Det går raskt når Christopher Davidsen lager mat. En torskebit i pannen og noen poteter i skiver ved siden av, samtidig som han lager ertesuppe:
– Denne er kjempeenkel å lage. Frosne erter, sjalottløk og smør. Så på med Maggi hønsebuljong …
Fakta: Christopher Davidsen
Kokk og sølvvinner i årets Bocuse d'Or
Konsernkjøkkensjef for restaurantene Søstrene Karlsen, Kalas & Canasta og Almas i Trondheim.
Har mottatt en rekke utmerkelser, som sølv i OL med det norske kokkelandslaget, gull i Global Chefs challenge VM og gull i Årets kokk.
I denne spalten viser han hvordan du kan lage smart hverdagsmat.
– Det må være Maggi?
– Ja, det må det faktisk. Den lager liksom en god og rund smak på suppen, sier han og forteller at det er Mathias Dahlgren sitt triks, den svenske michelinkokken som vant den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d'Or i 1997.
Plukkfisk
Ertesuppe er en rask hverdagsrett som kan lages ferdig god tid i forveien. Når ertene og løken har fått frese litt i smøret, har du i fløte og h-melk, og lar alt koke ned, før du kjører suppen glatt med en stavmikser. Christopher Davidsen liker den litt fyldig. Noen potetskiver i bunnen av tallerkenen og et stykke stekt fisk tilfører proteiner – og gjør alle i familien mette.
Når Bocuse d'Or-kokken lager hverdagsmat, prøver han å tenke på hvordan han kan få mer ut av hver middag.
– Jeg liker å lage fire fine fiskestykker til suppen. Avskjæret legger jeg i kjøleskapet, sier Davidsen.
På benken på kjøkkenet i Trondheim står ertene som ikke ble brukt i ertesuppen, og avskjæret fra torsken. Nå skal det bli til plukkfisk, tradisjonsmat fra Vestlandet.
– Har du torskemiddag, eller hvit fisk generelt – ta vare på restene. Plukkfisk er perfekt restemat, som du raskt får på bordet.
Slavisk
Christopher Davidsen forteller at det går like bra å bruke stekt fisk.
– Så lager du en hvit saus, kutter opp og koker grønnsakene du har hjemme, og vender dem forsiktig inn i sausen sammen med litt egg.
Kokkens beste triks for å lykkes med hvit saus er å følge oppskriften, slavisk. Og å bruke varm melk, ellers vil sausen klumpe seg.
– Da er middagen klar, sier han og topper retten med litt sprøstekt bacon og sennepsmør.(Vilkår)
Stekt torsk
- 2 ssrapsolje
- 4 porsjoner torsk
- 2 sssaltet smør
- 1 fedd hvitløk, knust
- salt og pepper
- 0.5 stksiron
Ertesuppe
- 3 stksjalottløk, finhakket
- 2 sssaltet smør
- 5 dlh-melk
- 1 Maggi hønsebuljongterning
- 500 gdypfryste erter
- 2 ssdijonsennep
- 1 tssalt
- pepper, kvernet
Tilbehør
- 4 sscrème fraîche
- 8 sskokte erter
- stekte potetskiver
- 4 ssolivenolje
Slik gjør du
- Krydre fisken med salt og pepper.
- Varm oljen i en panne.
- Stek fisken i tre minutter før du snur den og skrur ned varmen.
- Ha i smør og hvitløk. Øs smøret over fisken i to til fire minutter, til den er ferdig.
- Press over sitron.
Ertesuppe
- Fres løken raskt i en gryte med smør.
- Tilsett erter og rør i to minutter.
- Ha i melken og buljongterningen.
- Kok i tre til fem minutter.
- Kjør suppen glatt med en stavmikser.
- Smak til med sennep, salt og pepper.
- Server med stekt torsk, kokte erter, stekte potetskiver og crème fraîche.
Plukkfisk
- 4 porsjoner kokt torsk eller annen hvit fisk
- 8 stksmå kokte poteter fra dagen før
- 0.5 stkpurre, i skiver
- 3 stkgulrøtter, i små terninger
- 3 dlfrosne erter
- 1 stilk stangselleri
- 2 stkkokte egg, i små terninger
- 5 dlhvit saus
- saft av 1/2 sitron
- persille, hakket
- sennepsmør
Hvit saus
- 25 gsaltet meierismør
- 25 ghvetemel
- 1 stkgul løk, finhakket
- 5 dlh-melk
- 0.5 tsmuskatnøtt
- salt og pepper
Sennepsmør
- 6 sssaltet smør
- 2 ssgrov sennep
- saft av 0,5 sitron
- persille, hakket
- salt og pepper
Slik gjør du
- Plukk fiskekjøttet fritt for skinn og ben og del i biter med en gaffel.
- Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
- Del potetene i biter.
- Varm opp den hvite sausen.
- Mos potetene lett i sausen, vend inn grønnsaker, fisk og egg.
- Smak til med salt, pepper og sitron.
- Serveres med sennepsmør og hakket persille.
Hvit saus
- Smelt smør, fres løken blank. Ha i mel og visp godt sammen. Fres alt på lav temperatur i noen minutter.
- Varm opp melk og ha den i litt og litt.
- Pisk underveis og la sausen få et oppkok mellom hver gang.
- La den småkoke i minimum 30 minutter.
- Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
Sennepsmør
- Kok opp smøret, tilsett sennep og hakket persille.
- Smak til med salt, pepper og sitron.