Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Søtvineksperten. Heidi Schröck har drevet familievingården i Rust i Burgenland siden 1983. Dessertvinene er svært lagringsvennlige.

Søtvineksperten. Heidi Schröck har drevet familievingården i Rust i Burgenland siden 1983. Dessertvinene er svært lagringsvennlige.

– En dag ringte telefonen, da fikk jeg frysninger

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Heidi Schröck lager vin man kan trygt kjøpe til neste generasjon, men hadde aldri smakt vin fra sine egne forfedre.

Selv om Heidi Schröck lager vin som kan lagres i mange tiår, var det ingen som hadde lagret noen til henne selv.

– Jeg ble født i 1961, som var en veldig god årgang, men min far beholdt ingen flasker til meg. Når jeg spurte hvorfor, sa han: «Den solgte vinen er den beste vinen».

For to år siden ringte telefonen. Det var en mann som spurte hva en gammel vin kostet.

– Jeg syns det var et rart spørsmål, men så fortsatte han: «Jeg ringer deg fordi ditt telefonnummer står på etiketten».

– Da fikk jeg frysninger, fordi jeg vet at vårt telefonnummer alltid har vært det samme. Og hvis han kunne lese det på flasken, så var det en flaske i bra forfatning. Jeg ba om å få ringe ham opp igjen, etter at jeg hadde fått summet meg, fordi jeg hadde aldri smakt eller sett en vin fra 1961 fra Rust. Han hadde tre flasker som jeg fikk kjøpt, det var mine tre oldetanter som hadde laget. Det var en halvsøt hvitvin laget av druen müller thurgau. Den hadde ikke holdt seg så bra, men det var en utrolig opplevelse å smake en vin laget av mine forfedre i det året jeg ble født.

Ikke gå glipp av noe!

Få dokumentarer, reportasjer, intervjuer og anmeldelser i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Historisk

Heidi Schröck kommer fra den lille byen Rust, som ligger på den vestlige siden av innsjøen Neusiedlersee, helt øst i Østerrike på grensen til Ungarn. Området er begunstiget med et ideelt klima for søtvinsproduksjon, med høy luftfuktighet og varme temperaturer. Luftfuktigheten kommer av fordampingen fra den 1,5 meter grunne innsjøen Neusiedlersee.

Selve historien om Ruster Ausbruch kan skrives tilbake til 1524, da navnet første gang ble registrert som et varemerke. Alle tønner som ble solgt med den dyrebare søte vinen ble merket med en stor R for å indikere og bekrefte innholdet. I 1681 frigjorde den protestantiske byen seg fra det katolske keiserdømmet ved å betale 16.000 gullmynter og 30.000 liter Ruster Ausbruch til keiseren. Noe som er enorme mengder vin, også dagens produksjon tatt i betraktning.

I dag er bare en liten del av de 450 hektarene vinmark som omringer byen Rust dedikert til de utvalgte ausbruchdruene. Volumet vil alltid være svært begrenset, dessuten er utbyttet naturlig lavt siden druene plukkes svært sent, og hver drue har bare noen få dråper saft igjen. Man trenger derfor minst tre-fire kilo druer for å lage én flaske ausbruch.

Tøff start

Det var Heidi Schröcks tre oldetanter som startet vingården i 1927. Heidi tok over i 1983. Siden starten har hun eksperimentert med forskjellige druetyper, og produserer i dag både tørr hvitvin, rosévin, rødvin og musserende i tillegg til sine berømte dessertviner.

Heidi Schröcks tre vinmarker Ruster, Vogelsang og Turner ble anlagt i det 13. århundre. Drueblandingen i Ruster Ausbruch varierer fra år til år, alt ettersom hvilke druer som blir mest utsatt for botrytis (edelråte). Det som skiller denne vinen fra den tyske beerenauslese, er at den også inneholder rundt 5–10 prosent «friske» druer. Ausbruch er dermed laget under det samme prinsipp som ungarsk Tokaji Aszu. Druene får godgjøre seg noen timer før de presses for at mest mulig aromaer fra drueskallene trekkes ut. Schröcks ausbruch-druer blir fottråkket i en time før de blir presset, dette er den beste og mest skånsomme måten å frigi de delikate aromaene på.(Vilkår)