Treningsmat 5: Nyttig fast food
I D2s matserie lager den svenske mesterkokken Jonas Lundgren sunn og smakfull treningsmat.
Fakta:
Jonas Lundgren
Svensk kokk født 1978, Stockholm.
Har blant annet arbeidet på topprestaurantene French Laundry (California), Pierre Gagnaire (Paris), The Square (London) og tre år som kjøkkensjef på Bagatelle (Oslo).
Sølv i Bocuse d’Or i 2009
Har trent siden femårsalderen, og deltatt flere ganger i den svenske Luciapokalen, svensk kroppsbyggerkonkurranse.
Nett jonas-lundgren.se
– Hamburger er jo blant verdens mest geniale retter, sier Jonas Lundgren.
Det fordringsløse konseptet med stekt kjøtt mellom to skiver brød er likevel blitt så mishandlet av hurtigmatkjedenes skamløse tolkninger at ord som revolusjon raskt dukker opp når kokker bytter ut sukkerbrød og knallharde kjøttpucker med sunnere mer velsmakende alternativer.
– Jeg bruker malt høyrygg av okse og grovt hamburgerbrød. Jeg kaller den hold kjeften-burger, sier Lundgren og legger en gul cheddar-kappe over kjøttskorpen.
– Jeg holder kjeft og tygger meg gjennom saftig kjøtt og krispe grønnsaker.
Gjenreisingen av hurtigmatens dårlige rykte kommer i kjølvannet av en generasjon kokker som vil tilbake til det enkle og ekte. Fast food har gått fra angerfulle utskeielser til høyt aktet kvalitetsmat med millioner av «likes».
På kjøkkenet hjemme hos Lundgren er det høy temperatur.
– Sopp er perfekt som substitutt for kjøttdeig, sier han mens tortilladeigen kjevles ut.
Smakene i Lundgrens mat er rene og tydelige – også i hurtigmaten. Her er ingen fete sauser eller ukjennelige krydder.
– Fast food er sunt, og sinnssykt godt så lenge du lager alt selv og med gode råvarer. Denne kommer du til å imponere med neste gang familien kommer til tacoparty, garanterer Lundgren.
Ved siden av putrer en liten kasserolle med hjemmelaget chilisaus.
– Fres fersk tomat, chili og hvitløk. Tilsett litt vann og kok ned. Perfekt til sopptacoen, sier Lundgren.
Sopptaco
- 3 dlhvetemel eller maismel
- 0.5 tsbakepulver
- 0.5 tssalt
- 1.5 dlvann
- 2 ssolivenolje
- 200 gpiggsopp
- 200 gtraktkantarell
- 0.5 løk
- 1 hvitløksbåt
- 1 dlferskost
- 0.5 dlmelk
- 20 gfersk timian
- 1 sitron
- lagret ost
- salt og pepper
Slik gjør du
Blande alle tørre ingredienser til deigen og rør inn vann og olje. Kna deigen godt og kjevle ut tynne små sirkler. Bland ferskost med melk til en kremet konsistens, smaksett med timian, sitronsaft, salt og pepper. Stek soppen i olje og tilsett løk og hvitløk mot slutten. Stek tortillalefsene raskt i panne på middels høy varme. Topp den stekte lefsen med ferskostkremen. Legg på den stekte soppen og topp med revet ost.
Hold-kjeften-burgere
- 800 gfarse av okse høyrygg
- 1 egg
- 4 skiver lett cheddarost
- 4 fullkorn hamburgerbrød
- 1 tomat
- 1 gul løk
- 4 salatblader
- ketchup
- sylteagurk
- salt og pepper
Slik gjør du
Bland kjøtt, egg, salt og pepper godt og form deretter fire burgere. Stek i grillpanne, eller helst på kullgrill. To–tre minutter på hver side slik at den fremdeles har en lett rød kjerne. Legg ost på kjøttet slik at det smelter. Grill brødet rask til slutt og pakk sammen burgerne med resten av ingrediensene.
Pizzadeig
- 25 ggjær
- 2.5 dlromtemperert vann
- 150 gitaliensk durumhvetemel
- 250 gfullkornsmel (grahamsmel, kamutmel, emmermel eller dinkelmel)
- 1 tssalt
Tomatsaus
- 1 gul løk
- 1 hvitløksbåt
- 1 ssextra virgin olivenolje
- 1 boks tomater
- 100 gsemitørkede tomater
- havsalt og nymalt svart pepper
Pizzafyll
- 100 gskivet mozzarella
- 4 tomater
- 12 skiver bresaola (italiensk lufttørket oksekjøtt)
- 100 gsvart oliventapenade
- 12 blader basilikum
Pizzadeig
Smuldre gjær i 0,5 dl vann til det løser seg. Bland i 2 ss durumhvetemel. La gjære under et håndkle i én time.
Bland deigen med resten av melet (som saltet er blandet i) og resten av vannet. Kna godt i kjøkkenmaskin eller med nevene til du får en blank og smidig deig. Del deigen i fire deler.
Tomatsaus
Hakk løk og hvitløk og stek i olje til den er blank og myk. Tilsett bokstomatene og 1 ts salt. La sausen putre i fem minutter. Tilsett de halvtørkede tomatene, miks sausen og smak til med salt og pepper.
Pizzafyll
Kjevle ut de fire deigene i runde, tynne bunner. Fordel tomatsausen. Fordel osten utover pizzaen. Skjær tomatene i tynne skiver og legg dem på osten.
Stek pizzaene på 230 grader i tolv minutter. Ta dem ut og fordel bresaola, tapenade og basilikum på toppen.
Kjevle ut de fire deigene i runde, tynne bunner. Fordel tomatsausen. Fordel osten utover pizzaen. Skjær tomatene i tynne skiver og legg dem på osten.
Stek pizzaene på 230 grader i tolv minutter. Ta dem ut og fordel bresaola, tapenade og basilikum på toppen.
Les mer fra D2s serie om treningsmat:
Egg: Det er ikke tilfeldig at mange idrettsutøvere baserer et kosthold på egg, mener svenske mesterkokken Jonas Lundgren.
Konkurransekarbo: Fyll opp med gode karbohydrater før en kommende konkurranse.
Kraftfrokost: Ikke glem frokosten hvis du vil ha en god dag.
På reise: Det er bedre med niste i kofferten enn to pølser på bensinstasjonen.
Proteinboost: Jonas Lundgren bygger muskler med rein og kylling.
Superdrikke: Fem om dagen på ti sekunder
Mat som forbrenner: Chili setter fart på systemet.
Kom i form: Bytt ut julefettet med potente proteiner.
Se alle oppskriftene i denne serien:smak.no/treningsmat
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.