Denne artikkelen ble først publisert for DNvinklubbs medlemmer.



I over tre årtier har vennene Marc Bixler og Steve Kistler laget kanskje USAs beste viner på chardonnay og pinot noir i Sonoma. Berømte verden over for å være det nærmeste man kommer Burgund i USA, er vinen ofte svært vanskelig å få tak i.

- Vi møttes i 1974, på en vinsmaking i Fresno. Jeg vokste opp i Ohio og studerte kjemi på Berkeley, men jeg besøkte vinerier på fritiden og var veldig interessert. Han kom fra en vinsamler- familie og studerte litteratur på Stanford, forteller Bixler. - Selv om vi kom fra to ulike verdener, fant vi tonen umiddelbart, legger han til.

Studentvin. De startet samarbeidet i 1979, og hadde klare formeninger om hvilke viner de ville lage. - Vi ville lage chardonnay som hadde avsluttet malolaktisk gjæring, det var veldig uvanlig på den tid. Det var sett på som en feil i en vin. Men stilen vår har endret seg mye siden den gang. Det var mer eik da, sier Bixler.
- I dag bruker vin rundt 50 prosent ny eik. Om druene er virkelig gode, de vil takle det. Jeg syns eiken vår er veldig balansert, det er i alle fall målet, legger han til.
- Før lagde vi pinot noir i 100 prosent ny eik, nå er det en tredjedel. Sånn får vi frem en mer delikat aroma, det har blitt viktigere og viktigere for oss. 

Eikenerd. Men en ting er likt siden starten og det er eikefatene. - M+ toast fra Francois Freres i Burgund, er de eneste fatene vi bruker på vår pinot noir. De har vi jobbet med siden 1979. Vi har kjent dem lenge, og vi smaker alltid vinene våre her en gang i året, for å sjekke, sier Bixler. Kistler og Bixler kjøper eiketreene tre år før de blir til fat for å garantere kvaliteten. Selv har han bare vært i Burgund, men har en egen oppkjøper av vin i Europa, for de er vinene som står hans hjerte nærmest.
- Tysk riesling er fantastisk, det kjøper jeg mye av, mye på auksjon. Jeg begynte å samle på riesling allerede på 70-tallet, jeg syns det er rart at ikke så mange liker det her i USA.  
- Da vi startet hadde vi noen marker med riesling som vi laget vin av, men ikke nå lenger. Vi lagde til og med syrah, men vi solgte den aldri. Nå er det bare chardonnay og pinot noir, sier Bixler.

Nattarbeid. 25 personer arbeider året rundt hos Kistler, her blir alt gjort for hånd. Druene blir plukket om natten når det er kjøligst. I vineriet som ble bygget i 1992 er det høy aktivitet tidlig om morgenen. De første druene fra 2012-årgangen ankom for noen timer siden.
- Sukkernivået er lavere i år sier Marc Bixler. Det tyder på at alkoholnivået kommer til å bli lavt, det liker vi, selv om vi noen ganger må jobbe med høyere alkoholprosent enn det vi skulle ønske.- Vi har laget vin i 33 år, og for oss er balansen viktigst, men vi gjør hele tiden små endringer. I år er det første gangen vi har benyttetoss av sorteringsbord til druene vår for eksempel.

Den sandholdige leirjorden deres gjør at de ikke er noen far e for phylloxera. - Derfor kan vi bruke andre og bedre rotstokker her, sier Bixler.

Hvis Steve Kistler ser en bra plass som ikke er plantet, så blir den plantet sies det. I dag eier de 190 acres med vinmark fordelt på 15 forskjellige steder. Hvorav 15 acres ligger rundt vineriet på Vine Hill.

- Når vi planter nytt, planter vi tett og i skygge av solen, da får vi det resultatet vi ønsker, kjølig frukt og lavere alkohol.- I 2010 og 2011 er kvaliteten høy og alkohol lav. Det er vi veldig begeistret for, avslutter Bixler, vel vitende om at de lager USAs mest elegante viner, som bare får konkurranse fra Ted Lemon på Littorai.

 

Hvite viner:

96469 Kistler Sonoma Mountain 2012  
      
Kister
California, USA
Kroner 454,- bestilling
92 poeng
Vinarius
Noe lukket på duft med hint av krydder og tre med innslag av toast. Rik og fyldig frukt på smak med en balansert syre. Lang og flott utgang. Drikk fra 2016 til 2022. Passer til hvit fisk og kraftige skalldyrretter. MB

96479 Kistler Les Noisetiers Sonoma Coast 2012   
Kistler Vineyards      
California, USA         
Kroner 423,- bestilling
90 poeng
Vinarius
Dufter av tre, modne epler og toast. Fyldig og tørr på smak med en moden frukt og lang flott balanse. Pent balansert eikepreg. Drikk nå til 2020. Passer til hvit fisk, moden ost og lys tamfugl. MB

 

Røde viner:

5212 Kistler Russian River Valley Pinot Noir 2012             
Kistler Vineyards           
California, USA
Kroner 425,- bestilling
94 poeng
Vinarius
Elegant duft av knuste bringebær med et hint av musk og svale krydder. Saftig og detaljert frisk bringebærfrukt på smak med en utrolig flott syre og en lang sammensatt utgang med en fyldig og finkornet tanninstruktur. Syrlig og delikat, lang frukt i finish. Drikk nå til 2020. Passer til lyst kjøtt. BDK

5209 Kistler Sonoma Coast Pinot Noir 2012       
Kistler Vineyards           
California, USA
Kroner 449,- bestilling
93 poeng
Vinarius
Floral og lett kirsebærfrukt og modne bringebær på duft over et teppe av røyk og svale krydder. Konsentrert og lett sursøt frukt på smak med en nydelig lengde kombinert med et rent bringebærpreg og syrlig, tørr frukt i finish. Drikk nå til 2020. Passer til kalv og storvilt. BDK

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.