“A Merry Christmas, Bob!” said Scrooge with an earnestness that could not be mistaken, as he clapped him on the back. “A merrier Christmas, Bob, my good fellow, than I have given you for many a year! I’ll raise your salary, and endeavour to assist your struggling family, and we will discuss your affairs this very afternoon over a bowl of smoking bishop, Bob!” sa Ebenezer Scrooge i Charles Dickens «A Christmas Carol» fra 1845, og en legendarisk varm juledrikk ble født.
Smoking bishop er laget av rødvin og portvin med karamelliserte sitrusfrukter, da gjerne appelsiner sammen med nellik. Varmebehandlingen de får gir drikken en karmellisert og røykaktig smak derav navnet.
En annen myte skal ha det til at navnet kommer fra begeret med stett som varm vin vanligvis ble servert i under fester i Middelalderen. Da deres form minnet om en biskophatt.
Smoking Bishop tar tid å lage, men er verdt det.
Den store portvinsguiden(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- 6 stkSøte appelsiner
- 110 gSukker
- 1 stkFlaske rødvin
- 1 stkFlaske portvin
- Nellikspiker
Slik gjør du:
- Bak appelsinene i ovnen til de er lysebrune på 180 gradre.
- Legg de deretter over i en ildfast form og stikk nellikspiker i dem.
- Hell over rødvin og sukker, og dekk til med plastfolie. La dette stå natta over på et lunt sted.
- Press så appelsinene i vinen og sil væsken igjennom en sil opp i en kjele.
- Tilsett portvin og varm opp. Pass på at det ikke koker.
- Server i forvarmede glass, og pynt gjerne med appelsin eller kumquat.