Treningsmat 9: Kom i form
I D2s matserie lager den svenske mesterkokken Jonas Lundgren sunn og smakfull treningsmat.
Fakta:
Jonas Lundgren
Svensk kokk født 1978, Stockholm.
Har blant annet arbeidet på topprestaurantene French Laundry (California), Pierre Gagnaire (Paris), The Square (London) og tre år som kjøkkensjef på Bagatelle (Oslo).
Sølv i Bocuse d’Or i 2009
Har trent siden femårsalderen, og deltatt flere ganger i den svenske Luciapokalen, svensk kroppsbyggerkonkurranse.
Nett jonas-lundgren.se
Midt oppe i førjulstidens lystige lag er det lett å glemme den årlige følelsen av tung sakkosekk som kommer snikende rundt årsskiftet. Mange endrer – naturlig nok – kostholdet etter den kaloritunge fråtsehøytiden. Da er det viktig å fylle magen med noe som gir fornemmelsen av annet enn bunnskrapt magesekk.
– Etter jul baserer jeg kostholdet på retter som har få kalorier, men med mye proteiner som gir metthetsfølelse. Det er lettere å gå på lavkaloridiett, fremfor lavproteindiett. Det handler om holde energibalansen oppe, sier Jonas Lundgren og deiser et stykke skinnende hvit torskefilet på kjøkkenbenken.
– Dette er en av mine favoritter, en Wallenberger laget av torsk, med friske grønnsaker til.
Lundgren kutter torsken i mindre stykker som han legger i en blender sammen med egg og fløte.
Kokken er generelt diettkritisk, men for en som trener aktivt innen styrkeløft og fitness, er det ikke til å stikke under en stol at visse tider på året gjelder det å pumpe opp musklene, og kvitte seg med det overflødige fettet.
– Da handler det om å skape et kaloriunderskudd, sier han.
I vinterhalvåret er proteinene fra havet på sitt aller beste, og for Lundgren førstevalget når muskler skal bygges.
– Å basere et kosthold på mye protein og få kalorier er like bra for å bøte på de uheldige følgene av julematen, som den er til å piffe opp sommerkroppen, legger muskelbunten til.
Lundgren presiserer at man ikke må glemme de langtidsvirkende karbohydratene. Hvis ikke blir det vanskelig å gjennomføre treningsøktene, og utbyttet av den økte proteinmengden blir mager. Det blir litt som en lavglykemisk diett, bare med enda mer proteiner.
– Til dessert blir det pannekaker.
– Pannekaker? Er ikke det bare sukker, fett og hvitt mel?
– Ikke disse, de er laget med proteinrikt gresshoppemel, spelt og eggehviter. En skikkelig proteinbombe, sier Lundgren.
Torsk Wallenberg
- 400 gfersk torskefilet
- 2 eggeplommer
- 2 hele egg
- 1.5 tssalt
- 1.5 dlmatfløte
- 2 krmrevet muskatnøtt
Slik gjør du
Fjern skinn og ben og kutt fisken i biter. Kjør den til en glatt farse i en kjøkkenmaskin eller blender. Jobb inn saltet og deretter egg og eggeplommer. Tilsett matfløte og muskat til slutt. La farsen stå kaldt i minst én time, eller til neste dag.
Form fire store fiskekaker og stek dem gyldenbrune og gjennomstekte på middel varme i seks til syv minutter.
Server sammen med lettkokt asparges, sitron, lettstekt reddik, dill og olivenolje.
Tunfisk og ratatouille
- 200 gfersk tunfisk
- 1 ssolivenolje
- salt og pepper
Ratatouille
- 200 gknuste tomater
- 100 grød paprika
- 0.5 gul løk
- 1 hvitløksfedd
- 100 gaubergine
- 100 gsquash
- 1 ssolivenolje
- 1 knipe fersk timian
- salt og pepper
Slik gjør du
Skrell og hakk gul løk og hvitløk, skyll og kutt paprika, aubergine og squash i fine terninger. Fres grønnsakene i en kasserolle og tilsett knuste tomater, timian, salt og pepper. La det putre på svak varme i 15–20 minutter.
Grill fisken medium i grillpanne og server med varm ratatouille.
Proteinpannekaker
- 3 hele egg
- 3 eggehviter
- 2 dllettmelk
- 2 dlkesam
- 1.5 dlgresshoppemel
- 1.5 dlspeltmel
- 1 tsbakepulver
- 200 gblandede bær
- 1 sshonning
Slik gjør du
Visp egg og eggehviter luftige og tilsett resten av ingrediensene suksessivt. Stek røren i smør eller kokosolje til gyldenbrune pannekaker. Varm bær i honning og server på toppen.
Tips: Server vispet kokoskrem ved siden av. På grunn av melet vil de raskere få en mørk farge. Stek de gjerne litt mindre, så de fremdeles har en kremet kjerne.
Les mer fra D2s serie om treningsmat:
Egg: Det er ikke tilfeldig at mange idrettsutøvere baserer et kosthold på egg, mener svenske mesterkokken Jonas Lundgren.
Konkurransekarbo: Fyll opp med gode karbohydrater før en kommende konkurranse.
Kraftfrokost: Ikke glem frokosten hvis du vil ha en god dag.
På reise: Det er bedre med niste i kofferten enn to pølser på bensinstasjonen.
Nyttig fast food: Jonas Lundgren lager helgemat som ikke gir dårlig samvittighet og trøblete mage.
Proteinboost: Jonas Lundgren bygger muskler med rein og kylling.
Superdrikke: Fem om dagen på ti sekunder.
Mat som forbrenner: Chili setter fart på systemet.
Les mer om mat og vin på Smak.no
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.