Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Chili setter fart på forbrenningen

Tekst
Jo sterkere, dess bedre. – Det er stoffet capsaicin som gjør chilien sterk, 
                          og som får deg til å øke forbrenningen etter måltidet, forteller Jonas Lundgren.

Jo sterkere, dess bedre. – Det er stoffet capsaicin som gjør chilien sterk, og som får deg til å øke forbrenningen etter måltidet, forteller Jonas Lundgren.

Noen råvarer har så mye smell i seg at de «booster» forbrenningen. Jonas Lungren sverger til chili med pang-effekt.

Treningsmat 8: Mat som forbrenner
I D2s matserie lager den svenske mesterkokken Jonas Lundgren sunn og smakfull treningsmat.

Fakta:

Jonas Lundgren
Svensk kokk født 1978, Stockholm.
Har blant annet arbeidet på topprestaurantene French Laundry (California), Pierre Gagnaire (Paris), The Square (London) og tre år som kjøkkensjef på Bagatelle (Oslo).
Sølv i Bocuse d’Or i 2009
Har trent siden femårsalderen, og deltatt flere ganger i den svenske Luciapokalen, svensk kroppsbyggerkonkurranse.
Nett jonas-lundgren.se

Nakkehårene reiser seg og det pipler i pannen når heten tar jerngrep om munnen.

– Skal du virkelig sette fart på forbrenningen, må du tørre å spise rikelig med chili – og ta med frøene, sier Jonas Lundgren og hakker opp en dyprød habanero-pepper.

Det ser ut som en miniatyrpaprika, men er en fandenivoldsk råtass høyt oppe på scoville-skalaen. Én bit – og det er knockout!

– Jo sterkere den er, dess større effekt har den også på forbrenningen, forklarer Lundgren og tygger en bit, han også.

Mesterkokken blir stille – så lyser den solbrune pannen plutselig rødt.

– En god dose chili får hjertet til å pumpe raskere, noe som hjelper fettcellene å frigjøre fett og muskelcellene til å benytte seg av fettet som energi. Derfor er chili fantastisk i kombinasjon med utholdenhetstrening hvis man skal ned i vekt, sier Lundgren når han kommer til hektene.

– Denne chilien er jo som en intensiv treningsøkt i seg selv, fortsetter han og ler.

 

Asiatiske spor

Lundgren arbeidet som kjøkkensjef på fasjonable Swissôtel the Stamford i Singapore da han for alvor forelsket seg i det sørøstasiatiske kjøkkenet. Den grunnleggende balansen i det hete, friske, salte og søte har satt sine spor. I sommer gjorde han et kulinarisk dypdykk i Vietnam og Kambodsja.

– Ingen mestrer å balansere smaker bedre enn asiater, og i tillegg er maten fargerik og sprek, sier Lundgren.

– Hvilke andre råvarer sparker i gang forbrenningen?

– Ingefær har også god effekt, og er med i alle detox-varianter – uten at jeg har så stor tro på akkurat det. Så har vi jo mer hjemlige råvarer som pepperrot og sennep. De gir også et piff, sier Lundgren, og dypper rispapir i lunkent vann til sine vietnamesiske vårruller.

– Dette er mye bedre enn de friterte vårrullene, forsikrer han.

 

Futt og farge

Selv om Lundgren selv trener stort sett hver dag, er han fast bestemt på at kosthold er nøkkelen for en som skal ned i vekt.

– Man må glede seg med maten selv om man skal ned i vekt, og da gjelder det å kutte ut noen uvaner samtidig som man lærer seg å lage noe som man synes er digg. Kutt sukker og raske karbohydrater, og sett farge og futt på maten, sier Lundgren.

– Med på kjøpet får du bedre hukommelse og konsentrasjon, samtidig som du forebygger livsstilssykdommer, sier Lundgren.

Se video: Jonas Lundgren lager ferske vårruller. Se oppskrift under.

-
+

Ferske vårruller med kylling og chili

  • 10 rispapir
  • 2 kyllingbryst
  • 4 røde chilli
  • 2 skrellede gulrøtter
  • 300 greddik
  • 1 bunt vårløk
  • 1 bunt koriander
  • 0.5 isbergsalat-hode
  • 2 lime
  • 4 stkHele røde chili

Dipp

  • 1 dlfiskesaus
  • 1 dlrødvinseddik
  • 2 sshonning
  • 1 sshakket mynte

Slik gjør du

Stek kyllingbryst gyldenbrune i en panne og avslutt i ovnen på 160 grader i 15 minutter til de er gjennomstekte. Avkjøl og skjær i tynne skiver på langs.

Strimle gulrot, reddik, chili, isbergsalat og vårløk tynt. Del limen i to og stek i 30 sekunder i tørr panne.

Legg rispapir i lunkent vann i cirka tre minutter til de er myke. Plasser rispapiret på en benk og legg i kylling, grønnsaker og urter, press saft av den stekte limen over og rull sammen.

Bland alt til dippen og server ved siden.


Tips!
Del limen i to og stek den i tørr panne. Da får den en ristet og saftig karakter og en dyp sødmefull smak.

-
+

Nudelsalat med papaya og tomat

  • 1 papaya
  • 2 pakker kokte glassnudler
  • 15 cherrytomater
  • 3 sscashewnøtter
  • 1 sshakket mynte

Marinade

  • 1 stor rød chili
  • 1 hvitløksbåt
  • 10 gpalmesukker
  • 1 skrellet løk
  • 3 ssfiskesaus
  • 1 dllimesaft
  • Salt og pepper

Slik gjør du

Skrell og skjær papaya i tynne strimler. Del tomatene i to og hakk cashewnøttene.

Miks alt til marinaden i en blender/stavmikser.

Bland kokte nudler, papaya, tomat med dressing. Topp med hakket mynte og nøtter.

-
+

Hete sjokoladeboller med kokos og røkt chili

  • 2 dlblandede nøtter
  • 2 dlmandelmel
  • 0.5 dlrosiner
  • 0.5 dlaprikos
  • 0.5 dlgojibær
  • 3 sskakao
  • 2 sskokosfett
  • 3 ssespressokaffe
  • 2 dltørket kokos
  • 1 ssrøkt chilipulver

Slik gjør du

Miks alle ingrediensene utenom kaffe i en kjøkkenmaskin. Tilsett kaffe og miks til en myk deig. Rull til boller, og rull dem deretter i kokos. Sikt chilipulver på toppen.

Fakta:

Chili
Styrke på chili måles i Scoville-skalaen oppkalt etter apotekeren Wilbur L. Scoville. Han fant en metode for å måle styrken i chiliens heteproduserende kjemiske forbindelser.
Skalaen går fra 0–15.000.000. Habanero har en styrke på rundt 300.000, mens cayennepepper ligger mellom 30.000–50.000.
En mellomstor fersk grønn chili inneholder like mye C-vitamin som seks appelsiner.
En teskje tørket rød chili inneholder det daglige behovet for vitamin A.
En studie fra University of California, Los Angeles, har vist at overvektige på diett som spiste ekstra mengder med capsaicin, den aktive ingrediensen i chilipepper, økte forbrenningen i flere timer etter inntak.