Mia Frogner, kvinnen bak den populære bloggen Greenbonanza, er vegetarianer på fjortende året. Som vegetarisk pålegg anbefaler hun linsepostei, som smaker kjempegodt på brødskiven med sylteagurk.
Smaken minner mistenkelig mye om leverpostei.
– Det er på grunn av krydderet allehånde. Det er det mye av i leverpostei, sier Mia Frogner.
Hun var en idealistisk 18-åring da hun bestemte seg for å bli vegetarianer. Siden har hun satt seg inn i flere sider av matproduksjonen, og lært at å leve uten kjøtt også er et klimatiltak.
– Matindustrien er industrialisert på en absurd måte – det er utrolig hvor massivt det er, og hvor mye vann, varme og CO2 henger sammen, sier hun.
Flere vegetaroppskrifter til julen?
Spise mindre kjøtt i julen? Her får du flere oppskrifter på vegetarjulemat!
Klikk herFor noen år siden ble hun vegan. Mange veganer kutter ut all mat, klær og produkter som har vært laget med ikke-vegetariske tilsetningsstoffer. Frogner kjøper riktig brukte ullgensere, for gjenbruk er også miljø.
– Ull er en dilemma for mange veganere. Klimaspørsmålet er ganske nytt i miljøet. For syntetisk produksjon forurenser også, sier Frogner.
Frokostblanding
Til sin hjemmelagede frokostblanding bruker hun soyayoghurt med kokossmak.
– Moren min får julegranola i julegave hvert år. Hun blir lei seg hvis hun ikke får den, sier Frogner.
Granolaen kan stå i opptil en måned, tørt og tett. Frogner bruker tørkede tranebær i stedet for rosiner, men man kan også bruke tørket kirsebær, etter smak og behag.
– «Men blir du mett?» blir jeg ofte spurt. Høhø, nei, jeg har vært sulten i flere år, jeg!(Vilkår)
Julegranola
- 2.5 dlrå mandler
- 1.5 dlkokosflak
- 8 dllettkokte havregryn
- 3 sskokosolje eller rapsolje
- 2 tskanel
- 1 tskardemomme
- 0.5 tssalt
- 4 sslønnesirup
- 2 dltørkede tranebær/rosiner
Når havregrynene er gyldne, ha kokos og mandler tilbake i panna, og ha lønnesirup over hele blandingen. Rør godt så alt dekkes, og la det steke i et par minutter, før alt avkjøles på et brett eller bakepapir. Tørkede bær røres inn når blandingen er avkjølt. Oppbevares på tørt, lukket glass.
Linsepostei
- 1 dlsolsikkekjerner
- 170 gkokte linser på boks, skylles
- 2 ssnæringsgjær
- 2 tsløkpulver
- 1 tshvitløkspulver
- 1 ssallehånde
- 0.5 tssalt
- 0.5 tspepper
- 1 ssrapsolje
- 1.5 sssoyasaus
- 0.5 ssvann
Kjør det tørre i 2 minutt i kjøkkenmaskin, før avrente linser, olje og vann tilsettes. Kjøres i kjøkkenmaskin til det er en tykk, jevn masse. Den skal være såpass fast at den ikke renner av en skje. Fordel utover i en stor eller to små ramekiner, og stek midt i ovnen på 200 grader i ca 25 minutt. Kan fryses. Oppbevares i kjøleskap.