannen rett på bordet, med noen speilegg på toppen.

– Vi kaster altfor mye mat, sier han.

– Her har du en mulighet til å få en god middag ut av å tømme kjøleskapet litt.

Oppskrift under.(Vilkår)

-
+

Røkt middagspølse trukket i buljong

  • 2 lvann
  • 2 løk
  • 1 gulrot
  • 1 stangselleri
  • 1 buljongterning, høns
  • 1 sshel svart pepper
  • 1 tssalt
  • 4 røkte middagspølser

Bacon- og sennepssmør

  • 50 gbacon
  • 6 sssaltet smør
  • 2 ssgrov sennep
  • Hakket persille
  • Salt og pepper

Kålrotstappe

  • 300 gkålrot
  • 1 gulrot
  • 150 gpotet
  • 5 dlh-melk
  • 5 dlfløte
  • 5 sssaltet smør
  • salt og pepper

Slik gjør du:

Røkt middagspølse, trukket i buljong

  • Skjær grønnsakene i skiver, kok opp vann og buljong, ha i grønnsakene sammen med krydderet. La trekke i cirka 30 minutter. Snitt pølsene i skinnet. Kok opp buljongen, ha i pølsene og la dem trekke i cirka 20 minutter. Server med kålrotstuing, bacon og sennepssmør og masse sprøstekt løk.

Bacon- og sennepssmør

  • Kutt baconet i strimler og stek i en tørr panne på middels temperatur. Når baconet begynner å bli sprøtt, skrus temperaturen ned og smøret has i. Tilsett sennep og hakket persille, smak til med salt og pepper.

Kålrotstappe

  • Skrell grønnsakene og kutt dem i mindre biter, kok dem møre i vann og sil dem godt. Stamp dem godt og rør inn fløte og smør. Smak til med salt og pepper.

     

 

 

 

-
+

Pytt-i-panne med røkt pølse og speilegg

  • 8 mellomstore poteter, kokte
  • 3 røkte middagspølser
  • 3 sjalottløk
  • 2 klyper paprikapulver
  • 1 tscayenne
  • 3 sssaltet smør
  • 4 egg
  • Gressløk
  • Salt og pepper

Slik gjør du
 

  • Kutt potet og pølse i små terninger, kutt sjalottløk i tynne skiver.
  • Stek potetene i rapsolje sammen med pølse til alt er gyllent.
  • Ha i løk, krydder og stek videre i smør. Smak til med salt.
  • Lag speilegg, ha på salt og pepper.
  • Anrett med egget på toppen, øs over smøret fra pannen til slutt. Strø over gressløk, server gjerne med salat og brød.