– Vi skal tilføre Oslo noe utforskende. Folk skal kunne lære seg mer om vin og teste noe de ikke har prøvd før, sier Jessica Senning, sommelier og daglig leder i bar- og restaurantsatsingen Nedre Foss Gårds siste tilskudd, vinbaren Radegast.
På bardisken ligger stabler med bøker og blader om vin, fysiske bevis på at initiativtakerne tar det pedagogiske konseptet sitt på alvor. Radegast, oppkalt etter en gammel slavisk gud for «gjestfrihet og drukkenskap», er nylig åpnet. Siden har det gått i ett. Hvordan går man egentlig frem for å bli et sted folk kommer for å lære mer om vin?
– For det første så kan du ikke prise deg selv ut, sier Senning, og forklarer at medianprisen per glass på en vinbar nødvendigvis er litt høyere enn på et «vanlig» sted, rett og slett fordi man skal tilby «interessante» ting, ikke bare «standard» Chablis, Sancerre og Barbera.
– Men du skal også finne godt med ting som er billige, og saker som kanskje koster litt mer, men som du aldri har testet før.
Frittstående
Interiøret på Radegast er tegnet av Mari Smørgrav fra Tuvalu Arkitekter. Smørgrav og Tuvalu har tidligere jobbet på gjenoppbyggingen av Nedre Foss Gård etter at huset brant i 2015. Vinbaren har fått plass i det som før brannen var kontoret til designbyrået Anderssen & Voll. Et kjølehyllesystem med flasker dekker så godt som alle veggflater, med unntak av et stort rom i enden av lokalet, der veggene er lyse og store vinduer åpner opp mot uteserveringen på plassen utenfor.
– Det overordnete målet var å lage et sted du vil drukne. Du skal omgis av vin, sier Smørgrav og ler.
Arkitekten forklarer at grunntanken var å lage et mørkt og lunt sted, inspirert av klassiske franske bistroer.
– Det er en større lekenhet her enn i restauranten i første etasje, som er den mer herskapelige stua, sier Smørgrav.
Utforsking
For tiden er Senning selv mest oppslukt av Radio Lazarus, en hvitvin fra den sør-afrikanske produsenten Alheits Vineyards. I hyllene står det allerede mange australske, amerikanske og sør-afrikanske viner. I tiden fremover håper hun på leveringer fra produsenter i Japan og Georgia.
– Det finnes mange interessante regioner der ute som kan løftes frem, ikke bare i de store landene.
Midt i lokalet har Radegast plassert et stort lagringsskap for ost. Her lagres all osten som serveres i restauranten. Foran skapet ligger et par ostebøker. Senning liker tanken på at gjestene selv kan peke ut ostene de vil prøve. En av hennes favoritter i skapet er britiske Lincolnshire Poacher, en vellagret cheddar-variant med rødspraglet skorpe.
– Man kan komme hit og si «jeg vil ha en bit av den, takk». Så spiser man den og så har man lært seg noe. Og så kan man prøve noe annet, sier Senning.
– Man behøver ikke alltid kjøpe hele pakken, liksom.(Vilkår)