Vannet du drikker kan ha falt i forrige måned eller være tusenvis av år gammelt. I sin reneste form er vann to hydrogenatomer bundet til ett oksygenatom. Hva får da ett vann til å smake annerledes enn et annet?
TEST AV VANN UTEN KULLSYRE
Vi har testet alt fra eksklusive importvann til vannet som renner ut av springen i Oslo. Maridalsvannet er kjent for god vannkvalitet, så hvorfor gå over bekken etter vann?
Vi lette etter vann med klar og ren smak, som ikke var forstyrret av overdreven saltmengde, forstyrrende sødme eller spor av ubehagelige aromaer som egg, plast og råtnende skog. Selv om kildevann kan være flere tusen år gammelt, skal det fortsatt smake friskt og rent når det hentes opp fra grunnen, ellers blir det meningsløst.
Langreist vann var best
Forskjellene var store, og til vår overraskelse vant det mest langreiste vannet konkurransen. Fiji kildevann som selges i Deli Deluca-kjeden, fraktes bokstavelig talt fra den andre siden av jordkloden, og har dermed moralsk bismak.
Men med en frisk, ren vannsmak med toner av ung kokosnøtt og blomster, var Fiji uten tvil vannet vi syntes lesket best.
Metallisk kranvann
Vi hadde høye forventninger til kranvannet på kontoret; Oslo er kjent for godt drikkevann. Men Maridalsvannet skuffet, og havnet faktisk midt på treet med sine metalliske overtoner.
Men at vann koster penger og kommer i fine flasker er ikke nødvendigvis ensbetydende med at det smaker bedre enn kranvann. Trendvannet Evian smaker ikke spesielt godt, så hvorfor drikker «alle» det?
– Hvorfor skal vi drikke et ufresht vann fra Italia når vi har Imsdal? spør Bendik Dannevig Kristiansen etter å ha smakt på toscanske Aqua Pannas vann med smak av papp og råtten skog.
Interessant er det også at det er en såpass tydelig smaksforskjell mellom Bonaqua og Coops XTRA som begge er hentet fra Telemarkskilden i Fyresdal.
Tre typer vann
I Norge skiller vi mellom tre typer drikkevann: Mineralvann, kildevann og alminnelig drikkevann. Både mineralvann og kildevann skal hentes fra godt beskyttede underjordiske kilder og ikke bearbeides enn på annen måte enn å skille ut ustabile stoffer som jern og mangan. Det er også lov til å fjerne eller tilsette kullsyre for bobler. Forskjellen på de to ligger i mineralinnholdet – mineralvann har høyere innhold av mineraler enn kildevann.
I tillegg snakker vi om vanlig drikkevann, som er overflatevann fra vassdrag enten det renner i springen eller tappes på flasker. Dette vannet har vannverkene lov til å rense som de selv ønsker så lenge det ferdige produktet tilfredsstiller EUs krav til drikkevann.
Slik påvirkes smaken
Jo mer og langvarig kontakt vannet har hatt med grunnen det hentes opp fra, jo mer påvirket er det av grunnforholdene.
Drikkevann fra innsjøer og elver er i hovedsak ganske ferskt regnvann med lavt mineralinnhold og dermed lite eller ingen smak.
Kildevann og mineralvann kan derimot ha sildret gjennom berggrunn i tusenvis av år før det ble hentet opp og har fått med seg mineraler på veien.
De vanligste mineralene som gir smak til vann er kalsium, magnesium, natrium, kalium og silisiumdioksid.
Mineralinnholdet kan dessuten påvirke vannets surhetsgrad, noe som også gir smak.
Helt rent vann har en nøytral pH på 7 og lite smak. Vann som er basisk og har en pH høyere enn syv, vil smake søtere enn nøytralt eller surt vann.
Selv om kullsyre i seg selv er smaksnøytralt, påvirker størrelsen på og mengden av bobler også smaksopplevelsen av vannet. I denne testen har vi utelukkende testet vann uten kullsyre.
TESTRESULTAT: VANN UTEN KULLSYRE
Fiji (Fiji) Forførende og eksotisk duft av ung kokosnøtt og blomster. Et virkelig godt vann som både smaker friskt og innehar fine, rene aromatiske kvaliteter. Fin bløthet og en tørr konsentrasjon i finishen. 9
Voss uten kullsyre (Norge) Norsk kildevann. En liten touch av friskt myrvann, jernaktig smak, decent fylde, har noe mer ved seg. 7
Imsdal (Norge) Snilt, bløtt og litt søtlig kildevann, som har en fin friskhet ved seg. 7
Marks & Spencer Still Scottish Mountain Water (Storbritannia) Lukt av våt stein og fjell. Greit vann med en fin og tørr mineralsk finish. Ellers ganske nøytralt. 6
Isklar (Norge) Kildevann. Bløtt, nøytralt og veldig rent vann, som også smaker nøytralt og lite. 5
Vann fra springen i Oslo (Norge) Drikkevann. Duft av en regnfull dag i en storyby. Lukter av metall, våt ull og eggehvite. Regn på blikk, rustaktig. Ellers grei smak, men gir ikke mye. 4
Bonaqua (Norge) Mineralvann fra Telemarkkilden i Fyresdal. Ekstremt nøytralt vann med en bismak av plast. 3
Aqua Panna (Italia) Mineralvann fra Toscana. Duft av myr og råtten skog med noe papp. Grei fylde, men oppleves ikke som veldig friskt. Litt trå munnfølelse. 3
Evian (Frankrike) Smaker og lukter av plast og fluorskyllevann. Ufriskt og plastaktig. Det er en stor gåte hvorfor folk drikker dette. 3
XTRA (Norge) Kildevann fra Telemarkskilden i Fyresdal. Lukt av egg, melk og oppvaskvann. Emmen smak av plast med en pappaktig finish. 2
Iskilde (Danmark) Kildevann med lukt av melk og myr. Emment og ufrisk på smak. Smaker av gammelt vann. 1
TEST AV VANN MED KULLSYRE
Bobler tilfører vann en helt ny dimensjon. Mens noe vann er naturlig sprudlende, kommer boblene i mineralvann nesten alltid fra tilsatt karbonering – trykksatt CO2 som løst i vann gir karbonsyre og gjør vannet svakt surt.
Mengden karbonering og boblenes størrelse får plutselig like mye å si for smaksopplevelsen som mineralene og pH-en. Blir de for store og harde, kan det virke forstyrrende.
Best i test ble franske Badoit, som er naturlig sprudlende og har små, harmoniske bobler i kombinasjon med et høyt mineralnivå. Her kunne vi ane både friske urter og skog i tillegg.
I det hele tatt holdt vann med kullsyre en høyere kvalitet enn stille vann. Både svenske Stenkulla, italienske San Pellegrino og Surgiva kom godt ut av testen. Beste norske vann var Voss med bobler, som dro inn 7 poeng for sin rene og klare smak.
Resten av de norske vannene la seg rundt midten av karakterskalaen, slik som det klassiske norske mineralvannet Farris. Det er forøvrig ikke hentet fra Farrisvannet som er drikkevannskilden for Vestfold, men fra en kilde i Bøkeskogen i Larvik.
Danske Iskilde strøk, med sine anstrøk av sopp og papp.
– Hadde dette vært en vin, hadde det vært noe galt med den. Nei takk, sier Bendik Dannevig Kristiansen.
TESTRESULTAT: VANN MED KULLSYRE
Badoit på glassflaske (Frankrike) Frisk duft av urter og kjølig skog. Friskt, bløtt og mineralsk vann med veldig godt integrerte små bobler, preg av friske urter og en fin, tørr lengde. 9
Stenkulla (Sverige) Friskt myrpreg og en litt søtlig tone på duft. Fine bobler og fylde på smak med en tydelig, mineralsk og tørr ettersmak. Et vann med lengde. 8
Surgiva (Italia) Litt papiraktig og søtt på duft. Bløtt og fint vann med runde, behagelige bobler og fin friskhet. Godt med tørrstoffer i finish. 8
San Pellegrino (Italia) Frisk duft med innslag av mineraler og kalk. Fine, runde bobler og balanse på smak. Bløtt og friskt med innslag av mineraler. Et nærmest leskende vann. 8
Perrier (Frankrike) Dufter litt søtlig tannlegekontor. Integrert og litt aromatisk sødme også på smak. Veldig tilstedeværende bobler. Metallisk, nesten salt finish. 7
Voss Sparkling (Norge) Ren og ærlig duft av vann. Voldsomme bobler i starten. Er et ganske kjedelig vann, friskt og rent, men har også langt mindre ved seg enn de som scorer høyere. 7
Bolle (Italia) Metallisk duft med innslag av svovel og jern. Veldig god fylde og friskhet på smak. Tydelige og behagelige bobler. Ren og god smak.7
Solé (Italia) Et veldig nøytralt vann på duft. Stikker seg ikke ut på noe vis, boblene er kanskje litt voldsomme i starten. Nøytralt og friskt vann. 6
Isklar (Norge) Ren duft av søtt vann. Klumsete bobler. Rent og ærlig vann med en ørliten søtsmak og som kunne ha godt av litt mer integrerte bobler. 6
Chateldon (Frankrike) Melkete duft med innslag av våt myr, jern og rust. Fyldig og bløtt vann med fint integrerte bobler, bløtt vann. Mangler friskheten til for eksempel Badoit. 5
Eira (Norsk) Duft av regnversdag på fjellet. Harde bobler. Forholdsvis nøytralt, bløtt og rent vann. Ubalanserte bobler trekker ned. 5
Farris Bris (Norge) Søt duft av regnvann på grønn gressplen. Klumsete bobler på smak. Sjarmerende på sitt vis, men mangler harmoni og balanse. Litt emmen og feit utgang. 4
Farris (Norge) En ren og noe søtlig duft med innslag av salt. Mye bobler og et tydelig saltpreg på smak. Rent og pent med en ørliten karakter av sødme. Voldsomme bobler trekker ned. 4
Taffel vann med kullsyre (Norge) Fersk og ren duft av vann og plast. Veldig voldsomme bobler med en ellers salt og emmen karakter. 3
Selters (Tyskland) Mineralsk duft med innslag av søt papp. Ufriskt på smak. Ikke noe man har lyst til å drikke, kvalmende. 2
Iskilde (Danmark) Lukter sopp og papp, og smaker slik også. Hadde dette vært en flaske vin, hadde det vært noe galt med den. Nei takk. 1
Skal vann med smak ligne mest på brus eller vann? Smak.no-redaksjonen testet seg gjennom det som er å finne av smakssatt vann på det norske markedet og konkluderte med at det meste uansett bør smake bedre enn det gjør, og først og fremst bør det smake friskt.
Majoriteten av testobjektene smakte dårligere enn springvannet i Oslo, enten det var takket være kunstige aromastoffer eller for mye søtstoff.
TEST AV VANN MED SMAK
Kun tre vann med tilsatt smak scoret høyere enn 5 poeng. Hele 15 av 29 vann scoret 2 poeng eller mindre med sine smaker som minnet mer om duftviskelær, dårlige cocktails, såpevann, papp og pepperrot enn fruktene de skulle etterligne.
Enkelte smaker er enklere å lykkes med enn andre, og en klar vinner pekte seg ut: Oldens vann med smak av villbringebær klarte å forene en tydelig og nesten naturlig smak av bringebær som var diskret nok til ikke å overdøve vannets egensmak.
Sitrusaromaer vipper fort over mot Zalo, og eple- og pærearomaer blir lett for søte og syntetiske. Skogsbær bør de fleste være forsiktige med å forsøke; det er rett og slett vanskelig å nærme seg den naturlige friskheten den ekte varen har.
– Blåbær er en smak ingen bør prøve å syntetisere, sier Sarah Hambro til tross for at testens eneste blåbærvann fikk anstendige fire poeng. Det sier litt om kvaliteten på det som scoret lavere.
TESTRESULTAT: VANN MED SMAK
Olden villbringebær Duft av barndom, veldig frisk smak og en helt ok bringebærsmak, også med en tydelig smak av vann. 7
Bris med bringebær og granateple Tydelig duft av bringebær. Fine og rene aromaer. Fin balanse på smak med god friskhet. Ren og frisk. 6
Grønn farris med Lime Duft av salt lime, litt Margarita-aktig. En viss struktur og punchiness på smak, med god friskhet. Den klart beste smaksatte farrisen. 5
Imsdal blåbær Duft av rød fruktmiks og dårlige cocktails. Friskere på smak enn de to andre fra Immsdag, til tross for høyere sukkerinnhold enn mangoen. 4
Bonaqua uten kullsyre med smak av sitron Duft av sitrondrops og zalo. Et vann med en friskhet man kan forvente av noe som er tilsmakt sitron, uten at sitronsmaken er veldig naturlig. KUnne med fordel vært syrligere og mindre søtt. 4
Farris Bris med sitrongress og sitron Frisk duft av sitrusoljer, voks og salt. Tydelig salt smak med innslag av sitronskall og oljer. Tørr fin finish. 4
Bonaqua med jordbær og kiwi Smaker av søt jordbær og lite kiwi. Søt og unyansert på smak. 4
Olden eple Søt duft av kunstig eple. Kunstig og søt på smak med en syntetisk fruktkarakter. 3
Bonaqua med eple Lukter syrligere og mer av eple enn Olden, men mer aromastoffer tilstede. Fortsatt kunstig på smak som epletyggis. 3
Olden sitron Lukter av søte sitroner, limoncello og sitronskall med et svakt innslag av såpevann. Den samme søte sitronkarakteren på smak med noe kantete bobler. 3
Bonaqua med sitron Et annet vann med et tydelig søtt sitronpreg. Sitrondrops. Greit balansert og saftig på smak. 3
Farris sitron Søt sitronduft. Sitronskall og sitronoljer. Tydelig gjenkjennelig salt farrispreg på smak, med ellers lite frisk sitronsmak. 3
Imsdal pære Duft av pæreis og pærebrus. Søt og emmen, forventer noe mer naturlig. 3
Sprudle Coop sprudlende sitron Duft av sitronbrus og barnesykdom. Smaker også som dette. Sitronbrus uten sukker. 3
First Price vann med lime Duft av eukalyptus og tannpasta. Lite og nøytral smak. Kjedelig og kort. 2
Taffel med lime Duft av limesalt blandet ut i zalovann. Kantete og kjedelig. 2
Xtra kullsyreholdig vann med sitron og lime Duft av sukkertøy. Som syntetisk sitrus tilsatt et veldig nøytralt vann med ubalanserte bobler. 2
Olden pære Duft av varm og ufrisk pærefrukt. Litt som en varm pæregløgg. Alt for søtt på smak. Har en viss balanse mellom sødme og syre, men er det dette man vil ha i et vann? 2
Farris bris appelsin og grapefrukt Duft av appelsin og bruspulver. Smaker mye av det samme med innslag av salt. 2
Eldorado boble med granateple Duften av lukteviskelær bringer deg tilbake til skolekorridorer. Lite som minner om granatepler her. 2
Imsdal mango Duft av mango og en kunstig tropisk fruktcocktail. Sødmefull og tropisk på smak med en noe uren karakter. 2
Eldorado Boble med sitron Kunstig sitronsmak. Nøytralt kjedelig vann med aggressive bobler. Ubalansert og urfriskt 2
Iskilde med organic lemon Dufter mer av papp og karamell enn sitron. Svært syrlig på smak med en noe metallisk og fet ettersmak. 1
Olden med jordbær og lime Duft søt jordbæris og jordbær som har ligget akkurat litt for lenge. Mangler friskhet på smak. 1
Bris mango og papaya Dufter mer av søt pepperrot. På smak er det også lite som minner om hverken mango eller papaya. 1
Isklar bringebær og appelsin Duft av kunstig bringebær, underlig kombinasjon som ikke fungerer. Kunstig, søt og rar smak 1
Isklar eple og lime Duft av såpe og oppvaskvann. Smaker mer av søt lime, noe såpete også på smak. 1
Taffel eple Duft av syntetisk søtt eple. Ufrisk og svært lite delikat på smak. Ikke noe appellerende ved dette vannet. 1
Eldorado Boble eple og pære Dufter hverken epler eller pære, men heller såpe og gummi med noe overmoden frukt og karamell. Et vann blottet for friskhet. Hva skal man med flaskevann hvis det ikke er friskt? 0
Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.