I 2000 år har vi varmet vin og tilsatt krydder. Romerne var først ute. Mens Jesus forsatt spankulerte rundt med sine disipler, lagde romerne conditum paradoxum. Som var varm vin tilsatt honning og krydder som pepper, laurbærblad og safran.
Opp igjennom historien har det dukket opp utallige varianter, gjerne tilsatt brennevin eller hetvin i tillegg for å sprite den opp. Og etterhvert som vi ble kjent med nye verdensdeler har andre krydder kommet til. I dag er det vanlig med kanel, anis, nellik, ingefær og muskatnøtt.
I Skandinavia kaller vi det gløgg, som har sin opprinnelse i Sverige på 1600-tallet. I USA og England kaller dem det mulled wine. Det er egentlig det samme, men vi har valgt å lage en utgave som er inspirert av de to engelskspråkelige landene med tranebær, rødvin og brunt sukker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- 1 stkFlaske rødvin
- 100 gBrunt sukker
- 1 stkMuskatnøtt
- 3 stkKanelstenger
- 10 stkNellikspiker
- 50 gIngefær
- 150 gTranebær
Legg krydderene i en stoffpose. Varm opp vin og sukker, men ikke la det koke. La tranebær og krydderpose trekke sammen med vinen i 10 minutter, men pass på at det ikke koker.
Har man ikke pose kan man ha krydder rett i vinen, men da kan det være greit å sile før servering.
Server gjerne i forvarmede glass, med tranebær som garnityr.